Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Ευρωπαϊκή Οδηγία, δίνει νέα ώθηση στο ραγδαία αναπτυσσόμενο διαδικτυακό εμπόριο


Νέα ώθηση στο ραγδαία αυξανόμενο διαδικτυακό εμπόριο, δίνει η νέα ευρωπαϊκή οδηγία περί προστασίας των καταναλωτών, που ψηφίστηκε πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς προστατεύει τους καταναλωτές  και απλουστεύει τις διαδικασίες για το εξ αποστάσεως εμπόριο . Η οδηγία ισχύει  σε όλη την Ε.Ε και ειδικά για τις αγορές από άλλη χώρα και αποτελεί μεγάλο βήμα για την ανάπτυξη της ενιαίας εσωτερικής αγοράς.
Να σημειωθεί ότι ο τζίρος του διαδικτυακού εμπορίου αυξάνεται ραγδαία, στις ΗΠΑ φθάνει το 51% των αγορών, στην Ευρώπη  και στην Ελλάδα, το  37%, αλλά στη χώρα μας σημείωσε αλματώδη αύξηση κατά 75% το 2010 έναντι του 2009.
Η νέα οδηγία καθορίζει με απλότητα και σαφήνεια τους όρους της συναλλαγής, οι οποίοι θα είναι κοινοί και στα 27 κράτη-μέλη. Η σημαντικότερη ρύθμιση αφορά την κατοχύρωση διορίας 14 ημερολογιακών ημερών για την επιστροφή της κάθε αγοράς. Σε περίπτωση ελλιπούς ενημέρωσης, το δικαίωμά υπαναχώρησης των καταναλωτών, το οποίο επεκτείνεται και στις ηλεκτρονικές δημοπρασίες, παρατείνεται σε ένα έτος».
Διαβάστε εδώ αναλυτικότερα το θέμα της Ευρωπαίκής οδηγίας για το διαδικτυακό εμπόριο
(Πατήστε εδώ για να διαβάστε την έκθεση της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για το ηλεκτρονικό εμπόριο)