Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Επιστολή του Αν. Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Δ. Ψωμιάδη στους Υπουργούς Εσωτερικών, Εργασίας και Οικονομικών για τους εργαζόμενους στο ΄Βοήθεια στο σπίτι΄



Επιστολή στους Υπουργούς Εσωτερικών Χ. Καστανίδη, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνη και Οικονομικών Ε. Βενιζέλο έστειλε ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Δ. Ψωμιάδης σχετικά με τον αγώνα των Συλλόγων και Σωματείων εργαζομένων στο
«Βοήθεια στο σπίτι», οι οποίοι ανέρχονται στις 4.000, έχουν προσληφθεί με διαδικασίες ΑΣΕΠ και οι συμβάσεις των οποίων λήγουν στις 31-12-2011.
Στην επιστολή του ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Δ. Ψωμιάδης τονίζει τη σημασία και τη χρησιμότητα του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» η διατήρηση του οποίου αποτελεί επιτακτική ανάγκη «καθώς υπάρχουν συμφωνίες και δέσμευση της Ελλάδας με την Ε.Ε. να ενσωματώσει-απορροφήσει τα προγράμματα ΒσΣ ως υπηρεσία στο εθνικό και οικονομικό σύστημα της χώρας».
Ο κ. Δ. Ψωμιάδης επισημαίνει ότι είναι απαραίτητη η δημιουργία Διευθύνσεων Κοινωνικών Υπηρεσιών σε κάθε Δήμο με Τμήματα Πρόνοιας και Δημόσιας Υγείας, όπως προβλέπεται από τον Καλλικράτη, με την ένταξη του ήδη υπάρχοντος προσωπικού, ενώ εκφράζει την στήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στα αιτήματα των εργαζομένων στα προγράμματα «Βοήθεια στο σπίτι». «Ευελπιστούμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και αναμένουμε η διατήρηση του συγκεκριμένου θεσμού να αποτελέσει πνοή αισιοδοξίας στις δύσκολες ώρες που περνά η χώρα μας» καταλήγει στην επιστολή του ο Αν. Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του Αναπλ. Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας Δ. Ψωμιάδη έχει ως εξής:

«Αξιότιμοι κύριοι,

Σκοπός της συγκεκριμένης επιστολής μας είναι να αναδείξουμε και να υποστηρίξουμε τον αγώνα των Συλλόγων και Σωματείων εργαζομένων στο «Βοήθεια στο σπίτι».
Είναι γενικά παραδεκτό πως πρόκειται για ένα θεσμό ύψιστης κοινωνικής σημασίας και πρόνοιας. Οι εργαζόμενοι στα συγκεκριμένα προγράμματα ανέρχονται στις τέσσερις χιλιάδες και έχουν προσληφθεί με διαδικασίες ΑΣΕΠ, οι συμβάσεις των οποίων λήγουν στις 31-12-2011.
Σήμερα, 2 μήνες πριν τη λήξη τους δεν είναι γνωστό το σαφές και ξεκάθαρο σχέδιο της κυβέρνησης για την «τύχη» και το μέλλον των εργαζομένων. Αποτελεί επιτακτική ανάγκη η πολιτεία σε συνεργασία με τους δήμους να διατηρήσει το θεσμό της βοήθειας στο σπίτι, καθώς υπάρχουν συμφωνίες και δέσμευση της Ελλάδας με την Ε.Ε. να ενσωματώσει-απορροφήσει τα προγράμματα ΒσΣ ως υπηρεσία στο εθνικό και οικονομικό σύστημα της χώρας.
Είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν Διευθύνσεις Κοινωνικών Υπηρεσιών σε κάθε Δήμο με τμήματα Πρόνοιας και Δημόσιας Υγείας όπως προβλέπεται από τον Καλλικράτη και με νομοθετική ρύθμιση να ενταχθεί προσεχώς χωρίς επαναπροκήρυξη το ήδη υπάρχον έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό ως ειδική κατηγορία εργαζομένων σε κοινωνικοπρονοιακά προγράμματα με σταθερή σχέση εργασίας.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στηρίζει τα δίκαια αιτήματα αυτού του δύσκολου αγώνα και συναινεί στη λύση επίτευξης τους, καθώς θεωρούμε ότι αποτελεί ηθικό χρέος της Πολιτείας να ενδυναμώνει την κοινωνική πρόνοια προς τις αδύναμες και ανήμπορες τάξεις των πολιτών και ταυτόχρονα να εξασφαλίζει σταθερές σχέσεις εργασίας των εργαζομένων σε τόσο ευαίσθητους τομείς προς το συμφέρον όλων μας.
Ευελπιστούμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και αναμένουμε η διατήρηση του συγκεκριμένου θεσμού να αποτελέσει πνοή αισιοδοξίας στις δύσκολες ώρες που περνά η χώρα μας.



Με εκτίμηση,

Ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας
Διονύσιος Χ. Ψωμιάδης