Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Θ Παπαγεωργίου: Ερώτηση για εγγυητικές αγροτών


Κατερίνη 27 Σεπτεμβρίου 2011
Θ. Παπαγεωργίου:
Να επιστραφούν οι παλιές εγγυητικές επιστολές των αγροτών

Ερώτηση του Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Πιερίας κ. Θ. Παπαγεωργίου προς τον Υπουργό Εσωτερικού για
την επιστροφή των εγγυητικών επιστολών των αγροτών των ετών 2009 και 2010 που εκδόθηκαν για την μετάκληση αλλοδαπών εργατών και οι οποίες χωρίς υπαιτιότητα των αγροτών κινδυνεύουν να εκπέσουν υπέρ του Δημοσίου.

Όπως επισημαίνει στην ερώτησή του ο κ. Παπαγεωργίου οι αγρότες για την πρόσκληση και απασχόληση αλλοδαπών εργατών καλούνται κάθε χρόνο να καταβάλλουν άμεσα τα ποσά των εγγυήσεων επιστολών και επιβαρύνονται με μηνιαίες καταβολές ποσών στις τράπεζες. Η διαδικασία που ακολουθείται δεν τους εξασφαλίζει την επανείσπραξη του ποσού της εγγυητικής επιστολής όταν χωρίς δική τους ευθύνη ο μετακλητός αλλοδαπός εργάτης πιθανόν δεν εμφανιστεί καθόλου ή αποχωρήσει νωρίτερα προς άγνωστη κατεύθυνση. Σήμερα υπάρχουν στην Πιερία αγρότες οι οποίοι πληρώνουν ακόμη μηνιαίες καταβολές για εγγυητικές επιστολές που έχουν εκδοθεί πριν 2 και 3 χρόνια, ενώ όπως προβλέπεται αυτές οι εγγυητικές επιστολές θα εκπέσουν υπέρ του Δημοσίου.

Όπως τονίζει ο κ. Παπαγεωργίου από τον Νοέμβριο του 2009 με επιστολές, ερωτήσεις και παραστάσεις του έχει επισημάνει το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της Πιερίας με αυτές τις εγγυητικές επιστολές. Έχουν ενημερωθεί επισταμένως οι αρμόδιοι υπουργοί και οι υπηρεσιακοί παράγοντες και τους ζητήθηκε να δοθεί λύση. Τα προηγούμενα χρόνια προ του 2009 σε τέτοιες περιπτώσεις καθυστερούμενων εγγυητικών επιστολών αυτές επιστρέφονταν με υπουργική απόφαση.
Τέτοια Κοινή Υπουργική Απόφαση με τροποποιήσεις στη διαδικασία μετάκλησης των αλλοδαπών εργατών εκδόθηκε φέτος (12514/11/12-5-2011 – ΦΕΚ 826/Β’/12-5-2011) και μεταξύ των άλλων καθορίζει πως η ισχύς των εγγυητικών επιστολών που καταθέτουν οι εργοδότες αγρότες για την μετάκληση υπηκόων τρίτων χωρών, δεν είναι αόριστης διάρκειας αλλά ετήσιας και κατόπιν επιστρέφονται στους αγρότες.
Στη συνέχεια όμως ακολούθησε διευκρινιστική εγκύκλιος (Α.Π. 14517/11/27-5-2011 της Γ.Γ. Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του Υπ. Εσωτερικών με την οποία καθορίζεται πως η Κ.Υ.Α. δεν έχει αναδρομική ισχύ και έτσι οι εγγυητικές των προηγούμενων χρόνων θα εκπέσουν υπέρ του Δημοσίου επιβαρύνοντας τους αγρότες με σημαντικά ποσά.
Έτσι ενώ τα προηγούμενα χρόνια μέχρι το 2009 γινόταν ρύθμιση και τελικά εισέπρατταν οι αγρότες τα ποσά των εγγυητικών και από το 2011 με την νέα ΚΥΑ ρυθμίζεται το πρόβλημα, για τα έτη 2009 και 2010 οι αγρότες επιβαρύνονται με τα ποσά των εγγυητικών επιστολών. Αυτό είναι άδικο και εις βάρος των εξουθενωμένων αγροτών που είδαν αυτά ακριβώς τα χρόνια το εισόδημά τους να συρρικνώνονται σημαντικά.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Εσωτερικών πως θα αποκατασταθεί η αδικία σε βάρος των αγροτών οι οποίοι θα κληθούν να επιβαρυνθούν με σημαντικά ποσά από εγγυητικές επιστολές των ετών 2009 και 2010 που θα εκπέσουν υπέρ του Δημοσίου και για τις οποίες δεν φέρουν άμεσα και αποκλειστικά την ευθύνη μη τακτοποίησής τους;