Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Επιστολή του Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας Π. Ψωμιάδη στους Υπουργούς Εργασίας, Μεταφορών και Εσωτερικών σχετικά...

Επιστολή στην Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Λούκα Κατσέλη, στον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δ. Ρέππα και στον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και
 Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γ. Ραγκούση έστειλε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης σχετικά με τους εκτάκτους εργαζομένους της πρώην Ολυμπιακής Αεροπορίας.
Στην επιστολή του ο Περιφερειάρχης Π. Ψωμιάδης αναφέρεται στις έντονες διαμαρτυρίες του Σωματείου Εκτάκτων Εργαζομένων της πρώην Ολυμπιακής Αεροπορίας, οι οποίοι «εκφράζουν την αγανάκτησή τους για την αδικαιολόγητη εξαίρεσή τους από τις επικείμενες προσλήψεις του ΑΣΕΠ, καθώς παραμένει ανενεργός ο νόμος 3717/2008 περί κοινωνικών ρυθμίσεων».
«Είναι αδιανόητο, ιδιαίτερα σε μια τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία, η Πολιτεία να δείχνει το πιο σκληρό της πρόσωπο σε εκατοντάδες εργαζομένους, που επί χρόνια σήκωσαν ένα μεγάλο μέρος της λειτουργίας του εθνικού μας αερομεταφορέα, υπηρετώντας την Ολυμπιακή Αεροπορία. Είναι ντροπή για μια κυβέρνηση, που υπόσχεται ανάπτυξη και επενδύσεις, να εγκαταλείπει στο έλεος της γραφειοκρατίας και της πολυνομίας δεκάδες εργαζομένους, που αγωνίζονται για την επιβίωση», υπογραμμίζει στην επιστολή του ο Περιφερειάρχης και ζητά από τους αρμόδιους Υπουργούς την άμεση παρέμβασή τους, «ώστε να δοθεί μια οριστική λύση στο σοβαρότατο ζήτημα των έκτακτων εργαζομένων της πρώην Ολυμπιακής Αεροπορίας».
«Είναι απαράδεκτο σε μια δημοκρατική χώρα το μνημόνιο να γίνεται θηλιά στο λαιμό εκατοντάδων εργαζομένων, που διεκδικούν τα αυτονόητα κοινωνικά δικαιώματα. Το ξεπούλημα της εργασιακής τους αξιοπρέπειας δεν μπορεί να συνεχιστεί!», καταλήγει στην επιστολή του ο κ. Ψωμιάδης.
Το πλήρες κείμενο της επιστολής του Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας Π. Ψωμιάδη έχει ως εξής:



«Αξιότιμε κ. Υπουργέ

Έγινα πρόσφατα αποδέκτης της έντονης διαμαρτυρίας του Σωματείου Εκτάκτων Εργαζομένων της πρώην Ολυμπιακής Αεροπορίας, οι οποίοι εκφράζουν την αγανάκτησή τους για την αδικαιολόγητη εξαίρεσή τους από τις επικείμενες προσλήψεις του ΑΣΕΠ, καθώς παραμένει ανενεργός ο νόμος 3717/2008 περί κοινωνικών ρυθμίσεων για τους εργαζομένους στην πρώην Ολυμπιακή Αεροπορία.
Οι εργαζόμενοι, οι οποίοι απασχολούνταν με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου στην πρώην Ολυμπιακή Αεροπορία, πολλές φορές και μέχρι 18 έτη, βρίσκονται σήμερα στο δρόμο και αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, αφού δεν μπορούν να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς για προσλήψεις στο Δημόσιο, παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις της Πολιτείας ότι θα τύχουν ευνοϊκών ρυθμίσεων.
Συγκεκριμένα, μολονότι ο σχετικός νόμος το προβλέπει, στην πράξη δεν εφαρμόζεται για τους έκτακτους εργαζομένους στην πρώην Ολυμπιακή Αεροπορία μια σειρά κοινωνικών ρυθμίσεων, όπως η προσαυξημένη μοριοδότηση της εμπειρίας των εργαζομένων στην πρώην Ολυμπιακή κατά 50%, η κάλυψη θέσεων σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ κατ’ απόλυτη προτεραιότητα, με ποσοστό 10% και το δικαίωμα συμμετοχής τους σε όλες τις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ.
Είναι αδιανόητο, ιδιαίτερα σε μια τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία, η Πολιτεία να δείχνει το πιο σκληρό της πρόσωπο σε εκατοντάδες εργαζομένους, που επί χρόνια σήκωσαν ένα μεγάλο μέρος της λειτουργίας του εθνικού μας αερομεταφορέα, υπηρετώντας την Ολυμπιακή Αεροπορία. Είναι ντροπή για μια κυβέρνηση, που υπόσχεται ανάπτυξη και επενδύσεις, να εγκαταλείπει στο έλεος της γραφειοκρατίας και της πολυνομίας δεκάδες εργαζομένους, που αγωνίζονται για την επιβίωση.
Κατόπιν τούτων και με δεδομένη την πρωτόγνωρη οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα μας, σας παρακαλώ να παρέμβετε άμεσα, ώστε να δοθεί μια οριστική λύση στο σοβαρότατο ζήτημα των έκτακτων εργαζομένων της πρώην Ολυμπιακής Αεροπορίας. Είναι απαράδεκτο σε μια δημοκρατική χώρα το μνημόνιο να γίνεται θηλιά στο λαιμό εκατοντάδων εργαζομένων, που διεκδικούν τα αυτονόητα κοινωνικά δικαιώματα. Το ξεπούλημα της εργασιακής τους αξιοπρέπειας δεν μπορεί να συνεχιστεί!

Με εκτίμηση,
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας


Παναγιώτης Χ. Ψωμιάδης»