Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Ποιοι πήραν και ποιοι δεν πήραν το 70% της εξισωτικής

ImageΞεκαθαρίζει το θέμα που δημιουργήθηκε πριν το Πάσχα με την εξισωτική αποζημίωση του 2010. Σύμφωνα με πηγές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και το γραφείο της υφυπουργού, Μιλένας Αποστολάκη. Πληρώθηκαν μόνο όσοι είχαν πλήρη δικαιολογητικά και έμειναν περίπου 10.000 δικαιούχοι απλήρωτοι, οι οποίοι θα πρέπει να διορθώσουν μια σειρά από
 λάθη.
 
Από αυτούς, οι 7.122 ήταν από την Κρήτη και παρουσίαζαν τα εξής λάθη:
● Υποβολή αίτησης και από τους δυο συζύγους.
● Μη μόνιμη κατοικία στη ζώνη εφαρμογής του μέτρου.
● Ο δικαιούχος διαθέτει έκταση μικρότερη των 20 στρεμμάτων στη ζώνη εφαρμογής του μέτρου.
● Ο δικαιούχος είναι εκτός των ηλικιακών ορίων.
● Δεν είχε αντίγραφο εκκαθαριστικού εφορίας.
● Μη υποβολή φορολογικής δήλωσης.
● Μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες με αγροτικό εισόδημα μικρότερο του 25% του συνολικού εισοδήματος.
● Δεν είχε βεβαίωση μόνιμης κατοικίας.
● Δικαιούχος με πρόσθετο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες χωρίς δικαιολογητικά προέλευσης.

Επιπλέον παραμένουν απλήρωτες στην Κρήτη εκκρεμότητες εξισωτικής από το 2007 έως και το 2009 που αφορούσαν εκτάσεις βοσκοτόπων εκτός νομού, παρότι συμφωνήθηκε η λύση με την προσθήκη σταβλικής εγκατάστασης στους χάρτες και τον επιτόπιο έλεγχο εξακρίβωσης της χρήσης του βοσκοτόπου από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Αντιδράσεις και από τους κτηνοτρόφους Λάρισας
«Δυστυχώς οι προβλέψεις μας βγήκαν και πάλι αληθινές με αποτέλεσμα να μείνει  ο αιγοπροβατοτρόφος  παραγωγός και πάλι με το βιβλιάριο στο χέρι. Φρούδες ελπίδες μας έδωσαν παραμονή του ΠΑΣΧΑ με τις βαρύγδουπες δηλώσεις η Υφυπουργός Αγροτικής ανάπτυξης και ο  Αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ μετά από σωρεία επιστολών και ενοχλήσεων για το βούλιαγμα και την εξαθλίωση του κλάδου μας ότι επιτέλους θα δούμε φως. Μπαίνουν στους λογαριασμούς  των  κτηνοτρόφων το 70% της εξισωτικής επιδότησης . Ξημέρωσε η Τρίτη μέρα του ΠΑΣΧΑ και όπως φαντάζεστε όλοι πήγαν να εισπράξουν την επιδότηση αλλά η κατάσταση η οποία δημιουργήθηκε έφτασε τους κτηνοτρόφους εκτός ορίων.  Ένας πληρωνόταν, πενήντα είχαν προβλήματα με την δηλωθείσα έκταση βοσκοτόπων και φυσικά το σύστημα το οποίο χειρίζονται και προγραμματίζουν άνθρωποι τους πέταξε απ έξω. Τυχαίο δεν νομίζω!
Η Ομοσπονδία κτηνοτρόφων δέχθηκε εκατοντάδες τηλεφωνήματα αυτές τις μέρες από κτηνοτρόφους εξοργισμένους με αυτή την κατάσταση.
Όλος αυτός ο κόσμος που δεν πληρώθηκε θα πρέπει να ακολουθήσει την εξής σειρά κινήσεων.
1 θα πρέπει να πάει προσωπικά στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ  της περιοχής του, διότι αυτή την φορά δεν ενημερώθηκε καν ηλεκτρονικά το διαδίκτυο  για να μπορούμε και εμείς από το γραφείο μας να ενημερώνουμε τον κόσμο αν τουλάχιστον μπήκαν ή όχι χρήματα στον λογαριασμό του. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ήταν ο κάθε κτηνοτρόφος να αφήσει τις υποχρεώσεις της μονάδας του και να μπει στην διαδικασία να ταξιδέψει  στο κέντρο της Λάρισας για να μάθει τι συμβαίνει με την υπόθεσή του.
2. Να μπει στην διαδικασία να επισκεφτεί την ένωση της περιοχής του για να διασταυρώσει το πρόβλημα και να ζητήσει να κάνει  την γνωστή διόρθωση.
3. Να κάνει τον σταυρό του για να γίνουν γρήγορα οι διορθώσεις και άμεσα να δοθεί η επόμενη διαταγή πληρωμής από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για να πληρωθεί επιτέλους.
Και εμείς διερωτόμαστε  γιατί να συμβαίνουν όλα αυτά!  Οι υπεύθυνοι του συστήματος δεν ήξεραν τι προβλήματα υπήρχαν πριν δώσουν την εντολή να γίνουν πληρωμένες; Είναι γνωστό σε όλους εμάς ότι το Δεκέμβριο μήνα έγινε έλεγχος και μάλιστα μέχρι την τελευταία στιγμή μας ζητούσαν διάφορα συμπληρωματικά στοιχεία όπως (εκκαθαριστικό , δήλωση Ε9 κ.λ) τα οποία με περισσή ευλάβεια τα προσκομίσαμε. Προσκομίσαμε ότι μας ζητήθηκε και στο τέλος δεν πληρωθήκαμε
Στον κλάδο των κτηνοτρόφων υπάρχουν κοινές εκμεταλλεύσεις με δύο και με τρία άτομα μαζί. Εδώ έχουμε το φαινόμενο και οι τρείς να κάνουν τα χαρτιά τους και να πληρώνετε μόνο  ο ένας. Τι συστήματα  είναι αυτά;  Τι έλεγχος είναι αυτός; Ποιοι είναι επιτέλους οι υπεύθυνοι των λαθών;
Η μήπως ήθελαν να ρίξουν στάχτη στα μάτια μας ότι υπάρχει η καλή πρόθεση να πληρώσουμε αλλά υπάρχουν κωλύματα;  Αυτό φαίνεται θα είναι το <φαστ τρακ» που λέει  το υπουργείο αλλά για μας φαίνετε πως ήταν « πατατράκ»
Αρκετοί κτηνοτρόφοι που επικοινώνησαν με τις ενώσεις, πήραν τις διαβεβαιώσει πως δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα.
Όχι μόνο παίχτηκε στις πλάτες μας αυτό το κακόγουστο παιχνίδι, αλλά μείναμε απ έξω και από την πληρωμή του άρθρου 68. Μας διαβεβαίωσαν από το  γραφείο του κ. Κορασίδη  ότι θα το εισπράξουμε στην  επόμενη πληρωμή.  Η  εμπιστοσύνη μας όμως έχει κλονιστεί, διότι υπάρχουν συνάδερφοι μας κτηνοτρόφοι οι οποίοι ακόμα δεν έχουν πληρωθεί  εκκρεμότητες  από λάθη άλλων ετών.
Και κάτι ακόμα . Καταντά εντελώς γελοίο να  καμαρώνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ για την γραμμή ενημέρωσης των παραγωγών με το νούμερο 210-8802.000 αφού τηλεφωνήσεις και περάσεις από σαράντα κύματα, πάτα το ένα, πάτα το 4 φτάνεις μετά στο σημείο και εφόσον τα έχεις καταφέρεις  να ακούς το εξής μήνυμα:
«Παρακαλούμε αφήστε το όνομά σας και το τηλέφωνό σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας». Και αφού παίρνεις βαθιά ανάσα για να μιλήσεις επιτέλους, ένα άλλο μήνυμα σου κόβει την φόρα όπου λέει: <Λυπούμαστε αλλά η μνήμη είναι γεμάτη πάρτε αργότερα>. Αυτό είναι τουλάχιστον ντροπή ! Ποιος κτηνοτρόφος έχει την πολυτέλεια να κάθετε όλη μέρα να παίζει με τον τηλεφωνητή του ΟΠΕΚΕΠΕ
Αναλάβετε τις ευθύνες σας τώρα! Πληρώστε τους κτηνοτρόφους που δουλεύουν σκληρά και η αμοιβή τους είναι η κοροϊδία και η απογοήτευση.
Διορθώστε επιτέλους τα συστήματα  σας που λειτουργούν όπως συμφέρει εσάς. Η υπομονή μας έχει εξαντληθεί! 
Απαντήστε  τώρα  και δώστε τις ημερομηνίες για το πότε  και ποιες πληρωμές θα γίνουν.»


Πηγές... http://www.agronews.gr/content/view/66545/200/lang,el/