Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Ομιλία για υπόθεση SIEMENS 22-7-2011



Δ Ε Λ Τ Ι Ο    Τ Υ Π Ο Υ


Κατερίνη  22 Ιουλίου 2011

Υπόθεση SIEMENS – Παραπομπή Υπουργών

Θ. Παπαγεωργίου:
«Όλα αυτά τα χρόνια, είναι πασίδηλο πια ότι η εταιρεία SIEMENS χρησιμοποίησε
σκοτεινές μεθόδους, χρησιμοποίησε εκμαυλιστικές μεθόδους για να πάρει έργα του ελληνικού δημοσίου, όπως και ότι προκλήθηκε ζημία σε βάρος του ελληνικού δημοσίου και του ελληνικού λαού, όμως η δικαιοσύνη και το συνταγμένο κράτος δεν έκαναν τίποτα»

Ομιλία του Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Πιερίας Θανάση Παπαγεωργίου, στην Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011, στη συζήτηση για την ανάθεση σε Τριμελές Γνωμοδοτικό Συμβούλιο και την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την ενδεχόμενη τέλεση αδικημάτων, που αφορούν στην υπόθεση «SIEMENS» από τους κ. Μαρκογιαννάκη και Αλογοσκούφη.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επειδή όλα αυτά τα χρόνια έχουμε κουραστεί από υποκριτικές προσεγγίσεις αναφορικά με αυτό το μεγάλο, το πολύπλοκο, το δαιδαλώδες σκάνδαλο που προέκυψε πρόσφατα σε μεγάλη ένταση, θέλω να πω δυο απλές κουβέντες-σκέψεις από την εμπειρία μου ένα χρόνο στην Επιτροπή της SIEMENS για τις δυνατότητες που έχουμε εφεξής να προσεγγίσουμε, έστω και μερικά, αυτό το μεγάλο, το τεράστιο σκάνδαλο.
Το πρώτο που θέλω να πω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι πως είναι πασίδηλο πια ότι η εταιρεία SIEMENS χρησιμοποίησε σκοτεινές μεθόδους, χρησιμοποίησε εκμαυλιστικές μεθόδους για να πάρει έργα του ελληνικού δημοσίου, όπως και ότι προκλήθηκε ζημία σε βάρος του ελληνικού δημοσίου και του ελληνικού λαού. Είναι προφανές, είναι πασιφανές, είναι πανθομολογούμενο.
Το δεύτερο είναι ότι πέντε χρόνια τώρα, γίνονται συζητήσεις δημόσιες, αλλά και στη Βουλή, όπου προέκυψαν μαρτυρίες για εμπλοκή προσώπων, όπου υπάρχουν ενδείξεις για εμπλοκή πολιτικών προσώπων, όπου υπάρχουν λάθη και παραλείψεις και έχουν καταμαρτυρηθεί, έχουν περιγραφεί, έχουν καταγραφεί.
Το τρίτο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι ότι η Επιτροπή προσπάθησε στον ένα χρόνο να προσδιορίσει το μέγεθος της ζημίας -πρώτη φορά έγινε αυτό- χωρίς τη συνδρομή των Αρχών και ιδιαίτερα των εντεταλμένων εκ της πολιτείας και του κράτους Αρχών. Προσδιόρισε ζημία τουλάχιστον 2 δισεκατομμυρίων. Και αυτό ετέθη υπ’ όψιν της πολιτείας για να διεκδικήσει από τη SIEMENS τα ποσά αυτά τα οποία αντιστοιχούν στη ζημία.
Επαναλαμβάνω ότι η Επιτροπή προσέγγισε το μέγεθος της ζημίας, όπως η Επιτροπή, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, προσέγγισε και αδικήματα, λάθη και παραλείψεις. Υπάρχει ένα πόρισμα δυο χιλιάδων σελίδων όπου μπορεί ο καθένας να καταφύγει για να αντιληφθεί τι έγινε την τελευταία περίοδο με τη SIEMENS, τη σχέση της SIEMENS και τις επιπλοκές και επιπτώσεις.
Το συντεταγμένο κράτος, όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι και η δικαιοσύνη δεν έπραξε ό,τι έπρεπε να πράξει όλα αυτά τα χρόνια. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Τώρα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πού βρισκόμαστε; Βρισκόμαστε μπροστά σε μια κατάσταση όπου αυτά τα οποία σας περιέγραψα μας βάζουν σε νέα καθήκοντα.
Η γνώμη μου είναι, λοιπόν, ότι τώρα είναι η ώρα για τη συνέχιση -το επαναλαμβάνω- της έρευνας και της προσπάθειας για να αποκαλυφθεί, έστω μερικά, αυτό το σκάνδαλο. Εκεί βρισκόμαστε τώρα. Μην έχουμε αυταπάτες.
Δεν μπορώ, όμως, κύριοι συνάδελφοι, να εισπράττω την υποκρισία, ιδιαίτερα από τη Νέα Δημοκρατία, γιατί τα ερωτήματα είναι αβίαστα. Ποιος έκλεισε τη Βουλή και παραγράφησαν τα αδικήματα; Είναι ή όχι παραγεγραμμένα τα αδικήματα; Είναι ή όχι παραγεγραμμένα; Και τι θα πρέπει να κάνει η Βουλή σήμερα; Βέβαια, ο ρόλος είναι της Βουλής σήμερα και της πολιτείας και του κράτους. Είναι παραγεγραμμένα τα αδικήματα, όμως.
Το τέταρτο, είναι το εξής: Άνοιξε ή δεν άνοιξε τον φάκελο, ξέροντας εκ προοιμίου ότι θα αντιμετωπίσει προβλήματα;
Το πέμπτο είναι ότι τώρα πρέπει τα άλλα Κόμματα να πάρουν θέση. Δεν μπορεί εδώ όλοι να λέτε ή να προσάπτετε στο ΠΑΣΟΚ ότι δεν έκανε τίποτα και κανένας σας να μην λέει τι θα κάνει, όταν έχετε τους τριάντα Βουλευτές. Καταθέστε την πρότασή σας. Γιατί δεν την καταθέτετε, να δούμε ποια θα είναι η πρότασή σας σε αυτό το δαιδαλώδες, το περίπλοκο πρόβλημα που βασανίζει τη χώρα μας;
Αυτά είναι τα ζητήματα και εκεί βρισκόμαστε σήμερα. Μας λέτε ότι φταίει το ΠΑΣΟΚ. Ωραία, εμείς δεχθήκαμε ότι είναι ένα σκάνδαλο το οποίο εγγίζει το ΠΑΣΟΚ. Δεν το δεχθήκαμε; Δεν είχαμε τη γενναιότητα; Είπαμε ότι κάναμε μια προσπάθεια χωρίς βοήθεια της δικαιοσύνης, χωρίς βοήθεια του συντεταγμένου κράτους. Φτάσαμε σε ένα αποτέλεσμα.
Τώρα τι λέμε, κύριοι συνάδελφοι; Τώρα λέμε προς όλους, προς όλα τα Κόμματα ότι η Βουλή και τα Κόμματα έχουν ένα καθήκον, να διερευνήσουν, να ξαναπροσπαθήσουν για να ρίξουν φως σε αυτή την δύσκολη υπόθεση.
Θα σας αναφέρω ένα ζήτημα. Έχει παραγραφεί η πλειοψηφία των αδικημάτων, αφού έκλεισε η Βουλή το 2007, ναι ή όχι; Υπάρχουν, όμως, αδικήματα -και το ξέρουν οι συνάδελφοι που ήταν στην Επιτροπή- είκοσι οκτώ λογαριασμοί που δεν έχουν ανοιχτεί, που είναι, από ό,τι φαίνεται, παρά πολύ κρίσιμοι για να δούμε αν υπάρχουν λάθη ή παραλείψεις, γιατί ενέχουν και ευθύνες. Δεν πρέπει να ανοίξει η δικαιοσύνη αυτούς τους λογαριασμούς; Δεν πρέπει η Βουλή με τα όποια εργαλεία έχει να ξαναπροσπαθήσει;
Εγώ πιστεύω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι εκεί βρισκόμαστε. Βρισκόμαστε, λοιπόν, σε μια νέα φάση όπου ζητούμε από τη Γνωμοδοτική να αξιολογήσει όλο αυτό το υλικό. Και προφανώς, μπορεί να υπάρχουν λάθος εκτιμήσεις και παραλείψεις και από την Επιτροπή. Εμείς δεν καταδικάσαμε κανέναν. Δεν θέλουμε να τραβήξει κανένας το μαρτύριο από λάθη και παραλείψεις. Όμως, το πρόβλημα των σχέσεων SIEMENS με το ελληνικό δημόσιο και η ζημία έχουν συντελεστεί και πρέπει να αποκαθαρθεί το ελληνικό πολιτικό σύστημα.
Έτσι, λοιπόν, ζητάει σήμερα η Επιτροπή, οι τριάντα Βουλευτές, να κινηθούν οι διαδικασίες για την Γνωμοδοτική Επιτροπή, να γνωματεύσει για τους οκτώ Υπουργούς που φέρονται ως εμπλεκόμενοι, να πάει ο φάκελος στην δικαιοσύνη και για τους άλλους δυο συναδέλφους, εάν κρίνει η επιτροπή, να πάει σε προκαταρκτική. Εκεί βρισκόμαστε, αυτό πρέπει να κάνουμε, αυτό μπορούμε να κάνουμε. Μην κοροϊδεύουμε πια τον ελληνικό λαό. Μην τον κοροϊδεύουμε ότι εσείς, τα άλλα Κόμματα, έχετε τις μαγικές λύσεις. Γιατί δεν τις καταθέτετε. Και αν τις είχατε, γιατί δεν τις καταθέτετε, λοιπόν; Έχετε τριάντα Βουλευτές. Κάντε το τώρα, κάντε το μετά από μια εβδομάδα.
Εγώ θα περιμένω με ενδιαφέρον την πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας και τις υπογραφές τριάντα Βουλευτών. Μα τι άλλο διαφορετικό θα κάνετε από ό,τι εμείς;
Εγώ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν μπορούσα να δεχθώ αυτό που έχουμε υποστεί στην περίπτωση του Βατοπεδίου, όπου η δικαιοσύνη μάς το γύρισε πίσω, λέγοντας ότι έχουν παραγραφεί. Ωραία, οι δέκα Υπουργοί ή οκτώ τι θα γίνουν; Αφού παραγράφησαν, θα κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας;
Λέμε, λοιπόν: Αφού υπάρχει η δικαιοσύνη, ας πάρει τον φάκελο και τους είκοσι οκτώ λογαριασμούς που εμείς τους δείχνουμε, για να ξεκαθαρίσει επιτέλους το τοπίο, για να μην εμπλέκονται και πρώην Υπουργοί ή αν εμπλέκονται κάποιοι επιτέλους, θα τιμωρηθούν από τη δικαιοσύνη, η οποία όλα αυτά τα χρόνια δεν έκανε τίποτα, όπως και το συνταγμένο κράτος.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εγώ νομίζω ότι στη συγκυρία που βρεθήκαμε κάναμε το καλύτερο δυνατόν και αυτή τη στιγμή καλούμε να συνεχιστεί η προσπάθεια, να συνεχιστεί η διαδικασία, για να πέσει φως σε αυτή την πολύπλοκη, πολύ μεγάλη και δυσχερή υπόθεση.