Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΙΕΚ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΦΥΛΑΞΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

Εξόχως  ενδιαφέρουσα ήταν η εισήγηση της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, Σοφίας Μαυρίδου, στην ημερίδα που  διοργάνωσε το ΙΕΚ Κατερίνης την Τετάρτη 8 Ιουνίου  2011 στο αμφιθέατρο του 2ου
 Λυκείου Κατερίνης  για την ανάδειξη και φύλαξη αρχαιολογικών χώρων.
    
     Η κ. Μαυρίδου γνωστή για την ευαισθησία που τη διακρίνει σε θέματα πολιτισμού, αναφέρθηκε στη σημασία της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων στην ανάδειξη του πολιτιστικού τουρισμού. Η  Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας επεσήμανε ότι στόχος της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας είναι να ενοποιήσει και να αναδείξει όλα τα μνημεία  πολιτισμού και όλους τους αρχαιολογικούς χώρους της Πιερίας  με γνώμονα πάντα τη διαφύλαξη της  πολιτιστικής   κληρονομιάς  του  τόπου.

     ΄΄ Η Πιερία  διαθέτει πλούσιο  πολιτιστικό περιβάλλον που καλύπτει όλες τις φάσεις του Ελλαδικού πολιτισμού από την παλαιολιθική εποχή ως τα σύγχρονα χρόνια΄΄ ανέφερε η κ.Μαυρίδου. Πρόσθεσε ότι οι  πολιτιστικοί της πόροι κατανέμονται σε όλη την έκτασή της, από τους  νεολιθικούς οικισμούς στο Μακρύγιαλο και στα Παλιάμπελα, και τους  αρχαιολογικούς χώρους Αιγινίου, Δίου, Κολινδρού, Μακρυγιάλου, Μεθώνης και Πέτρας μέχρι τα πολλά  μνημεία της βυζαντινής   ή της μεταβυζαντινής  περιόδου  που είναι κυρίως   ναοί ή μοναστήρια, όπως το παλαιό μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου, η  εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Κονταριώτισσα, η  εκκλησία της Αγίας Τριάδας στη Βροντού, το μοναστήρι των Κανάλων, το μοναστήρι της Παναγίας στην Πέτρα, το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στη Ρητίνη, η ιστορική εκκλησία της Παναγίας στα  Ρυάκια, ο  ναός του  Αγίου Αθανασίου στην Καστανιά, στο Αιγίνιο  ο ναός Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου και Αγίου Αθανασίου κ.α.
   
    ΄΄Τα προγράμματα προβολής του τουρισμού οφείλουν να προστατεύουν και να προάγουν τα χαρακτηριστικά της φυσικής και της πολιτιστικής κληρονομιάς΄΄ τόνισε η  Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας. Συγκεκριμένα,  επικεντρώθηκε  στο πλάνο της Π.Ε.Πιερίας που αφορά τη δημιουργία δικτύων-διαδρομών των μνημείων, μουσείων  και αρχαιολογικών χώρων της Πιερίας μέσα από την οργάνωση ενοποιημένων διαδρομών  για τους πολιτιστικούς μας χώρους,    τοποθέτηση σήμανσης και ενημερωτικών πινακίδων εκτός αρχαιολογικών χώρων,   παραγωγή και διακίνηση ενημερωτικού  και πληροφοριακού υλικού  σε έντυπη και σε ηλεκτρονική μορφή π.χ οδηγοί ,χάρτες κ.α  


    Για την τουριστική ανάπτυξη της Πιερίας μέσα από την ανάδειξη της πολιτιστικής  κληρονομιάς   δεν αρκεί μόνο ο σχεδιασμός  και η  υλοποίηση στοχευμένων δράσεων -υπογράμμισε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας- αλλά απαιτείται πρόσθεσε  και  το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό. Η κ.  Μαυρίδου αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα στελέχωσης των χώρων πολιτισμού γενικότερα με εξειδικευμένο προσωπικό και σ΄αυτή την κατεύθυνση συμβάλει όπως είπε  και η δημιουργία στο Δ.I.E.Κ. Κατερίνης της ειδικότητας του  ΄΄ Φύλακα μουσείων και αρχαιολογικών χώρων.