Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Θωρακισμένα τα ελληνικά κηπευτικά καθησυχάζει ο Κουτσούκος

ImageΟ υφυπουργός  αναφερόμενος στις έως τώρα ενέργειες του υπουργείου για  την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από το βακτήριο E.coli, υπερθεμάτισε στο γεγονός ότι τα ελληνικά προϊόντα για ακόμη μια φορά αποδεικνύονται ασφαλή απέναντι σε χώρες που θεωρούνται ιδιαίτερα αποτελεσματικές στα συστήματα των ελέγχων της.
Όπως τόνισε οι απώλειες ανθρώπινων ζωών καταδεικνύουν την
 τεράστια σημασία της ασφάλειας των τροφίμων και της προστασίας της ανθρώπινης υγείας.
Συγκεκριμένα, ο κος Κουτσούκος είπε ότι οι μέχρι τώρα εξελίξεις μας οδηγούν σε κάποια συμπεράσματα όπως:
Για μία ακόμη φορά ξεσπά μία διατροφική κρίση σε μία χώρα η οποία θεωρείται ότι έχει ιδιαίτερα αποτελεσματικά συστήματα ελέγχου
Για μία ακόμα φορά τα ελληνικά προϊόντα αποδεικνύονται ιδιαίτερα ασφαλή
Οι υπηρεσίες της Ευρώπης αποδείχθηκαν κατώτερες των περιστάσεων
Για τα ζητήματα ασφάλειας τροφίμων είπε ότι αποτέλεσαν εκ νέου μέσο πίεσης για την επίτευξη ευρύτερων οικονομικών στόχων. Την ίδια ώρα που η Ρωσία ή άλλες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, έθεσαν εμπόδια στη διακίνηση προϊόντων της Ε.Ε., διαπραγματεύονται τις διαδικασίες ένταξης τους στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.
Ο υφυπουργός αναφέρθηκε αναλυτικά στις ενέργειες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της κυβέρνησης ευρύτερα, που εκτός των άλλων περιλαμβάνουν:
- Τις επανειλημμένες επαφές και συνομιλίες με στελέχη της κυβέρνησης της Ρωσίας για την τουλάχιστον υπερβολική και άδικη αντιμετώπιση των Ελληνικών προϊόντων. Ως απόρροια αυτών των επαφών μπορεί να θεωρηθεί η άρση των εμποδίων που είχαν τεθεί στη διακίνηση της Ελληνικής φράουλας.
- Την επιμονή, τόσο τη δική μας όσο και των Υπουργών Γεωργίας άλλων χωρών κατά την έκτακτη σύνοδο των Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. στις 7 Ιουνίου, να θεωρηθεί το πρόβλημα που έχει προκύψει ως Ευρωπαϊκή κρίση και συνεπώς να αποζημιωθεί με πόρους του Κοινοτικού Προϋπολογισμού.
Η στάση αυτή είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του αρχικού προϋπολογισμού των 150 εκατομμυρίων σε 210 εκατομμύρια ενώ το τελικό ποσό που θα διατεθεί και τα προϊόντα που θα ενταχθούν παραμένουν ανοιχτά. Σε κάθε περίπτωση το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δραστηριοποιείται ώστε εκτός κάποιων κηπευτικών, όπως τα αγγούρια, να ενταχθεί και η φράουλα.
Όπως τόνισε ο υφυπουργός, οι οργανώσεις παραγωγών πρέπει να συγκεντρώσουν άμεσα τα απαραίτητα στοιχεία που αφορούν στις ζημιές που έχουν υποστεί οι αγρότες, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες προετοιμάζουν τις διαδικασίες απόσυρσης των προϊόντων.
Ο κ. Κουτσούκος κάλεσε τους καταναλωτές να εμπιστεύονται και να καταναλώνουν άφοβα τα Ελληνικά προϊόντα γιατί, όπως είπε, στην Ελλάδα δεν υπάρχει κανένα κρούσμα και οι δειγματοληψίες που πραγματοποίησαν ιδιώτες αλλά και το Υπουργείο είναι όλες αρνητικές.
Τέλος, σε ότι αφορά το ερώτημα που τέθηκε για το πρόγραμμα διανομής φρούτων στα σχολεία και το δημοσίευμα εφημερίδας για διανομή ακατάλληλης σταφίδας ανέφερε:
«Το πρόγραμμα αυτό υλοποιείται στη χώρα μας για πρώτη φορά και αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση των παιδιών να καταναλώνουν υγιεινά προϊόντα όπως τα οπωροκηπευτικά. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, με υπουργική απόφαση, όλα τα φορτία που διακινήθηκαν συνοδεύθηκαν από πιστοποιητικό ελέγχου. Οι συστηματικοί και εξαντλητικοί αυτοί έλεγχοι, είχαν ως αποτέλεσμα τον εντοπισμό ενός φορτίου σταφίδας το οποίο κρίναμε ως ακατάλληλο για κατανάλωση το οποίο και δεσμεύτηκε. Επομένως τα φρούτα ήταν ελεγμένα και ασφαλή για τους μαθητές».

Αρνητικά τα δείγματα των ελληνικών φρούτων και λαχανικών
Το ΥΠΑΑΤ για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας, την προστασία των καταναλωτών αλλά και για την προστασία των συμφερόντων των ελλήνων παραγωγών και επιχειρήσεων, προέβη σε συνεργασία και με τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Νωπών Φρούτων και Λαχανικών (Ιncofruit) σε ευρεία δειγματοληψία και ανάλυση 80 δειγμάτων αγγουριών και περίπου 50 δειγμάτων άλλων προϊόντων όπως πιπεριές, ντομάτες, μελιτζάνες, φυλλώδη λαχανικά, πατάτες, κεράσια, από όλες τις παραγωγικές περιοχές της Ελλάδας. Οι αναλύσεις πραγματοποιήθηκαν από το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ) αλλά και από ιδιωτικό διαπιστευμένο εργαστήριο, τα δείγματα δε εξετάστηκαν ως προς το επικίνδυνο στέλεχος Ο104:Η4 του βακτηριδίου Ε.COLI και η εξέταση επεκτάθηκε προληπτικά και στο εξίσου επικίνδυνο στέλεχος Ο157:Η7.
 
Όλα τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά για το σύνολο των δειγμάτων που αναλύθηκαν
Το ΥΠΑΑΤ είναι σε στενή συνεργασία με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), καθώς με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε. για τις τρέχουσες εξελίξεις τόσο στον τομέα της εξέλιξης της επιδημίας όσο και στα σημαντικά θέματα που άπτονται της προστασίας της ελληνικής παραγωγής και του εξωτερικού εμπορίου.
Επιπλέον είναι σε επαφή με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΞ καθώς και με τις πρεσβείες μας στην Ρωσία και Ουκρανία για την διευκόλυνση του εξαγωγικού εμπορίου των ελληνικών προϊόντων.
Ο υφυπουργός μετά και την έκδοση των αποτελεσμάτων των εργαστηριακών αναλύσεων, διαβεβαιώνει για μια ακόμα φορά με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, ότι τα ελληνικά φρούτα και λαχανικά είναι ασφαλή για τους καταναλωτές «καθαρά» από βακτηριακές επιμολύνσεις, διαθέτουν εξαιρετικά υψηλή ποιότητα η οποία διασφαλίζεται με εντατικούς ελέγχους .
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα διαθέτει ένα από τα πιο αυστηρά συστήματα ελέγχου τροφίμων στο κόσμο, διατηρώντας σε υψηλό επίπεδο τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα στη παγκόσμια αγορά


http://www.agronews.gr