Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Η Ελλάδα θα σωθεί γιατί έτσι συμφέρει τις ευρωπαϊκές τράπεζες


Το συμφέρον των ευρωπαϊκών τραπεζών βλέπει πίσω από τις προσπάθειες  πτώχευσης της Ελλάδας ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Χέλμουτ Σμίντ, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα
Die Zeit.

O κ. Σμιντ κριτικάρει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις τονίζοντας ότι «δεν αντιλήφθηκαν ότι από μόνο του, ένα κοινό νόμισμα μόνο κατά τύχη μπορεί να φέρει ευημερία» και σημειώνει ότι η Ελλάδα θα διασωθεί γιατί αυτό επιτάσσουν τα συμφέροντα ευρωπαϊκών τραπεζών: «Τώρα μαλώνουν επί ώρες, αν θα πρέπει να βοηθήσουν τους φτωχούς Έλληνες, Πορτογάλους Ιρλανδούς με χρήματα ή με εγγυήσεις, ή αν είναι προτιμότερο να τους συμβουλεύσουν να κηρύξουν πτώχευση. Εκείνο που δεν λέγεται είναι ότι πίσω από τη διάσωση της Ελλάδας βρίσκονται τα συμφέροντα γερμανικών, βρετανικών και γαλλικών τραπεζών» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρώην καγκελάριος.

Στη συνέχεια ο κ. Σμιντ τονίζει ότι αυτοί που υποφέρουν από την αδυναμία της Ελλάδας να εξυπηρετήσει το ομόλογα της είναι οι δανειστές της ενώ υπογραμμίζει ότι την ευθύνη για το ότι δεν έγινε έγκαιρα αντιληπτό το πρόβλημα της υπερχρέωσης της Ελλάδας τη φέρει «κατ’ αρχάς η Κομισιόν», ενώ μεγάλο είναι και το μερίδιο ευθύνης -κατά τον κ. Σμιντ- και του Ευρωκοινοβουλίου γιατι «οι ευρωβουλευτές δεν χτυπούν το χέρι στο τραπέζι για να πουν ότι δεν συμμετέχουν πλέον».

troktiko