Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΑΝ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Δ. ΨΩΜΙΑΔΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΕΚΑΒ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ- ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΑΝ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Δ. ΨΩΜΙΑΔΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Α. ΛΟΒΕΡΔΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΕΚΑΒ
 

    ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

   

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 6/7/2011

   

    ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΑΝ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    Δ. ΨΩΜΙΑΔΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Α. ΛΟΒΕΡΔΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΕΚΑΒ

   

    Επιστολή στον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέα Λοβέρδο έστειλε ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Διονύσης Ψωμιάδης σχετικά με τις ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και ασθενοφόρα που αντιμετωπίζει το ΕΚΑΒ.

    Στην επιστολή του ο Αν. Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Δ. Ψωμιάδης επισημαίνει ότι «στη Β. Ελλάδα το ΕΚΑΒ είναι αποδεκατισμένο και ουσιαστικά υπολειτουργεί, καθώς αδυνατεί να ανταποκριθεί στο μεγάλο αριθμό των περιστατικών. Συγκεκριμένα, στην Πιερία υπάρχουν μόλις τέσσερα ασθενοφόρα για να καλύψουν τις ανάγκες ολόκληρου του νομού, ενώ στη Χαλκιδική υπάρχουν δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί, που μοιράζονται ένα μόνο ασθενοφόρο!»

    Ο κ. Δ. Ψωμιάδης υπογραμμίζει ότι «είναι αδιανόητο σε περιοχές με έντονη τουριστική δραστηριότητα κατά τους θερινούς μήνες, να μην υπάρχουν ασθενοφόρα για να καλύψουν τις ανάγκες των κατοίκων και των επισκεπτών, θέτοντας πολλές φορές σε κίνδυνο ακόμη και την ίδια τους τη ζωή».

    Ο Αν. Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας στην επιστολή του ζητά την άμεση παρέμβαση του Υπουργού ώστε να διευθετηθεί το ζήτημα και να δοθεί άμεσα μια λύση.

   

    Το πλήρες κείμενο της επιστολής του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Δ. Ψωμιάδη έχει ως εξής:

   

    «Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

   

    Γνωρίζετε καλά το οξύτατο πρόβλημα που υπάρχει στο ΕΚΑΒ, λόγω των σοβαρότατων ελλείψεων που αντιμετωπίζει τόσο σε έμψυχο δυναμικό όσο και σε ασθενοφόρα, γεγονός που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ασφάλεια της δημόσιας υγείας των πολιτών της χώρας. Στη Β. Ελλάδα το ΕΚΑΒ είναι αποδεκατισμένο και ουσιαστικά υπολειτουργεί, καθώς αδυνατεί να ανταποκριθεί στο μεγάλο αριθμό των περιστατικών. Συγκεκριμένα, στην Πιερία υπάρχουν μόλις τέσσερα ασθενοφόρα για να καλύψουν τις ανάγκες ολόκληρου του νομού, ενώ στη Χαλκιδική υπάρχουν δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί, που μοιράζονται ένα μόνο ασθενοφόρο!

    Είναι αδιανόητο σε περιοχές με έντονη τουριστική δραστηριότητα κατά τους θερινούς μήνες, να μην υπάρχουν ασθενοφόρα για να καλύψουν τις ανάγκες των κατοίκων και των επισκεπτών, θέτοντας πολλές φορές σε κίνδυνο ακόμη και την ίδια τους τη ζωή. Είναι απαράδεκτο για μια χώρα που θέλει να λέγεται ευρωπαϊκή, σε μια περιοχή με ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια, όπως είναι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, να υποβαθμίζεται η δημόσια υγεία σε εξευτελιστικό βαθμό και να επικρατούν συνθήκες τριτοκοσμικής χώρας.

   

    Κύριε Υπουργέ,

    Η δημόσια υγεία νοσεί σοβαρά και μαζί της αργοπεθαίνει και το ΕΚΑΒ. Δεν μπορεί να βάλουμε την έλλειψη ασθενοφόρων και προσωπικού πάνω από την ανθρώπινη ζωή. Οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ σώζουν ζωές, δε βλέπω όμως πολιτική βούληση για να σωθεί το ΕΚΑΒ. Θα πρέπει όχι απλώς να σώσουμε το ΕΚΑΒ, αλλά να το δυναμώσουμε με όσες δυνατότητες έχει η ελληνική πολιτεία.

    Κατόπιν τούτων, ζητώ την άμεση παρέμβασή σας ώστε να διευθετηθεί το ζήτημα και να δοθεί άμεσα μια λύση. Τα προβλήματα του ΕΚΑΒ είναι διαχρονικά. Δεν μπορεί, όμως, μόνο να ζητάμε. Πρέπει και να δίνουμε.»

   

    Με τιμή,

   
    Ο Αν. Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας

    Διονύσης Ψωμιάδης»

   
 Ευχαριστούμε για τη συνεργασία

    Γραφείο Τύπου