Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Ο βασιλιάς της σκόνης

σκονης, βασιλιας, skonis, vasilias
Σε έναν ακόμα τελικό στο Roland Garros, ο Ράφα Ναδάλ απέδειξε ότι είναι ο βασιλιάς της σκόνης, επικρατώντας 3-1 σετ του Ρότζερ Φέντερερ. Εκτος τίτλος στο Παρίσι για τον Ισπανό.
Ζωντανή ιστορία αρχίζει να αποτελεί ο Ράφα Ναδάλ. Ο αριστερόχειρας από την Μαγιόρκα επικράτησε σε ακόμα έναν τελικό του... αιώνιου αντίπαλού του, Ρότζερ Φέντερερ 3-1 σετ (7-5, 7-6, 5-7, 6-1) και μείωσε την διαφορά τους στους τίτλους Grand Slam τουρνουά στους έξι! Ο Ράφα έχει με αυτόν στο Roland Garros πανηγυρίσει 10, ενώ ο Ελβετός, για πολλούς Νο1 όλων των εποχών, είναι στους 16! Ο Ναδάλ κατέκτησε τον τίτλο στο Παρίσι για έκτη φορά στην καριέρα του, ισοφαρίζοντας την επίδοση του θρύλου, Μπιορν Μποργκ σφραγίζοντας ότι είναι ο καλύτερος παίκτης ever σε χωμάτινη επιφάνεια!

Δεν ήταν λίγοι αυτοί που πριν το ξεκίνημα του τουρνουά είχαν αμφισβητήσει τον Ναδάλ μετά τις ήττες από τον Τζόκοβιτς στο χώμα. Ο Ισπανός απάντησε με κατάκτηση του τίτλου και με τους 2000 πόντους που πήρε διατήρησε το Νο1 στην παγκόσμια κατάταξη, αφήνοντας στο Νο2 τον Σέρβο, που δεν μπόρεσε να φτάσει στον τελικό. Ο Ναδάλ επικράτησε για ακόμα μία φορά στην γαλλική πρωτεύουσα του Ελβετού μετά τα ημιτελικά του 2005 και τους τελικούς του 2006, 2007 και του 2008. Μετά από τον νέο θρίαμβο, ο Ναδάλ είναι σε σερί 45-1 στο Roland Garros, στο 17-8 κόντρα στον Φέντερερ (6-2 σε Grand Slam).

Ο Ράφα, που στον ημιτελικό κόντρα στον Μάρεϊ έκλεισε τα 25 του, βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο στο πρώτο σετ, όταν και ήταν 4-1 και 5-2 κάτω από τον Φέντερερ. Σε εκείνο το σημείο ο Ισπανός έδειξε έβγαλε τον καλύτερο εαυτό του στο κορτ και με πέντε σερί games τελείωσε το πρώτο σετ με 7-5 και μία απίστευτη ανατροπή ή οποία του έδωσε παράλληλα ψυχολογικό πλεονέκτημα. Από την πλευρά του, ο Φέντερερ, όπως και στον ημιτελικό κόντρα στον Τζόκοβιτς έδειξε την απίστευτη ποιότητά του, όμως αυτή δεν ήταν αρκετή κόντρα σε έναν παίκτη που δείχνει στο κορτ ότι αποτελεί... μηχανή.

Με ταχύτητα, άμυνες που δεν γίνονται ούτε στο playstation και κυρίως σταθερότητα, ο Ναδάλ πήρε και το δεύτερο σετ παρότι χρειάστηκε να παίξει tie break. Με τον Ναδάλ στο 5-4 και με τις μπάλες στο χέρι για να σερβίρει η βροχή έκανε την εμφάνισή της και μαζί δώρο στον Ελβετό, ο οποίος έκανε το break και έστειλε το ματς τελικά στο 6-6. Στο tie break ο Ράφα μπήκε από την αρχή μπροστά στο σκορ και εκμεταλλευόμενος τα λάθη του Ελβετού το κατέκτησε με 7-3 αποκτώντας σαφές προβάδισμα και δείχνοντας στον Φέντερερ ότι παραμένει το αφεντικό.

Η ποιότητα του Φέντερερ βγήκε σε μεγαλύτερο βαθμό στο τρίτο σετ, το οποίο και τον έβαλε, έστω για λίγο, στο ματς. Ο 30χρονος βρέθηκε να χάνει 2-4 από τον Ναδάλ, όμως με δύο break στο 3-4 και 6-5 στα game, μείωσε σε 201 και έβαλε φωτιά στο Φιλίπ Σατριέ που ήθελε να δει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο σε διάρκεια τελικό. Ο Ελβετός είχε τρομερή ευκαιρία στην αρχή του τέταρτου σετ με το 0-40 στο σερβίς του Ναδάλ, όμως ο Ισπανός με πέντε σερί πόντους πήρε το πρώτο game. Ο Φέντερερ ισοφάρισε σε 1-1, όμως ήταν το τελευταίο game Που πήρε στον τελικό, καθώς δεν μπόρεσε να βρει απάντηση στην πίεση του Ναδάλ, ο οποίος με δύο break έφτασε σε ένα επικό 6-1. Vamos!