Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Στους Δήμους στα σχολεία... χωρίς τα κονδύλια!


Με κυρίαρχα θέματα τις συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολικών μονάδων και την παρουσίαση της πολιτικής του νέου σχολείου, που θα ξεκινήσει από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο να εφαρμόζεται σε συγκεκριμένο αριθμό σχολικών μονάδων, πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα η ενημερωτική ημερίδα-συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας με τους δημάρχους της χώρας.

Στην ημερίδα συμμετείχαν, επίσης, εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας των συναρμόδιων υπουργείων, καθώς και εκπρόσωποι φορέων και οργανισμών. Κατά το υπουργείο Παιδείας, η ημερίδα οργανώθηκε διότι «ένα σημαντικό μέρος της εθνικής πολιτικής για την Παιδεία ασκείται πλέον μέσα από τους δήμους και όχι από την κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας».
Υπενθυμίζεται ότι η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είχε ζητήσει να κατατεθούν, μέχρι τέλος Φεβρουαρίου, οι προτάσεις κάθε Περιφερειακής Διεύθυνσης Παιδείας της χώρας για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων.

Σημειώνεται, πάντως, ότι στις συγχωνεύσεις-καταργήσεις των σχολείων αντιδρούν τόσο οι τοπικοί άρχοντες όσο και η τοπική κοινωνία, καθώς θεωρούν πως κάποιες περιοχές θα δεχτούν οικονομικό πλήγμα, όπως επίσης και οι συνδικαλιστές ενώσεις καθηγητών και δασκάλων, που θεωρούν πως θα γίνουν και «συγχωνεύσεις-καταργήσεις» οργανικών θέσεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για έναν εκπαιδευτικό εργαζόμενο. Ενώ εκκρεμεί ένα θέμα που αφορά και στο υπουργείο Παιδείας και ταλαιπωρεί χιλιάδες μαθητές, γονείς και τοπικούς άρχοντες: το θέμα της μετακίνησης των μαθητών.

Μικροένταση με εκπαιδευτικούς

Η χθεσινή συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας με τους δημάρχους της χώρας ήταν επεισοδιακή. Μια μικρή ομάδα εκπαιδευτικών εισέβαλε στην αίθουσα του υπουργείου όπου είχε ξεκινήσει η ημερίδα. Οι εκπαιδευτικοί διέκοψαν την ομιλία της υπουργού Παιδείας προς τους δημάρχους της χώρας, άνοιξαν μέσα στην αίθουσα πανό και άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η ημερίδα διακόπηκε, κάποιοι από τους παρευρισκόμενους δημάρχους αντέδρασαν, οι εκπαιδευτικοί αποδοκιμάστηκαν και απάντησαν με υβριστικούς χαρακτηρισμούς στους επικριτές τους. «Να πάτε στα μαθήματα σας», φώναξαν ορισμένοι δήμαρχοι στους εκπαιδευτικούς και ακολούθησε μικροένταση που αργότερα εκτονώθηκε.

Την ίδια στιγμή, άλλοι εκπαιδευτικοί διαδήλωναν έξω από το υπουργείο Παιδείας, με συνθήματα κατά των συγχωνεύσεων σχολείων και του Μνημονίου, κινητοποίηση που οργανώθηκε από την ΟΛΜΕ και την ΔΟΕ.

Διαμαντοπούλου: Το Μνημόνιο δεν δεσμεύει για συγχωνεύσεις

Η υπουργός Παιδείας, παρόλα αυτά, εξηγώντας στους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης την πολιτική που υπαγορεύει τις συνενώσεις ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει δέσμευση για το θέμα των συγχωνεύσεων σχολείων από το Μνημόνιο. Την πολιτική μας την καθορίζουμε εμείς, δήλωσε η κ. Άννα Διαμαντοπούλου.

Η υπουργός ανέφερε αρκετά παραδείγματα σχολείων, τα οποία έχουν ελάχιστους μαθητές, ενώ λειτουργούν το ένα πολύ κοντά με το άλλο. Πρόσθεσε ότι φυσική συνέπεια των συνενώσεων είναι βέβαια και η εξοικονόμηση δαπανών. Κύριος στόχος όμως, όπως δήλωσε, είναι ο ίδιος ο μαθητής και οι ανάγκες του, ο οποίος καλείται να λειτουργήσει από το Σεπτέμβριο σε νέου τύπου σχολεία που ευνοούν την ομαδικότητα και τη συνεργασία. Κάτι τέτοιο, όπως είπε, δεν μπορεί να επιτευχθεί σε τάξεις με πολύ μικρό (συχνά μονοψήφιο) αριθμό μαθητών.

Οι δήμαρχοι παρατήρησαν από την πλευρά τους ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται πως θα είναι η μεταφορά των μαθητών, καθώς ήδη σήμερα με το υφιστάμενο σύστημα, γίνεται όργιο κατασπατάλησης χρημάτων με τη δικαιολογία της μεταφοράς μαθητών σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Το πρόβλημα των δαπανών για τη μεταφορά μαθητών πρέπει να ελεγχθεί από τους ίδιους τους δημάρχους, σημείωσε η κ. Διαμαντοπούλου, υπενθυμίζοντας ότι ενώ το 2005 το κόστος ήταν 105 εκ. ευρώ, το 2009 ανήλθε σε 260 εκ. ευρώ.

Επιβεβαιώνονται οι φόβοι

Από την Ημαθία συμμετείχαν στη σύσκεψη-ημερίδα η Δήμαρχος Βέροιας κ. Χαρούλα Ουσουλτζόγλου, μαζί με τον Αντιδήμαρχο Παιδείας κ. Τηλέμαχο Χατζηαθανασίου, καθώς και ο Δήμαρχος Νάουσας κ. Τάσος Καραμπατζός.

Όπως μας είπε σε τηλεφωνική επικοινωνία μας, χθες το απόγευμα μετά τη συνάντηση, ο κ. Χατζηαθανασίου, φαίνεται ότι επιβεβαιώνονται οι φόβοι ότι η πολιτεία «φορτώνει» τους δήμους με πολλές αρμοδιότητες χωρίς να συνοδεύονται από τα αναγκαία κονδύλια. Κατά τον ίδιο, η αίσθηση που κυριάρχησε μεταξύ των περισσοτέρων αιρετών που συμμετείχαν είναι ότι υπάρχουν πάρα πολλά κενά αλλά και δυσάρεστα νέα όσον αφορά τις χρηματοδοτήσεις. Όσον αφορά τα κονδύλια για τη μεταφορά μαθητών δεν φαίνεται να είναι διασφαλισμένα ώστε να καλύπτονται καθ’ ολοκληρίαν, ενώ για την πληρωμή των συμβασιούχων καθαριστριών θα γίνουν παρακρατήσεις από τους ΚΑΠ. Όσον αφορά τις συγχωνεύσεις σχολείων, δεν αποτελούν ιδιαίτερο πρόβλημα, τουλάχιστον για το Δήμο Βέροιας.


http://www.maknews.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=5170:2011-03-01-05-41-50&catid=1:imathia&Itemid=59