Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Το «άνοιξε – κλείσε» του ΟΣΔΕ μπλοκάρει τις καταχωρήσεις

ImageΕκτός λειτουργίας βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες το σύστημα καταχώρησης των δηλώσεων ΟΣΔΕ στην ΕΑΣ Λάρισας, ενώ παράλληλα προγραμματίζεται συνεργείο της ΠΑΣΕΓΕΣ προκειμένου να αναλάβει την υλοποίηση των απαιτούμενων εργασιών και την ολοκλήρωσή τους με την κατάργηση της αναφερόμενης Πύλης Εισόδου, καθώς –όπως υποστηρίζει η ΠΑΣΕΓΕΣ- η Ένωση συνεχίζει να επιβαρύνει τους παραγωγούς
 της περιοχής της με σημαντικά ποσά για την υποβολή της Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσής τους για το έτος 2011. Τα περιθώρια στενεύουν δεδομένου ότι μέχρι τη Δευτέρα 13 Ιουνίου έκλεινε η προθεσμία από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να γίνουν οι όποιες διορθώσεις στο σύστημα πληρωμών των ενισχύσεων από όλα τα κράτη μέλη και αφορούν εκκρεμότητες των ετών 2008-2010.
Υπάρχουν μερικές χιλιάδες αγροτών που περιμένουν ακόμα να πληρωθούν την ενιαία ενίσχυση του 2010, συνδεδεμένες ενισχύσεις από το 2009, ποιοτικό πριμ από το 2008 και ένα σωρό ακόμα μικρά και μεγάλα ποσά, που ορισμένους παραγωγούς τους έχουν οδηγήσει στο χείλος του γκρεμού, αφού οι υποχρεώσεις τρέχουν και κάποιοι απειλούνται ακόμα και με πλειστηριασμό των ενυπόθηκων σπιτιών ή χωραφιών τους.
Οι ίδιοι λένε στην Agrenda ότι δεν μπορούν να περιμένουν του χρόνου για να πληρωθούν τα λάθη της κρατικής μηχανής και μάλιστα στις περισσότερες των περιπτώσεων έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες από την πλευρά τους, αλλά δεν έχουν περαστεί στο σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ο λόγος είναι το συνεχές «άνοιξε-κλείσε» του δικτύου υποδοχής των αιτήσεων, ειδικά με τις «κυρώσεις» που επιβάλλονται σε όσες ανυπάκουες Ενώσεις συνεχίζουν να χρεώνουν για τη συμπλήρωση και συγκέντρωση των δηλώσεων ΟΣΔΕ και ΕΛΓΑ.
Εν τω μεταξύ, οι υπάλληλοι των Ενώσεων και του ΟΠΕΚΕΠΕ έχουν ρίξει όλο το βάρος στην καταχώριση των στοιχείων του 2011, παραμελώντας την ενημέρωση των παλαιότερων στοιχείων των παραγωγών, διότι ήδη είναι εκπρόθεσμη η διαδικασία του ΟΣΔΕ (η προθεσμία έληγε στις 15 Μαΐου από την Ευρωπαϊκή Ένωση). Επίσης, το σύστημα «χτυπάει» στους κωδικούς αγροτεμαχίων που δεν είναι σωστοί και δεν έχουν ακόμα διορθωθεί από το 2010! Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να εισάγουν τους σωστούς 13ψήφιους αριθμούς αγροτεμαχίων για το 2011.
 
Η επιστολή του γενικού διευθυντή της ΠΑΣΕΓΕΣ προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις μας και τα έγγραφα που έχουμε κοινοποιήσει στην ΕΑΣ Λάρισας, στις 19.5.2011, στις 31.05.2011, την 01.06.2011 και στις 9.6.2011, η Ένωση συνεχίζει να επιβαρύνει τους παραγωγούς της περιοχής της με σημαντικά ποσά για την υποβολή της Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσής τους για το έτος 2011.
Επίσης, σκόπιμα δεν ενεργοποιείται η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων των παραγωγών στην έδρα της Ένωσης, έτσι ώστε να είναι δυνατή η παραλαβή των αιτήσεων αυτών χωρίς καμία απολύτως επιβάρυνση.
Σημειώνεται εξάλλου ότι έχουμε ήδη καλέσει την ΕΑΣ Λάρισας και με το χθεσινό (09.06.11) έγγραφό μας, να επιστρέψει άμεσα τα παρακρατηθέντα ποσά στους παραγωγούς και να μας κοινοποιήσει το ένταλμα επιστροφής προς αυτούς, αλλά δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση στο ζήτημα αυτό.
Έπειτα από τα προηγούμενα επιβάλλεται να διακοπεί η λειτουργία του συστήματος Η/Υ της ΕΑΣ Λάρισας, ενώ παράλληλα προγραμματίζεται συνεργείο της ΠΑΣΕΓΕΣ προκειμένου να αναλάβει την υλοποίηση των απαιτούμενων εργασιών και την ολοκλήρωσή τους με την κατάργηση της αναφερόμενης Πύλης Εισόδου.
Με τιμή
Ο Γενικός Διευθυντής
Γιάννης Τσιφόρος

http://www.agronews.gr/content/view/68038/200/lang,el/