Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Τα παιχνίδια του καιρού «ορίζουν» την αγορά σιτηρών

ImageΤα βλέμματα στραμμένα στην εξέλιξη των καιρικών συνθηκών και στο πόσο θα επηρεάσουν την επερχόμενη παραγωγή σιτηρών έχουν παραγωγοί και αναλυτές. Και ενώ ο Μάιος σαν μήνας
 χαρακτηρίστηκε από τις ανησυχίες για την πορεία του καιρού σε ορισμένες βασικές καλλιέργειες του 2011/2012, οι τιμές των σιτηρών επηρεάστηκαν έντονα και από εξωτερικούς παράγοντες
 και ιδίως από τις ασθενέστερες τιμές του αργού πετρελαίου. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Διεθνούς Συμβουλίου Δημητριακών της IGC, οι αναλυτές προσπαθούν να προβλέψουν τι ρόλο θα διαδραματίσουν οι εξαγωγικές χώρες του Εύξεινου Πόντου κατά την ερχόμενη χρονιά. Η Ουκρανία αποφάσισε να επιβάλει εξαγωγικούς δασμούς, ενώ οι έμποροι περιμένουν την άρση της ρωσικής απαγόρευσης στις εξαγωγές.
Η καθοδική πίεση από παράγοντες πέραν των θεμελιωδών μεγεθών αντικατοπτρίστηκε ιδίως στην αγορά του σιταριού, όμως οι τάσεις της αγοράς παραμένουν ανοδικές, λόγω των επιδεινούμενων προβλέψεων για την παραγωγή σε ορισμένες περιοχές του βόρειου ημισφαιρίου.
Οι ανησυχίες εστιάζονται ιδίως στην ξηρασία στις ΗΠΑ και την ΕΕ αλλά και στις καθυστερήσεις στις εαρινές φυτεύσεις. Παρά την αυξημένη αστάθεια, οι τιμές του καλαμποκιού στις ΗΠΑ ελάχιστα επηρεάστηκαν, καθώς η στήριξη που προσέφερε η αργή πρόοδος των φυτεύσεων αντισταθμίστηκε από την αδυναμία στις εξαγωγές, καθώς οι υψηλές τιμές κάμπτουν τη ζήτηση.
Λόγω της ξηρασίας, οι τιμές του βυνοποιήσιμου κριθαριού στην ΕΕ άγγιξαν υψηλά τριετίας, αλλά οι διεθνείς τιμές του κριθαριού για ζωοτροφές περιορίστηκαν από την πιθανή επανέναρξη των εξαγωγών από την περιοχή του Εύξεινου Πόντου.
Οι τάσεις στις αγορές πρώτων υλών και οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες επηρέασαν και τις αγορές των ελαιούχων σπόρων. Αφού σημείωσε πτώση στις αρχές Μαΐου, η σόγια των ΗΠΑ κινήθηκε ψηλότερα στα τέλη του μηνός. Όσο για το ρύζι, οι τάσεις είναι μεικτές. Οι τιμές στην Ασία επηρεάζονται από τις μεγάλες ποσότητες διαθέσιμου προϊόντος, ενώ τα προθεσμιακά συμβόλαια στις ΗΠΑ τονώθηκαν από τις ανησυχίες για την παραγωγή.
 
Προοπτικές για το 2011/2012
Είτε λόγω υπερβολικής ξηρασίας είτε λόγω έντονης υγρασίας στο βόρειο ημισφαίριο, οι προβλέψεις αναθεωρούνται προς τα κάτω. Η παραγωγή πλέον εκτιμάται στους 1.803 εκατ. τόνους, κατά 5 χαμηλότερα από τις προβλέψεις του Απριλίου, αλλά κατά 70 εκατ. Τόνους υψηλότερη από το 2010/2011 και ελάχιστα υψηλότερη από το ρεκόρ του 2008/2009.
Η παγκόσμια κατανάλωση εκτιμάται στους 1.812 εκατ. τόνους, πρόβλεψη χαμηλότερη από του προηγούμενου μήνα, λόγω προβλεπόμενης μείωσης της χρήσης στη βιομηχανία και για ζωοτροφή. Και πάλι όμως, η ποσότητα αυτή είναι κατά 1,3% υψηλότερη από φέτος.
Καθώς η κατανάλωση αναμένεται να ξεπεράσει την παραγωγή, τα τελικά αποθέματα εκτιμώνται στους 338 εκατ. τόνους, χαμηλότερα κατά 10 εκατ. τόνους από τα εκτιμώμενα αρχικά αποθέματα.
 
Οι καιρικές συνθήκες επηρέασαν σημαντικά το σιτάρι
Οι προοπτικές για τη σοδειά σιταριού του 2011/2012 επηρεάστηκε από δυσμενείς συνθήκες σε διάφορες χώρες, ιδίως στην ΕΕ και τις ΗΠΑ.
Η παγκόσμια παραγωγή εκτιμάται στους 667 εκατ. τόνους. Αναμένεται αύξηση της χρήσης για τρόφιμα, ζωοτροφή και τη βιομηχανία, που θα ωθήσουν την παγκόσμια κατανάλωση σε νέο ρεκόρ. Ωστόσο η αύξηση αυτή θα είναι ελαφρά χαμηλότερη από όσο υπολογιζόταν.
Η χρήση για αιθανόλη αυξάνεται με βραδύτερους ρυθμούς. Η πρόβλεψη για τα τελικά αποθέματα στις οκτώ κύριες εξαγωγικές χώρες παραμένει αμετάβλητη σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Τα τελικά αποθέματα στις ΗΠΑ αναμένεται να μειωθούν αλλά να παραμείνουν σε ένα επαρκές επίπεδο, ενώ αναμένεται ανάκαμψη των αποθεμάτων σε Ρωσία και ΕΕ.

Πηγή... http://www.agronews.gr/content/view/67505/200/lang,el/