Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Κατάργηση 100 ΔΟΥ και σαρωτικοί έλεγχοι


Κατάργηση 100 ΔΟΥ και σαρωτικοί έλεγχοι


Σαρωτικούς ελέγχους, διασταυρώσεις στοιχείων, αναγκαστική είσπραξη φορολογικών οφειλών και δημοσιοποίηση των ονομάτων μεγάλων οφειλετών περιλαμβάνει το πακέτο μέτρων κατά της φοροδιαφυγής, που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, στο πλαίσιο του τριετούς Εθνικού
 Επιχειρησιακού Προγράμματος, με το οποίο υπολογίζεται ότι θα
 εισπραχθούν 11,8 δισ. ευρώ σε τρία χρόνια.
Φέτος προβλέπεται ότι η εφαρμογή του προγράμματος θα αποφέρει πρόσθετα έσοδα 1,5 δισ. ευρώ, με την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών, την επανεκτίμηση φόρων βάσει τεκμηρίων και την αποδοτικότερη λειτουργία του φοροεισπρακτικού και ελεγκτικού μηχανισμού. Για το 2012 προβλέπονται 4,4 δισ. και το 2013 θα εισπραχθούν 5,9 δισ. ευρώ.
Οπως επισημαίνει το υπουργείο Οικονομικών, τα ποσά αυτά θα είναι πραγματικές εισπράξεις και όχι μόνο βεβαιούμενοι φόροι και πρόστιμα.
Τα ποσά αυτά αφορούν σε προβλέψεις πραγματικής είσπραξης εσόδων.

Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την Αντιμετώπιση της Φοροδιαφυγής θα τεθεί υπόψη της τρόικας τις επόμενες ημέρες, αφού πρώτα εγκριθεί από ειδική Κυβερνητική Επιτροπή, στην οποία μετέχουν οι υπουργόί Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Προστασίας του Πολίτη και Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Παροσυσιάζοντας το πρόγραμμα ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι η «φοροδιαφυγή είναι έγκλημα κατά της χώρας» και ότι δεν αφήνει περιθώρια για να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές και η επιβάρυνση των συνεπών φορολογούμενων

«Δεν έχουμε λύσει ακόμα το πρόβλημα της φοροδιαφυγής», επισήμανε, αν και όπως είπε στους τελευταίους 18 μήνες η κυβέρνηση έχει κάνει σημαντικά βήματα σε αυτό το μέτωπο.
Ως προς τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ανέφερε ότι εισπράχθησαν 1,6 δισ. ευρώ το 2010.

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι θα δημοσιοποιούνται τα ονόματα όποιων έχουν οφειλές (ΦΠΑ, ληξιπρόθεσμες και άλλους φόρους) για πάνω από ένα έτος και για ποσά άνω των 150.000 ευρώ. Εξήγγειλε συνεχείς διασταυρώσεις των στοιχείων των φορολογούμενων και σαρωτικές αλλαγές στη λειτουργία του φοροελεγκτικού μηχανισμού, με τη λειτουργία μίας μόνο ΔΟΥ ανά πρωτεύουσα και την κατάργηση 100 ΔΟΥ, οι οποίες συγκεντρώνουν μόλις το 1% των κρατικών εσόδων.
Η εξοικονόμηση ανθρώπινου δυναμικού υπολογίζεται σε 3.000 άτομα, τα οποία θα στελεχώσουν άλλες υπηρεσίες.
Μεταξύ των αλλαγών είναι το νέο σώμα βεβαίωσης και αναγκαστικής είσπραξης εσόδων και η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων στο υπουργείο Οικονομικών.


διαβάστε αναλυτικά στο www.sofokleousin.gr