Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Πύρινος κλοιός από τον Έβρο έως την Τρίπολη (foto & video)



Σε πύρινο κλοιό έχει τυλιχθεί ολόκληρη η Ελλάδα από νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής. Ο Έβρος έχει κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης από τις 15:00 το μεσημέρι της Πέμπτης, καθώς η φωτιά στη Λευκίμμη έχει κατακάψει περισσότερα από 40.000 στρέμματα
με βελανιδιές, πεύκα και καλλιέργειες.

Κατόπιν απόφασης του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Θεόδωρου Μπούφη, σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έχουν κηρυχθεί οι κοινότητες Λευκίμμης, Σαράντα Σπίτια, Ερείπια Βυρίνης, Ερείπια Κιτρινόπετρας, Ύψωμα Καρβουνιάρης, Μέλια, Β. Οικισμού Κοίλων και Ερείπια Αμυγδαλιάς.



Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά κοντά στο στρατόπεδο της Καβησού, απ’ όπου νωρίτερα απομακρύνθηκαν τα πυρομαχικά.



Η zougla.gr επικοινώνησε με τον Σάκη Σταυρίδη, δημοσιογράφο του thrakinet.tv, ο οποίος δήλωσε τα εξής: «Η κατάσταση στον Έβρο είναι εκτός ελέγχου. Υπάρχουν δύο νέα μέτωπα πολύ κοντά στην Αλεξανδρούπολη, ενώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η πυρκαγιά έχει κάψει περισσότερα από 43.000 στρέμματα, με τη συνολική έκταση του μετώπου να ξεπερνά τα 3,5χλμ.».





Πυρκαγιά στην Τρίπολη


Πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή της Ασέας κοντά στο χωριό Πάπαρι του Δήμου Τρίπολης στην Αρκαδία ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής και, λόγω των δυνατών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, η φωτιά έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις και κινείται ανεξέλεγκτα προς διάφορες κατευθύνσεις.


(Η πυρκαγιά μαίνεται στο Μανιάτη)


(Στάχτη και αποκαΐδια στο χωριό Πάπαρι)

Επί τόπου επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 12 οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρο και τέσσερα αεροσκάφη. Όπως δήλωσε νωρίτερα ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Τρίπολης, Γιώργος Καρλής, απειλείται το χωριό Πάπαρι και απομακρύνθηκαν περίπου 100 κάτοικοι με λεωφορεία του ΚΤΕΛ, ενώ έκανε έκκληση για τη συνδρομή βυτιοφόρων από γειτονικούς δήμους, ζητώντας παράλληλα πολίτες να συνδράμουν και να πάνε στον σταθμό διοδίων Ασέας, προκειμένου να τους κατευθύνει η Πυροσβεστική.

Στον σταθμό διοδίων Ασέας βρίσκονται λεωφορεία του ΚΤΕΛ Αρκαδίας για εκκένωση κι άλλων χωριών, εφόσον κριθεί αναγκαίο.



Η zougla.gr επικοινώνησε με τον αντιδήμαρχο Τρίπολης κύριο Κατσαφάνα Κωνσταντίνο, ο οποίος δήλωσε τα εξής: «Η πυρκαγιά έγινε αντιληπτή νωρίς το πρωί στο Δ.Δ. Βαλτετσίου κοντά στα χωριά Μανιάτη, Πάπαρι και Δάφνη. Αμέσως έσπευσαν στο σημείο πυροσβεστικές δυνάμεις, οι οποίες με κάθε μέσο προσπαθούν να θέσουν την πυρκαγιά υπό έλεγχο, μάταια όμως, γιατί οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης. Πριν από λίγη ώρα εκκενώθηκε το χωριό Πάπαρι, οι κάτοικοι παραμένουν σε ασφαλή σημεία στην περιοχή και βοηθούν στο έργο της κατάσβεσης, ενώ παράλληλα εκκενώνεται το χωριό Μανιάτι και υπάρχουν πληροφορίες για 15 εγκλωβισμένους ανθρώπους».



Μία ηλικιώμενη γυναίκα, η οποία δεν πρόλαβε να απομακρυνθεί κατά την εκκένωση του χωριού Μανιάτη, απεγκλωβίστηκε και μεταφέρεται με αναπνευστικά προβλήματα στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης. 

Ενισχύσεις από την Αθήνα


Για το επικίνδυνο πύρινο μέτωπο που κατακαίει στον Έβρο έφυγαν ενισχύσεις από την Αθήνα χθες το βράδυ, με δύο ελικόπτερα Chinook, τα οποία αναμένεται να βοηθήσουν στο έργο της κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται στον Έβρο για τρίτη ημέρα. Διάφορες διάσπαρτες εστίες δυσκολεύουν την επιχείρηση των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Πηγή video: thrakinet

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις είναι αδύνατον να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά που κατακαίει δασική έκταση και για αυτό τον λόγο παρατάχθηκαν στον υδροταμιευτήρα, λίγο έξω από την Αλεξανδρούπολη, προκειμένου να δημιουργήσουν μια αντιπυρική ζώνη, για να σταματήσουν εκεί το πύρινο μέτωπο. Στο σημείο αυτό, σύμφωνα με τοπικούς φορείς, υπάρχει πολύ νερό, οπότε και θα διευκολύνεται το έργο της Πυροσβεστικής.



Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τις φλόγες 108 πυροσβέστες με 47 πυροσβεστικά οχήματα, 80 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 30 στρατιώτες.

Όλες οι δυνάμεις της περιφέρειας και των δήμων της περιοχής με τη συνδρομή μηχανημάτων, αλλά και ο στρατός έχουν κινητοποιηθεί για τη διάνοιξη νέων αντιπυρικών ζωνών.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, η φωτιά έχει αποτεφρώσει περισσότερα από 40.000 στρέμματα από βελανιδιές, πεύκα και καλλιέργειες.

Πηγή video: thrakinet

Ενισχύσεις από την Ε.Ε.

Παράλληλα, εστάλη αίτημα προς την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποστολή από ευρωπαϊκές χώρες στην Ελλάδα πυροσβεστικών αεροσκαφών, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στον Έβρο, εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Συνολικά η Ελλάδα ζήτησε έξι αεροσκάφη δασοπυρόσβεσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, ενώ τέσσερα αεροσκάφη απέστειλαν η Γαλλία και η Ισπανία. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης κατέφτασαν τα πυροσβεστικά αεροσκάφη που προέρχονται από τη Γαλλία.



Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στο Σέιχ Σου


Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίτερα το μεσημέρι της Παρασκευής στο δάσος του Σέιχ Σου, στη Θεσσαλονίκη.

Αυτή τη στιγμή, το σύνολο των επίγειων δυνάμεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καθώς και τα δύο αεροσκάφη τύπου καναντέρ που πραγματοποίησαν ρίψεις νερού, επιτηρούν την περιοχή για την αποφυγή ενδεχομένου αναζωπύρωσης.

Στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς συμμετείχαν, εκτός από τις πυροσβεστικές δυνάμεις, υδροφόρες και υπάλληλοι του δήμου Θεσσαλονίκης και περιφερειακών δήμων, καθώς και ομάδες εθελοντών.

Ευνοϊκό ήταν το γεγονός ότι οι άνεμοι στην περιοχή δεν ξεπερνούσαν τα 4 μποφόρ.

«Όπως αποδεικνύεται μπορεί ανά πάσα στιγμή να εκδηλωθεί πυρκαγιά. Το καλοκαίρι είναι μπροστά μας. Η αντιπυρική περίοδος δεν τελείωσε. Τελειώνει στις 31 Οκτωβρίου», δήλωσε ο διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης, Κώστας Κοκολάκης, εφιστώντας την προσοχή κατοίκων και αρμόδιων Αρχών και συνιστώντας τους να βρίσκονται σε συνεχή ετοιμότητα.

Πύρινα μέτωπα και σε Μαλανδρίνο, Κρήτη, Ναύπακτο, Ζάκυνθο, Αχαΐα, Φθιώτιδα


Πυρκαγιά ξέσπασε μετά τις 16:00 το απόγευμα της Παρασκευής σε δασική έκταση στην περιοχή Μαλανδρίνο στην Άμφισσα.

Στο σημείο επιχειρούν 25 πυροσβέστες,11 οχήματα,1 ομάδα πεζοπόρο, 1 ελικόπτερο και 2 αεροσκάφη.

Λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι, φωτιά εκδηλώθηκε και σε δασική έκταση στην περιοχή Γαβρολίμνη Ναυπάκτου. Στο σημείο επιχειρούν 15 πυροσβέστες με 5 οχήματα, δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Επίσης, στις 12:30 ξέσπασε πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Ορθονιές Ζακύνθου. Επί τόπου βρίσκονται εννέα πυροσβέστες με τρία οχήματα, δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Παράλληλα, μετά τις 13:00, πύρινο μέτωπο ξέσπασε στα Φαλάσαρνα, στην περιοχή πάνω από τον Πλάτανο, στα Χανιά. Στο σημείο επιχειρούν επτά οχήματα με 18 πυροσβέστες και ένα ελικόπτερο. Η φωτιά δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές. Λίγο μετά τις 15:30 η πυρκαγιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο, όμως στο σημείο παραμένουν δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, προκειμένου να κατασβεστεί πλήρως το μέτωπο.

Μετά τις 14:00 πυρκαγιά ξέσπασε και στα Κάτω Σεχαινά Αχαΐας σε έκταση με ξερά χόρτα και θάμνους. Επί τόπου έσπευσαν άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με έξι οχήματα.

Επίσης, την ίδια ώρα πύρινο μέτωπο εκδηλώθηκε στο Καλαπόδι Αταλάντης στη Φθιώτιδα σε δασική έκταση με πουρνάρια. Στο σημείο βρίσκονται 28 πυροσβέστες με 12 οχήματα, οκτώ άτομα πεζοπόρο τμήμα και τρία αεροσκάφη.

Τηλεφωνική επικοινωνία Σαμαρά - Παπουτσή για τις πυρκαγιές

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν το απόγευμα της Πέμπτης ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως ανακοινώθηκε από τη Ν.Δ., ζήτησε να ενημερωθεί για το θέμα των πυρκαγιών και ειδικότερα για εκείνες που βρίσκονται σε εξέλιξη στον Νομό Έβρου.

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς


Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (www.gscp.gr) για σήμερα, Παρασκευή, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις Περιφερειακές Ενότητες:

•• Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Δυτικού Τομέα Αθηνών, Βόρειου Τομέα Αθηνών, Νότιου Τομέα Αθηνών, Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Πειραιώς, Νήσων (Περιφέρεια Αττικής).

•• Βοιωτίας, Εύβοιας και Φθιώτιδας (Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας).

•• Κορίνθου, Αργολίδας, Αρκαδίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας (Περιφέρεια Πελοποννήσου).

•• Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας (Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος).

•• Άνδρου, Τήνου, Μυκόνου, Σύρου, Κέας-Κύθνου, Μήλου, Νάξου, Πάρου και Θήρας (Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου).

•• Πρεβέζης (Περιφέρεια Ηπείρου).

•• Λήμνου, Λέσβου και Χίου (Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου).

•• Έβρου (Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης).

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τους οργανισμούς περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Με βάση τα προβλεπόμενα, παρακαλούνται οι πολίτες να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες, όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης κ.ά..

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=367531&cid=4