Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Αναβολή κι επίσημα!

Οπως ανακοίνωσε το μεσημέρια της Τετάρτης (3/2), μέσω του «Sentra 103.3» o Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Πάνος Μπιτσαξής, ο προγραμματισμένος τελικός του Κυπέλλου ανάμεσα στον Ολυμπιακο και τον Παναθηναϊκό για την Κυριακή 6 Μαρτίου (σ.σ. και ώρα 18:30), αναβάλλεται οριστικά. Η ημερομηνία διεξαγωγής του θα οριστεί αργότερα, όπως πρόσθεσε ο κ. Μπιτσαξής.

Ο κ. Μπιτσαξής τόνισε ότι η ένταση που έχει μεταφερθεί από το ποδόσφαιρικό ντέρμπι που έγινε πρόσφατα στο «Καραϊσκάκη» δεν έχει κοπάσει ακόμη και ότι η Πολιτεία δεν μπορούσε να εγγυηθεί τη διαφύλαξη της σωματικής ακεραιότητας όσων φιλάθλων θα προσέρχονταν στο κλειστό του Ελληνικού.

Παράλληλα ο κ. Μπιτσαξής επέρριψε ευθύνες για την αναβολή, τόσο στην ΕΟΚ όσο και στις ομάδες λέγοντας πως είναι οι αποκλειστικά υπεύθυνες για την ομαδαλή διεξαγωγής του τελικού.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε στον Sentra 103.3 o Πάνος Μπιτσαξής:


Για την τελική απόφαση της ΓΓΑ ν' αναβάλει τον τελικό του Κυπέλλου μπάσκετ:

Η απόφαση αναβολής του παιχνιδιού εκδόθηκε με την αιτιολογία ότι αναβάλλεται ο αγώνας και θα καθοριστεί αργότερα η ημερομηνία της διεξαγωγής του, για προφανείς λόγους, διαφύλαξης της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της περιουσίας των πολιτών. Δηλαδή για άκρως σοβαρούς λόγους διαφύλαξη της δημόσιας τάξης. Δημόσια τάξη δεν είναι αφηρημένη έννοια, αυτά τα αγαθά είναι.

Για το επιχειρησιακό σχέδιο που κατήρτησε η ομοσπονδία του βόλεϊ για τα ντέρμπι των «αιωνίων»:

Θα σας απαντήσω όπως θα απαντούσα κι εγώ σαν Έλληνας πολίτης. Πρέπει να συγχαρώ δημόσια την Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης η οποία είναι διοργανώτρια αρχή. Σήμερα στις 6 το απόγευμα θα γίνει ο ημιτελικός του Κυπέλλου βόλεϊ μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού, τη Δευτέρα θα γίνει ο τελικός Κυπέλλου των γυναικών στο βόλεϊ και πάλι ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό στο Μετς.

Η ομοσπονδία Πετοσφαίρισης χωρίς πολλά λόγια, χωρίς θεωρητικές διακηρύξεις, χωρίς συνεντεύξεις Τύπου αλλά με πολύ πρακτικό τρόπο κατάφερε να καταρτίσει ένα επιχειρησιακό σχέδιο του αγώνα, το συζήτησε μαζί μας και σήμερα ελπίζω να γίνει ένας καταπληκτικός ημιτελικός και ένας καταπληκτικός τελικός απόλυτα ειρηνικός στο βόλεϊ. Συγχαίρω την ελληνική ομοσπονδία Πετοσφαίρισης αλλά και τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό που καθίσαν στο ίδιο τραπέζι βρήκαν τη λύση και η λύση αυτή είναι η απάντηση της ομοσπονδίας του Βόλεϊ στο θέμα της βίας όπως το έχει κάνει και στο παρελθόν”.

Για το ενδεχόμενο μετά από αυτή την ακύρωση να ακολουθήσουν αυτό τον δρόμο και άλλες ομοσπονδίες:

Τα λεγόμενα μου δεν χρειάζονται μετάφραση. Τα λέω όλα καθαρά. Η διοργανώτρια αρχή των ελληνικών πρωταθλημάτων είναι οι ομοσπονδίες δεν είναι η ελληνική Πολιτεία. Ο ρόλος της Πολιτείας είναι να κοιτάει αν ένας αγώνας ή ένα σύνολο αγώνων, ιδίως εκείνων που έχουν χαρακτηριστεί ειδικής διαχείρισης, αν έχουν τις προϋποθέσεις διεξαγωγής από την πλευρά της διαφύλαξης των εννόμων αγαθών των πολιτών.

Εκτιμώ ότι αυτή την ώρα έτσι όπως εξελίχθηκε η κατάσταση ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό στο μπάσκετ, δεν υπήρχαν αυτοί οι όροι ασφαλούς διεξαγωγής. Φοβόμασταν επεισόδια. Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους δεν είχαμε εμπιστοσύνη ότι αυτό το παιχνίδι θα μπορούσε να διεξαχθεί ομαλά. Και αυτή δεν είναι μόνο δική μου γνώμη, είναι μια γνώμη την οποία εξέφρασε το αρχηγείο της Αστυνομίας και μια ομόφωνη πρόταση της ΔΕΑΒ.

Για να γίνουν υπό τους όρους που έχουν διαμορφωθεί τέτοια παιχνίδια με την ευθύνη των παραγόντων ομαλά, πρέπει να καταρτίζεται ένα σαφές και ασφαλές σχέδιο. Και αυτό είναι ευθύνη της διοργανώτριας αρχής να το εκπονήσει, δεν αρκεί να λέμε γενικώς και αορίστως ότι είμαστε εναντίον της βίας με φραστικές και θεωρητικές διακηρύξεις. Αυτό αν συνέβαινε στην Βέρνη θα το καταλάβαινα, αλλά ζούμε στην Αθήνα, εντός των τειχών, ξέρουμε τις καταστάσεις, επομένως όποιος φυλάει τα ρούχα του έχει τα μισά.

Για να γίνει ένα παιχνίδι σήμερα, με την ένταση που υπάρχει και η οποία πράγματι εκπορεύεται απ' το ποδόσφαιρο – και σ' αυτό έχει δίκιο η ομοσπονδία – πρέπει να καταρτίζεται ένα σαφές, εγγυημένο, ασφαλές πλαίσιο διεξαγωγής, το οποίο να το εγγυάται η διοργανώτρια αρχή.

Για τις κατηγορίες του Γιώργου Βασιλακόπουλου:

Δεν μπαίνω σε τέτοιο διάλογο. Παίρνουμε τις αποφάσεις που πρέπει. Διοργανώτρια αρχή του Κυπέλλου είναι η ομοσπονδία. Έπρεπε να κάτσουν σε ένα τραπέζι από μόνοι τους, δίχως την παρέμβαση της Πολιτείας, Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός και ομοσπονδίες να αφήσουν τις οπαδικές διαφορές και να καταρτίσουν ένα σχέδιο ασφαλούς διεξαγωγής του αγώνα, για να μην γίνουν τα έκτροπα που έγιναν πέρυσι στα πλέι οφ, ούτε αυτά τα οποία τα οποία μερικώς έγιναν φέτος στο ματς ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός στη Θεσσαλονίκη, όπου πετούσαν φωτοβολίδες.

Αν θα μπορούσε να έχει καλέσει τους δύο προέδρους των ΚΑΕ ώστε να βρουν όλοι μαζί μια λύση:

Η ένταση που δημιουργήθηκε στον Παναθηναϊκό και στον Ολυμπιακό πρόσφατα, είναι από το ποδόσφαιρο και πυροδοτήθηκε πολλαπλώς. Αυτό το επιχειρησιακό σχέδιο δεν είναι ευθύνη της Πολιτείας να το καταρτίσει. Η συμφωνία και η συνεργασία που είχαμε με την ομοσπονδία κατέτεινε στο να είναι μέσα στο γήπεδο παιδιά, νέοι των ακαδημιών μπάσκετ, οι “Πελαργοί”, οι οποίοι είναι οπαδοί της εθνικής ομάδας μπάσκετ και βεβαίως επιλεγμένοι φίλαθλοι μέσα σε όρους ασφαλείας.

Είχαμε φωνές ότι αυτό αποτελεί μια υποχώρηση προς τη βία, ότι δείχνουμε αδυναμία απέναντι στην βία και τέτοιου είδους θεωρητικές και φραστικές διακηρύξεις και λεονταρισμούς, οι οποίες κατά την άποψή μου είναι εκτός τόπου και χρόνου. Τα ματς Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού αυτή τη στιγμή είναι σε επίπεδο εκρηκτικής ατμόσφαιρας, αλλά κανείς δεν είναι ευχαριστημένος να αναβάλλει ένα παιχνίδι.

Τι πρέπει να κάνουν οι αρμόδιοι:

Αυτή τη στιγμή θα σταλούν επιστολές προς τις ομάδες και προς τις διοργανώτριες αρχές, οι οποίες θα κληθούν να επεξεργαστούν τρόπους κατά την κρίση τους. Είναι αρμόδιοι, είναι διοργανώτριες αρχές, είναι ομάδες οι οποίες φέρουν την αντικειμενική ευθύνη για οποιοδήποτε επεισόδιο γίνει κι οφείλουν να κάτσουν σε ένα τραπέζι και να βρουν τρόπους να μας πείσουν ότι είναι δυνατή και ασφαλής η διεξαγωγή ενός αγώνα.

Για τα πρακτικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν:

Το πρακτικό σύστημα το αποδεικνύει σήμερα η ομοσπονδία Βόλεϊ και μάλιστα χωρίς πολύ συζήτηση. Σε αυτές τις ιστορίες, όπως είναι και η καταπολέμηση της βίας, ένα δικηγορικό δόγμα λέει ότι “ο διάολος είναι και στις λεπτομέρειες”. Λόγια πολλά δεν χρειάζονται, αλλά πρακτικά μέτρα. Για τα πρακτικά μέτρα, το δρόμο τον δείχνει η ομοσπονδία του Βόλεϊ.

Για τους αρμόδιους που πρέπει να βρουν τρόπους για την ασφαλή διεξαγωγή των αγώνων:

Εμείς απέναντί μας ως συνομιλητές έχουμε τις διοργανώτριες αρχές, δεν έχουμε τις ομάδες. Εγώ δεν τσακώνομαι με κανέναν, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή προσωπικό ζήτημα με κανέναν. Ούτε τα προσωπικά ζητήματα μπαίνουν μέσα σε αποφάσεις οι οποίες είναι επιβεβλημένες και πρέπει να παρθούν και τις οποίες νομίζω ότι θα τις έπαιρνε ο καθένας στην θέση μου, αν οδηγείτο από την απλή λογική και την κοινή πείρα.

Αυτό λοιπόν που σας λέω είναι ότι ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός, η ομοσπονδία κι ο Ε.Σ.Α.Κ.Ε., για ό,τι αφορά τα πλέι οφ πρέπει να καθίσουν σε ένα τραπέζι - αν θέλουν και την παρουσία μας εμείς εδώ είμαστε - για να μπορέσουν να πείσουν ότι μπορεί να υπάρξει ασφαλής διεξαγωγή των αγώνων. Αν δεν υπάρχουν συνθήκες ασφαλούς διεξαγωγής των αγώνων, οι αγώνες δεν θα γίνουν. Είναι απλό.

Έχει απηυδήσει ο Έλληνας πολίτης, δεν μπορεί να βλέπει κάθε τρεις και λίγο τον φασισμό των ολίγων να κυριαρχεί στους δρόμους, στις εξέδρες, στις πλατείες και οπουδήποτε αλλού βρίσκουν οδό, σε ένα μένος το οποίο δεν έχει πια καμία ανοχή, από τον Έλληνα πολίτη. Ο καθένας είναι υποχρεωμένος να λάβει το κομμάτι της ευθύνης που του αναλογεί.

Για το γεγονός ότι τα στατιστικά δείχνουν πως τα περιστατικά βίας έχουν μειωθεί:

Όταν ηρεμήσουν λίγο τα πνεύματα από το κλίμα των ημερών και δούμε τι συμβαίνει με το θέμα της βίας, θα δείτε το συνολικό ισοζύγιο. Βάζουμε αυτή τη στιγμή κάτω όλους τους αγώνες που έχουν γίνει, οι οποίοι είναι μέχρι στιγμής περίπου 400 σε SuperLeague και Football League. Το στοίχημα που καλούμαστε να κερδίσουμε, δεν γίνεται μέσω του μεγεθυντικού φακού ενός αγώνα, πρέπει να γίνει στο σύνολο. Και στο σύνολο βλέπουμε ότι τα περιστατικά της βίας έχουν ουσιαστικά μειωθεί, όχι μόνο χάρη στις προσπάθειες της Ελληνικής πολιτείας, αλλά και χάρη στις προσπάθειες πολλών Π.Α.Ε., των ποδοσφαιριστών και χάρη στις προσπάθειες της οδού της συνεννόησης.

Έχουμε λιγότερα περιστατικά στους αγώνες. Για παράδειγμα φέτος, από τους 400 αγώνες, περιστατικά είχαμε σε επτά. Έχει μειωθεί ο αριθμός των εμπλεκόμενων ομάδων και η ένταση των επεισοδίων. Ο αριθμός των εμπλεκομένων ομάδων της Super League είναι τέσσερις. Σε πολλές από αυτές επεισόδια έγιναν κάτω από το καθεστώς εμφυλίων πολέμων, μεταξύ μερίδας των οργανωμένων οπαδών και των διοικήσεων και όχι μεταξύ αντιπάλων.

Στο “Καραϊσκάκης” το περιστατικό με τον προπηλακισμό που έγινε μετά τη λήξη, ήταν το πρώτο το οποίο έγινε μεταξύ αντιπάλων ομάδων. Η ένταση των επεισοδίων μειώθηκε και μ' αυτά που λέω δεν προσπαθώ να ευλογήσω τα γένια της Ελληνική Πολιτείας.

Για τις αλλαγές που πρέπει να πραγματοποιηθούν στο Πειθαρχικό Δίκαιο της ΕΠΟ:

Αυτή τη στιγμή δεν μιλάμε για στατιστική, απλώς βλέπουμε το πράγμα γενικότερα. Κάντε την ανατομία του φαινομένου, σε συνθήκες ηρεμίας. Δείτε συγκεκριμένα και κάνετε τις αντισταθμίσεις σας, τις συγκρίσεις με προηγούμενες αγωνιστικές περιόδους, τη στάθμιση αν η μερική αυστηροποίηση του Πειθαρχικού Δικαίου έφερε ή δεν έφερε κάποια αποτελέσματα. Μπορώ επίσης να σας πω και τα τρία πράγματα που θα διορθωθούν φέτος. Το ένα είναι οι φωτοβολίδες και τα βεγγαλικά, τα οποία μπαίνουν στα γήπεδα με ανοχή των Π.Α.Ε., όπως έχω πει 100 φορές. Αυτό πρέπει να τελειώσει.

Το Πειθαρχικό Δίκαιο της ΕΠΟ είναι ανεπαρκές. Οι αυτοματισμοί στη διακοπή κατά τη διάρκεια του αγώνα όταν κινδυνεύει κάποιος ποδοσφαιριστής. Θυμάστε το παιχνίδι στα Γιάννενα. Πρέπει να υπάρχουν κανονιστικοί αυτοματισμοί. Όχι να πέφτει στους ώμους ενός διαιτητή, πρέπει να είναι υποχρεωτική η διακοπή. Στο μπάσκετ όταν είχε πέσει φωτοβολίδα στα πόδια του Παπαλουκα είχε διακοπεί το παιχνίδι για περίπου μια ώρα και άρχισε πάλι. Σε αγώνες που διεξάγονται υπό επικίνδυνες συνθήκες πρέπει να διακόπτονται με κανονιστικούς αυτοματισμούς.

Πως αντιμετωπίζει η Πολιτεία τις ανακοινώσεις οργανωμένων οπαδών των ομάδων:

Το γεγονός ότι οπαδοί πολλών ομάδων έχουν στραφεί κατά καιρούς εναντίον μου δείχνει πως η Πολιτεία ενεργεί χωρίς να υπάρχουν διαφορετικά μέτρα και σταθμά. Όσον αφορά τις ανακοινώσεις έχω πει πως ο δημόσιος λειτουργός όταν αναλαμβάνει μια κρατική καρέκλα είναι υποχρεωμένος να αποδέχεται είτε δημοσιογραφικά είτε από κάθε κατεύθυνση την κριτική, την επίθεση, ακόμα και την δριμεία κριτική ή την κακόβουλη. Στο επίπεδο της φραστικής βίας εγώ δεν θέλω καμία παρέμβαση, καμία προστασία. Δεν μ' ενδιαφέρει. Αυτό που μ' ενδιαφέρει είναι να εξουδετερωθεί η σωματική βία στα γήπεδα. Η σωματική ακεραιότητα και η περιουσία των πολιτών. Θα περάσει πολύς καιρός να περάσουμε αυτό το κέλυφος για να φτάσουμε σε επίπεδα εκκλησίας στα γήπεδα.

Για τις ομάδες που καλλιεργούν την αντί-βία:

Υπάρχουν ΠΑΕ που δεν καλλιεργούν τη βία, απεναντίας καλλιεργούν την αντί-βια. Δείτε τον Εργοτέλη, δείτε την Κέρκυρα. Δεν θέλω να αδικήσω άλλες ομάδες. Υπάρχουν πολλές που έχουν προσπαθήσει για την αντί-βια. Δείτε συμπεριφορά ομάδων που έχει ήδη κριθεί ο υποβιβασμός τους. Δεν έχουμε εκεί κανένα επεισόδιο, όπως και σε μετακινήσεις που έγιναν από οπαδούς ομάδων, που πέρυσι τους είχαμε απαγορεύσει τη μετακίνηση. Φέτος αυτές πήγαν πολύ καλά σε αντίθεση με πέρυσι. Το μέτωπο της αντί βίας δεν χτίζεται πάνω σε υποθετικές βάσεις. Χτίζεται σ' αυτούς που καλλιεργούν την αντί βία.

Για τις «ποινές» που επιβάλλει ο ΟΠΑΠ στα θέματα βίας:

Σ' όλες τις περιπτώσεις που ακούτε ποινή του αθλητικού δικαστή οικονομικού περιεχομένου, ακολουθεί καπάκι και... κολλάει και συμβατική ποινική ρήτρα του ΟΠΑΠ. Κόβονται χρήματα. Ότι ποινές βάζει ο αθλητικός δικαστής βάζει και ο ΟΠΑΠ. Υπάρχει αυτοματισμός των ποινών. Αυτό διαμορφώνει έναν κουμπαρά για τις ομάδες που καλλιεργούν την αντί-βια. Αυτά τα πράγματα έχουν ήδη γίνει.

Για το ποσό της ρήτρας βίας:

Το ποσό που επιβάλλεται ως ρήτρα βίας δεν είναι μεγάλο. Φέτος υπάρχουν ποινές κεκλεισμένων των θυρών. Πέρυσι δεν υπήρχαν τέτοιες ποινές.

Για το δημοσίευμα της συνάντησης των Κόκκαλη-Μπιτσαξή-Πάγκαλου στην οικεία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης:

Δεν πρόκειται να μπω στη διαδικασία να απαντάω σε τέτοια δημοσιεύματα. Αυτό που μόνο θα πω είναι ότι συναντιέμαι με τους πάντες, που μπορεί να έχουν επιρροή στο ποδόσφαιρο, χωρίς να ανακοινώνω το περιεχόμενο της βίας. Δεν σχολιάζω συμπεράσματα, ούτε και απαντάω σε δημοσιεύματα. Στόχος μου είναι η καταπολέμηση της βίας. Αν είναι να ανακοινώσω μια συνάντηση θα το κάνω εγώ.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Πάνος Μπιτσαξής, σχετικά με τον αγώνα Τελικού Κυπέλου Καλαθοσφαίρισης Ελλάδος, μεταξύ των Ομάδων «ΚΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ Α.Ο – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΣΦΠ ΚΑΕ», που είχε ορισθεί να διεξαχθεί στο Κ.Γ. Καλαθοσφαίρισης Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων Ελληνικού στις 6 Μαρτίου 2011 και ώρα 18.30, εξέδωσε την ακόλουθη απόφαση:

ΑΠΟΦΑΣΗ
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις:
α. του Α.Ν. 397/68 « Περί επανασυστάσεως της Γ.Γ.Α. και των αρμοδιοτήτων αυτής».
β. Του Π.Δ. 63/2005 « Κώδικας Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα»
γ. Του άρθρου 41Δ παρ. 5 του Ν. 2725/99, όπως προστέθηκε με το άρθρο 4 παρ. 5 του Ν. 3057/2002 και τροποποιήθηκε με το άρθρο 3 παρ. 3 του Ν. 3262/2004)
2. Την με αριθμ. 17713/29-4-2010 απόφαση της Υφυπουργού Πολιτισμού καιΤουρισμού Αγγελικής Γκερέκου με θέμα « Μεταβίβαση αρμοδιοτήτων Υφυπουργού στον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού (ΦΕΚ 628/Β)
3. Εισήγηση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.
4. Την αριθμ. πρωτοκόλλου 1700/2-3-2011 ομόφωνη εισήγηση της ΔΕΑΒ

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ
Την αναβολή διεξαγωγής του Τελικού Κυπέλου Καλαθοσφαίρισης Ελλάδος μεταξύ των ομάδων «ΚΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ Α.Ο. – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΣΦΠ ΚΑΕ», που επρόκειτο να διεξαχθεί στο Κ.Γ. Καλαθοσφαίρισης Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων Ελληνικού, στις 6 Μαρτίου 2011 και ώρα 18.30, για προφανείς λόγους διαφύλαξης της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας, της περιουσίας των πολιτών, δηλαδή, για άκρως σοβαρούς λόγους διαφύλαξης της δημόσιας τάξης.
Η ημερομηνία διεξαγωγής του τελικού θα καθοριστεί, σύμφωνα με το Νόμο, από τη διοργανώτρια αρχή, όταν διασφαλιστούν όλοι οι όροι για την ασφαλή διεξαγωγή του αγώνα».

http://www.sentragoal.gr/article.asp?catid=10492&subid=2&pubid=114270688