Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

Στο χορό των εγγυήσεων και οι Αυστριακοί

Δεν πέρασαν παρά ελάχιστες ώρες από την ανακοίνωση Μηταράκη που προειδοποιούσε τον Βενιζέλο ότι οι επαχθείς συμφωνίες εγγυήσεων με τους Φινλανδούς θα ανοίξουν τις ορέξεις και άλλων κρατών και σήμερα η Αυστριακή κυβέρνηση αναφέρει ότι θα ζητήσει ανάλογες εγγυήσεις για τη συμμετοχή της στο δανειακό πρόγραμμα της χώρας.

Το φιάσκο του Βενιζέλου είναι πολύ μεγάλο αλλά και η ζημιά που κάνει στη χώρα εξίσου τεράστια αφού από κοντά θα έλθουν όλα τα κράτη της ζώνης και οι ιδιώτες ομολογιούχοι.

Σύμφωνα με το Reuters, εκπρόσωπος του αυστριακού υπουργείου Οικονομικών φέρεται να δήλωσε σε τηλεφωνική συνέντευξη ότι η συμφωνία μεταξύ της Φινλανδίας και την Ελλάδας δεν έχει κανένα νόημα, καθώς τις εγγυήσεις θα κληθούν να τις πληρώσουν στην πραγματικότητα τα άλλα κράτη της Ευρωζώνης.

«Το μοντέλο των εξασφαλίσεων πρέπει να είναι ανοικτό σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης», δήλωσε ο Χάραλντ Βάιγκλάιν στη μεγαλύτερη εφημερίδα της Φινλανδίας Helsingin Sanomat.

«Δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει τη χορήγηση εξασφαλίσεων, η ΕΕ πρέπει να βοηθήσει. Στην πραγματικότητα τις πληρώνουν οι άλλες χώρες μέλη. Δεν μπορούμε να δούμε πώς αυτό θα μπορούσε να δικαιολογηθεί» είπε στην εφημερίδα.

http://www.kentrinews.gr/?p=35052