Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Παρέμβαση Προέδρου ΣΕΒΕ στην παρουσίαση της ΕΕΔΕ για τον Απολογισμό της Δράσης 8.2.4.

Αξιότιμη κα. Υπουργέ Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας,
 
Αξιότιμε Πρόεδρε της Ελληνικής Εταιρίας Διοίκησης Επιχειρήσεων,
 
Κυρίες και Κύριοι,
 
Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση, βρίσκομαι σήμερα μαζί σας στην παρουσίαση του Απολογισμού της Δράσης για το Πρόγραμμα συμπληρωματικής εκπαίδευσης γα επιχειρηματίες, αυτοαπασχολούμενους και εργαζόμενους σε πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
 
Είναι γνωστό ότι το άνοιγμα στις διεθνείς συναλλαγές ή με άλλα λόγια η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας είναι διαχρονικά από τις χαμηλότερες στην ΕΕ, καταδεικνύοντας εντονότερα την ανάγκη για αύξηση της διεθνοποίησης των ελληνικών επιχειρήσεων που θα δώσει ώθηση στην χαμηλή ανταγωνιστικότητα της χώρας μας στις διεθνείς αγορές. Στο δείκτη εξαγωγικής επίδοσης η χώρα μας καταλαμβάνει διαχρονικά την προτελευταία θέση στην ΕΕ-27. Το 2008 οι ελληνικές εξαγωγές συνεισέφεραν κατά 7,2% στο ΑΕΠ, ενώ ενδεικτικό είναι πως η Βουλγαρία στο σχετικό δείκτη ανήλθε στην 11η θέση στην ΕΕ-27, με τις εξαγωγές της να αποτελούν το 43,3% του ΑΕΠ.
 
Η διαδραστική σχέση που συνδέει την ανταγωνιστικότητα με τις εξαγωγές είναι δεδομένη. Η επένδυση στους ανθρώπινους πόρους αποτελεί ένα από τα απαραίτητα συστατικά του μείγματος ισχυρής ανταγωνιστικότητας σε κάθε σύγχρονη οικονομία. Ειδικότερα στην περίπτωση των ελληνικών επιχειρήσεων, εξαγωγικών και μη, οι οποίες στην πλειονότητά τους είναι μικρομεσαίες, με ελάχιστο εργατικό δυναμικό και σε πολλές περιπτώσεις ανειδίκευτο, οφείλουν οι ίδιες οι επιχειρήσεις να αναγάγουν την αξιοποίησή των ανθρώπινων πόρων σε κύρια προτεραιότητα, καθώς το γνωστικό ενεργητικό της επιχείρησης μακροπρόθεσμα αναδεικνύεται ως το μόνο διατηρήσιμο ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα.
 
Σήμερα διαπιστώνεται ένα μεγάλο έλλειμμα στα ελληνικά οικονομικά πανεπιστήμια σε ότι αφορά την εκπαίδευση των σημερινών φοιτητών και αυριανών στελεχών σε θέματα διεθνούς επιχειρηματικής δραστηριοποίησης, διευρύνοντας και διαιωνίζοντας έτσι το κλίμα εσωστρέφειας που χαρακτηρίζει τη χώρα μας και στις νεότερες γενιές. Το έλλειμμα εκπαίδευσης σε θέματα εξαγωγικής στρατηγικής είναι ακόμα εντονότερο στην πράξη, στα υπάρχοντα τμήματα εξαγωγών και αποτελεί ισχυρή τροχοπέδη στην διεθνοποίηση των ελληνικών επιχειρήσεων σήμερα.
 
Πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη της Eurostat εξετάζει την συμμετοχή ενήλικου πληθυσμού σε εκπαιδευτικά προγράμματα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, απ’ όπου προκύπτει ότι η χώρα μας καταλαμβάνει την προ-τελευταία θέση για το 2007, πριν την Ουγγαρία, με ποσοστό 15%, όταν ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος υπολογίζεται σε 35%. Το υψηλότερο ποσοστό Ελλήνων συμμετεχόντων ανήκει στο νεαρότερο ηλικιακό γκρουπ των 25-34 χρονών, παρακολουθεί εκπαίδευση σεμιναριακού κυρίως τύπου, με βασικό κίνητρο τη βελτίωση της απόδοσης στην εργασία και των προοπτικών στην καριέρα τους. Αξίζει να επισημάνω ότι η εκπαίδευση των εργαζομένων στην Ευρώπη επιδοτείται και υποκινείται κατά κύριο λόγο από τους εργοδότες. Η χώρα μας, μαζί με την Ιταλία και την Ουγγαρία συγκεντρώνει από τα χαμηλότερα ποσοστά επιδότησης εκπαίδευσης από τους εργοδότες για το 2007, σε ποσοστό 48%, όταν υπάρχουν χώρες όπως η Πολωνία, η Βουλγαρία και η Σλοβακία, όπου οι εργοδότες επιδοτούν την εκπαίδευση των εργαζόμενών τους σε ποσοστό 90%.
 
Γίνεται αντιληπτό ότι η χώρα μας υστερεί σημαντικά στην αξιοποίηση του κυρίαρχου ανταγωνιστικού της πλεονεκτήματος που είναι το ανθρώπινο δυναμικό και είναι επιτακτική η ανάγκη παροχής κινήτρων στους εργοδότες των ελληνικών επιχειρήσεων για την επένδυση και ουσιαστική αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού καθώς είναι πλέον μονόδρομος για να μπορέσουν να παράγουν μοναδικά και αναγνωρίσιμα προϊόντα και υπηρεσίες, που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των διεθνών αγορών.
 
Σε αυτό το πλαίσιο και στη διαρκή προσπάθεια ενίσχυσης της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων, ο ΣΕΒΕ με την ΕΕΔΕ ξεκίνησαν τον Μάιο του 2008 συνεργασία που υλοποιήθηκε μέσω οργάνωσης εκπαιδευτικών σεμιναρίων για στελέχη εξαγωγικών τμημάτων. Συνολικά, την περίοδο Ιούνιος – Οκτώβριος 2008 υλοποιήθηκαν 6 σεμινάρια, 40 ωρών το καθένα. Τα αντικείμενα κατάρτισης των συμμετεχόντων ήταν τα ακόλουθα:
 
o        Σύγχρονες τεχνικές πωλήσεων και διαπραγματεύσεων
o        Εξαγωγικό Marketing και έρευνα ξένων αγορών (x2)
o        Τεχνικές πωλήσεων και After Sales Service
o        Δημιουργία – Διοίκηση – Οργάνωση και Ανάπτυξη ΜΜΕ
o        Διαδικασίες Εξαγωγών – Incoterms – Όροι πληρωμών
 
Στα σεμινάρια έλαβαν μέρος συνολικά 150 εργαζόμενοι και επιχειρηματίες, εκ των οποίων το 33% απασχολείται στον κλάδο των υπηρεσιών, το 17,4% στον κλάδο των μηχανημάτων και εξοπλισμού και το 10,7% στον κλάδο των τροφίμων-ποτών. Κύριοι προορισμοί εξαγωγών των επιχειρήσεων όπου απασχολούνται οι συμμετέχοντες των σεμιναρίων είναι σε συντριπτικό ποσοστό η ΕΕ-27 (Γερμανία, Σουηδία, Δανία, Κύπρος, Ηνωμένο Βασίλειο) και ακολουθούν τα Βαλκάνια, οι ΗΠΑ και η Μέση Ανατολή. Εξετάζοντας το μορφωτικό επίπεδο των συμμετεχόντων διαπιστώνεται ότι η πλειοψηφία, σε ποσοστό 40,6% κατέχει εκπαίδευση Ανωτάτου Επιστημονικού επιπέδου (ΑΕΙ), ενώ ποσοστό 17,6% κατέχει εκπαίδευση Ανωτάτου Τεχνολογικού επιπέδου (ΤΕΙ) και ποσοστό 17% κατέχει εκπαίδευση Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ).
Τα σεμινάρια ολοκληρώθηκαν με εξαιρετική επιτυχία, ενώ η συνεργασία του ΣΕΒΕ με την ΕΕΔΕ συνεχίζεται με την ίδια αφοσίωση, στον τομέα οργάνωσης εκπαιδευτικών σεμιναρίων για την κατάρτιση στελεχών εξαγωγικών τμημάτων των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
 
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να επισημάνω την αναγκαιότητα οργάνωσης παρόμοιων καινοτόμων πρωτοβουλιών όχι μόνο στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη αλλά και στην περιφέρεια. Υπάρχουν περιφέρειες με παραδοσιακά ιδιαίτερη εξαγωγική δυναμική, όπως η Δυτική Μακεδονία, το Βόρειο Αιγαίο, η Πελοπόννησος και η Κρήτη, στις οποίες αξίζει να επενδύσουμε και να δώσουμε την ευκαιρία στα στελέχη τους να αποκτήσουν ουσιαστική γνώση διεθνών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.
 
Οι επιχειρήσεις εκτίθενται καθημερινά σε ένα οικονομικό περιβάλλον που μεταβάλλεται διαρκώς και επηρεάζεται δραστικά από τις τεχνολογικές, οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις. Ιδιαίτερα για μια χώρα όπως η Ελλάδα, όπου ο τριτογενής τομέας της οικονομίας αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς και όπου τα επιθυμητά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στηρίζονται στην ποιότητα και τη μοναδικότητα των προϊόντων και υπηρεσιών, η σημασία της αξιοποίησης του επιστημονικού ανθρώπινου δυναμικού είναι τεράστια.
 
Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας.