Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011

Επιστολή του Αν. Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας Δ. Ψωμιάδη στο Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης σχετικά με τη θαλάσσια αστική συγκοινωνία στο Θερμαϊκό

Επιστολή στο Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης έστειλε ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Διονύσης Ψωμιάδης  σχετικά με τη θαλάσσια αστική συγκοινωνία στο Θερμαϊκό.
            Στην επιστολή του ο κ. Δ.  Ψωμιάδης υπογραμμίζει ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας παρακολουθεί με εξαιρετικό ενδιαφέρον τις ανακοινώσεις για τη θαλάσσια αστική συγκοινωνία στο Θερμαϊκό και στηρίζει την προσπάθεια δρομολόγησής της. «Χωρίς αμφιβολία είμαστε υπέρ της λειτουργίας της, άλλωστε είμαστε από τους πρώτους που μιλήσαμε τα τελευταία χρόνια για την ανάγκη επανασύνδεσης της Θεσσαλονίκης με το βουνό (Σέιχ Σου) και τη θάλασσα (Θερμαϊκός) αξιοποιώντας αυτήν την μοναδική σχέση» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.  
          Ο κ. Δ. Ψωμιάδης εκφράζει ωστόσο συγκεκριμένες επιφυλάξεις σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της θαλάσσιας αστικής συγκοινωνίας στο Θερμαϊκό «όχι μόνο γιατί είναι ένα ακόμη θέμα που έχει συζητηθεί κι έχει εξαγγελθεί πολλές φορές στο παρελθόν και από κυβερνητικά χείλη χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Επιπλέον ο αριθμός των 15.000 επιβατών ημερησίως φαντάζει μεγάλος, θα είναι δε δυνατό να επιτευχθεί μόνο με την ευθύς εξαρχής άρτια λειτουργία της θαλάσσιας συγκοινωνίας».
            Ο Αν. Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας τονίζει ακόμη ότι είναι απαραίτητο να επιδοτηθεί το εισιτήριο των θαλάσσιων αστικών μεταφορών  από το κράτος ώστε να μειωθεί το κόστος του για τον επιβάτη «δεδομένου μάλιστα ότι βρισκόμαστε σε περίοδο οικονομική κρίσης με τα εισοδήματα να πιέζονται ασφυκτικά από παντού» και ότι  θα πρέπει να υπάρξει διαβαθμισμένη τιμολογιακή πολιτική με ειδικό μειωμένο κόστος για τους φοιτητές, για τους ανέργους, για τους συνταξιούχους, για τα χαμηλά εισοδήματα κ.ά. «Θέλω να πιστεύω ότι αυτή τη φορά θα γίνει πραγματικότητα προς όφελος των πολιτών της Θεσσαλονίκης και δεν θα πεταχτούν πολύτιμα ευρώ για μελέτες χωρίς αντίκρισμα» καταλήγει στην επιστολή του ο κ. Δ. Ψωμιάδης.
 
Το πλήρες κείμενο της επιστολής του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Δ. Ψωμιάδη έχει ως εξής:
 
«Αξιότιμε κ. Γενικέ Γραμματέα,
 
            Παρακολουθούμε με εξαιρετικό ενδιαφέρον τις ανακοινώσεις για τη θαλάσσια αστική συγκοινωνία στο Θερμαϊκό. Χωρίς αμφιβολία είμαστε υπέρ της λειτουργίας της, άλλωστε είμαστε από τους πρώτους που μιλήσαμε τα τελευταία χρόνια για την ανάγκη επανασύνδεσης της Θεσσαλονίκης με το βουνό (Σέιχ Σου) και τη θάλασσα (Θερμαϊκός) αξιοποιώντας αυτήν την μοναδική σχέση.
            Ωστόσο, όπως κάθε πολίτης αυτής της πόλης, διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας όχι μόνο γιατί είναι ένα ακόμη θέμα που έχει συζητηθεί κι έχει εξαγγελθεί πολλές φορές στο παρελθόν και από κυβερνητικά χείλη χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Επιπλέον ο αριθμός των 15.000 επιβατών ημερησίως φαντάζει μεγάλος, θα είναι δε δυνατό να επιτευχθεί μόνο με την ευθύς εξαρχής άρτια λειτουργία της θαλάσσιας συγκοινωνίας. Επίσης, θεωρούμε απαραίτητο να επιδοτηθεί το εισιτήριο από το κράτος ώστε να μειωθεί το κόστος του για τον επιβάτη, δεδομένου μάλιστα ότι βρισκόμαστε σε περίοδο οικονομική κρίσης με τα εισοδήματα να πιέζονται ασφυκτικά από παντού. Τέλος, είναι προφανές ότι θα πρέπει να υπάρξει διαβαθμισμένη τιμολογιακή πολιτική με ειδικό μειωμένο κόστος για τους φοιτητές, για τους ανέργους, για τους συνταξιούχους, για τα χαμηλά εισοδήματα κ.ά.
            Κατόπιν τούτων, σας δηλώνω ότι στηρίζουμε την προσπάθεια για δρομολόγηση θαλάσσιας συγκοινωνίας. Θέλω να πιστεύω ότι αυτή τη φορά θα γίνει πραγματικότητα προς όφελος των πολιτών της Θεσσαλονίκης και δεν θα πεταχτούν πολύτιμα ευρώ για μελέτες χωρίς αντίκρισμα.
 
Με εκτίμηση,
 
Ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης
Κεντρικής Μακεδονίας
 
 
Διονύσιος Χ. Ψωμιάδης»