Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Μπορεί και χωρίς αυτόν


ΤΩΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΧΟΡΟΖΟΓΛΟΥ & ΑΝΤΩΝΗ ΤΣΑΚΑΛΕΑ

Για μόλις ένατη φορά από το ξεκίνημα της περσινής σεζόν ο Αντρές Βιεϊρίνια μένει εκτός δράσης, όμως το συγκεκριμένο παιχνίδι που χάνει είναι το πλέον κρίσιμο από όλα τα υπόλοιπα του «δικέφαλου» από τα οποία απουσίασε.

Οι αριθμοί δείχνουν ότι ο ΠΑΟΚ τα έχει καταφέρει όταν έχει αγωνιστεί χωρίς τον 24χρονο μεσοεπιθετικό, όμως μια από τις δύο ομάδες που τον έχουν κερδίσει όταν τον αντιμετώπισαν χωρίς εκείνον είναι η σημερινή αντίπαλος του ΠΑΟΚ, η ΑΕΚ.

Ποσοστό συμμετοχής 91%

Και μόνο το ποσοστό συμμετοχής του Αντρές Βιεϊρίνια στους επίσημους αγώνες που έχει δώσει ο ΠΑΟΚ πέρυσι και φέτος δείχνει τη σημασία της απουσίας του από το πρώτο ημιτελικό. Ο «δικέφαλος» μετρά 82 επίσημα παιχνίδια από τον Ιούλιο του 2009 μέχρι σήμερα, με τον Βιεϊρίνια να έχει 74 συμμετοχής, κάτι που σημαίνει πως έχει αγωνιστεί στο 91% των επίσημων αγώνων των «ασπρόμαυρων».

Η περσινή σεζόν ξεκίνησε με τον Βιεϊρίνια να χάνει τα δυο πρώτα επίσημα παιχνίδια του ΠΑΟΚ κόντρα στη Βαλαρέγκα, με το «δικέφαλο» να έχει μία νίκη και μία ήττα και να προκρίνεται. Από τους 36 αγώνες σε πρωτάθλημα και πλέι οφ ο Βιεϊρίνια έχασε μόλις δύο. Ο Πορτογάλος απουσίασε στη νίκη του ΠΑΟΚ επί του Πανθρακικού με 3-0 και στην ήττα από την ΑΕΚ στην Τούμπα με 0-1.

Στο Κύπελλο απουσίασε από το παιχνίδι με τον Πανσερραϊκό (2-0 υπέρ του ΠΑΟΚ στις Σέρρες). Συνολικά ο Βιεϊρίνια συμμετείχε στα 38 από τα 43 επίσημα παιχνίδια. Φέτος τα παιχνίδια στα οποία ο 24χρονος μεσοεπιθετικός έχει απουσιάσει είναι μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού. Είναι όλα και όλα τρία, με τον ΠΑΟΚ να μετρά δύο νίκες (με Πανιώνιο για το πρωτάθλημα και Εορδαϊκό για το Κύπελλο) και μία ισοπαλία (με τον Πανσερραϊκό για το πρωτάθλημα). Οι συνολικές επιδόσεις του ΠΑΟΚ χωρίς τον Βιεϊρίνια είναι πέντε νίκες, μία ισοπαλία και δύο ήττες.

Ο αναντικατάστατος θέλει ξεκούραση

Σύμφωνα και με τους αριθμούς ο Αντρές Βιεϊρίνια είναι αναντικατάστατος στον ΠΑΟΚ. Χωρίς να υπολογίζει κανείς την πρώτη του χρονιά στον ΠΑΟΚ, απλά και μόνο επειδή λόγω τραυματισμού έχασε ένα πολύ σημαντικό μέρος της σεζόν, στις δύο αγωνιστικές περιόδους που ακολούθησαν ο νεαρός Πορτογάλος έβγαινε από την ενδεκάδα μόνο για ειδικούς λόγους. Από μικροτραυματισμούς ή λόγω καρτών.

Τη σεζόν 2009-10 έπαιξε στα 34 από τα 36 παιχνίδια πρωταθλήματος (σε κανονική περίοδο και πλέι οφ) και είχε τον δεύτερο μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής απ' όλους τους παίκτες του ΠΑΟΚ. Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι μόνο ο Λίνο είχε αγωνιστεί περισσότερα λεπτά, ενώ τον ίδιο χρόνο με τον Βιεϊρίνια είχε και ο Χαλκιάς!

Στα μέχρι τώρα παιχνίδια του πρωταθλήματος τα πράγματα είναι ακόμη πιο εντυπωσιακά, δεδομένου ότι ο Βιεϊρίνια έχει παίξει στα 21 από τα 23 παιχνίδια του ΠΑΟΚ και έχει τον περισσότερο χρόνο συμμετοχής απ' όλους τους υπόλοιπους παίκτες του «δικέφαλου».

Η ανάγκη ξεκούρασης για τον Βιεϊρίνια είναι δεδομένη και το είπε χθες και ο γιατρός του ΠΑΟΚ, Παναγιώτης Γιγής: «Ο αθλητής είναι πολύ κουρασμένος και πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί για την περίπτωσή του».

Ο γιατρός του ΠΑΟΚ αναφερόμενος και στους υπόλοιπους τραυματίες της ομάδας (Βιτόλο, Χαλκιά, Φωτάκη) επισήμανε ότι ιατρικά είναι έτοιμοι, αλλά πρέπει να βρουν ρυθμό.

Χάνει τρία ματς τουλάχιστον

Αν και η επίσημη ενημέρωση από τον ΠΑΟΚ το βράδυ του Σαββάτου ανέφερε ως οίδημα τον τραυματισμό του Βιεϊρίνια, ο νεαρός Πορτογάλος από χθες έχει θλάση και, όπως υποστήριξε ο υπεύθυνος του ιατρικού επιτελείου του «δικέφαλου» Παναγιώτης Γιγής..., «η θλάση που υπέστη ο Βιεϊρίνια είναι πρώτου βαθμού, δεν είναι σοβαρό το πρόβλημα, αλλά θα μείνει εκτός αγώνων για μία εβδομάδα με δέκα ημέρες».

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά για τον Βιεϊρίνια και τον ΠΑΟΚ; Μα πολύ απλά ότι ο «δικέφαλος» θα στερηθεί τις υπηρεσίες του πιο σημαντικού παίκτη στα δύο παιχνίδια με την ΑΕΚ, τον αποψινό αγώνα του Κυπέλλου, αλλά και το ντέρμπι πρωταθλήματος την επόμενη Κυριακή, ενώ σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα λείψει και από το παιχνίδι με τον Εργοτέλη που θα γίνει την επόμενη Τετάρτη στην Τούμπα.

Ακολουθούν τα δύο μεγάλα ντέρμπι στην Τούμπα, με τον Ολυμπιακό για το πρωτάθλημα και την ΑΕΚ για το Κύπελλο, και σε αυτά τα παιχνίδια θα γίνει προσπάθεια να παίξει.



http://www.sentragoal.gr/article.asp?catid=10536&subid=2&pubid=114236795#