Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Όλοι έχουν προτάσεις, καταθέτω και την δική μου.

Γράφει ο Κλεισθένης.

Παρατηρούμε έκπληκτοι την κυβέρνηση με χαμένη την δεδηλωμένη στο λαό, να αποφασίζει, να παίρνει μέτρα, να υπογράφει συμβάσεις, να ξεπουλά την χώρα.
Το καθεστώς κατοχής που μας έχουν επιβάλλει η τρόικα και οι διεθνείς και ντόπιοι τοκογλύφοι μας αφαιρεί εθνική κυριαρχία και μετατρέπει τα δάνεια σε ενυπόθηκα με ότι αυτό σημαίνει.
Οι συμβάσεις που υπογράφει ο Παπακωνσταντίνου ερήμην της βουλής και του λαού διέπονται από το Αγγλικό δίκαιο με ότι αυτό σημαίνει.
Οι λεονταρισμοί των δήθεν διαφωνούντων με το μνημόνιο δεν προσφέρουν επί της ουσίας τίποτε.
Ο λαός κάθε μέρα είναι στους δρόμους, στις πλατείες, σε απεργίες, σε πορείες και κανενός το αυτί δεν ιδρώνει.
Τα κόμματα συνεχίζουν στον ίδιο μονότονο και παλαιοκομματικό ρυθμό, ξεκομμένα απ’ την κοινωνία πασχίζουν να παραμείνουν στο σύστημα αδιαφορώντας για την τύχη του λαού και τα δεινά που έρχονται.
Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;
Γιατί και πως μπορεί μια ισχνή μειοψηφία να κυβερνά;
ΤΙ ΦΤΑΙΕΙ;
Το πολίτευμά μας είναι προεδρευομένη κοινοβουλευτική δημοκρατία.
Λειτουργεί όμως σωστά;
Ο πρόεδρος πλήρως αποδυναμωμένος και χωρίς στην ουσία αρμοδιότητες και εξουσίες κατάντησε σαν «γλάστρα» τηλεοπτικών εκπομπών.
Ο εκλογικός νόμος δίνει “bonus” στο πρώτο κόμμα 40 ή 50 ή …. βουλευτές παραβιάζοντας έτσι την βασική αρχή του 50%+1 που ορίζει το δημοκρατικό πολίτευμα.
Αυτό γινόταν, γίνεται και θα γίνεται χάριν της λογικής μονοκομματικών αυτοδύναμων και σταθερών κυβερνήσεων.
Τα αποτελέσματα αυτής της λογικής είναι γνωστά.
Ο λαός μας λένε δεν είναι ώριμος για πολυκομματικές κυβερνήσεις.
Έτσι η μειοψηφία γίνεται κοινοβουλευτική πλειοψηφία και κυβερνά με άνεση χωρίς να απολογείται σε κανένα.
Με δεδομένο ότι το πολίτευμα είναι πρωθυπουργοκεντρικό και τα κόμματα επιβάλλουν κομματική πειθαρχία τότε στην ουσία απόλυτος κυβερνήτης είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος που αναδεικνύουν οι εκλογές.
Συνεπώς ο λαός είναι στο περιθώριο και οι αντιδράσεις του δεν πτοούν τον απόλυτο άρχοντα.
Η αλλαγή του κυβερνητικού κόμματος με εκλογές που φέρνουν άλλο πρώτο κόμμα δεν αλλάζει την στρεβλή λειτουργία της δημοκρατίας στην Ελλάδα γιατί όλα τα κόμματα λειτουργούν περίπου με τον ίδιο τρόπο και δεν έχουν ούτε στοιχειώδεις εσωτερικές δημοκρατικές διαδικασίες.
Ένα απ’ τα αιτήματα των συγκεντρώσεων τις τελευταίες μέρες αλλά και πολλών ανθρώπων των γραμμάτων και του πνεύματος είναι η άμεση δημοκρατία.
Ο όρος άμεση δημοκρατία ερμηνεύεται απ’ τον καθένα όπως νομίζει ή τον εξυπηρετεί.
Ένα σοβαρό πρόβλημα είναι αν μπορεί να λειτουργήσει ένα σύγχρονο και πολυπληθές κράτος με σύστημα άμεσης δημοκρατίας.
Όσοι προβάλουν το επιχείρημα ότι λειτούργησε στην Αρχαία Ελλάδα ξεχνούν ότι ο πληθυσμός των αρχαίων Ελληνικών πόλεων δεν ήταν 10.000.000 άνθρωποι.
Η αποτυχία του σημερινού κοινοβουλευτικού μοντέλου είναι προφανής.
Το ερώτημα είναι βελτιώνοντάς το μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος του λαού;
Για παράδειγμα η καθιέρωση της απλής και ανόθευτης αναλογικής σαν εκλογικό σύστημα (προαιώνιο αίτημα των αριστερών κομμάτων) έχει δυνατότητες να επιβάλλει την θέληση του λαού στο σύστημα;
Η επαναφορά των αρμοδιοτήτων και εξουσιών στον πρόεδρο της δημοκρατίας δημιουργεί ένα εχέγγυο για την ομαλή και ορθότερη λειτουργία του πολιτεύματος;
Η αλλαγή του πολιτεύματος σε προεδρική δημοκρατία με άμεση εκλογή του προέδρου απ’ το λαό δημιουργεί ένα άλλο πόλο εξουσίας μειώνοντας έτσι τις υπερεξουσίες του πρωθυπουργού;
Το ασυμβίβαστο των βουλευτών να γίνονται υπουργοί βελτιώνει την διάκριση των εξουσιών που είναι θεμέλιος λίθος της δημοκρατίας;
Η κατάργηση της πολυνομίας και η εκλογή των ανώτατων δικαστών απ’ το δικαστικό σώμα διευκολύνει την καλή λειτουργία της δικαιοσύνης που είναι βασικός πυλώνας της δημοκρατίας;
Η απαγόρευση βουλευτοποίησης ή υπουργοποίησης των μεγαλοσυνδικαλιστών με χρήση του ασυμβίβαστου βελτιώνει την σωστή λειτουργία του συνδικαλισμού μειώνοντας την κομματική εξάρτηση;
Η αλλαγή του ισχύοντος συντάγματος με ένα δημοκρατικότερο χωρίς διακρίσεις των πολιτών και άρθρα ατιμωρησίας των πολιτικών είναι προς τη σωστή κατεύθυνση;
Το ότι τοποθετούμε με ερωτήματα δεν σημαίνει ότι δεν πιστεύω ότι πρέπει να γίνουν άμεσα αυτές οι αλλαγές και ίσως και κάποιες ακόμη.
Ας έχουμε υγεία και υπομονή περιμένοντας τις εξελίξεις.  

Read more: http://ideopigi.blogspot.com/2011/06/blog-post_06.html#ixzz1ORbkhtNr