Επικοινωνήστε μαζί μας στο kolidrinamaslatia@gmail.com και τηλεφωνικά στο 0000000000 H ιστορία γράφεται καθημερινά στη πατρίδα του Αλέξη Ζορμπά ΟΠΟΙΟΣ ΠΟΛΕΜΑΕΙ ΤΑ ΚΟΛΙΝΔΡΙΝΑ ΜΑΣΛΑΤΙΑ, ΠΟΛΕΜΑΕΙ ΤΟΝ ΚΟΛΙΝΔΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ
Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011
Κολοσσιαίο διατροφικό σκάνδαλο στην Κίνα
Το ρύζι μπορεί να είναι ο πρώτος συνειρμός, που πυροδοτεί η λέξη «Κίνα», αλλά ήταν μέχρι σήμερα δύσκολο να … διανοηθεί κανείς ότι οι σοδειές ρυζιού στην ασιατική χώρα μολύνονται εδώ και χρόνια σε ποσοστό έως και 10% από τη γνωστή τοξική και καρκινογενή ουσία, κάδμιο, και ότι οι αρχές δεν κάνουν πρακτικά τίποτα για την επαγρύπνηση των εκατομμυρίων Κινέζων για τους οποίους αυτό το δημητριακό αποτελεί τη βασική τροφή.
Αυτά υποστηρίζει σημερινό δημοσίευμα στην κινεζική εβδομαδιαία επιθεώρηση «Νέος Αιώνας», που επικαλείται επιστημονικές μελέτες, οι οποίες εκπονούνται από το 2007. Το νέο διατροφικό σκάνδαλο, σε μία χώρα που έχει συνηθίσει τη διεθνή κοινότητα σε αυτές τις δυσάρεστες εκπλήξεις, είναι απείρως σοβαρότερο από προηγούμενες περιπτώσεις, καθώς η ετήσια παραγωγή ρυζιού ανέρχεται εκεί σε 200 εκατομμύρια τόνους.
«Αυτά τα τοξικά βαρέα μέταλλα μολύνουν την ατμόσφαιρα και τον υδροφόρο ορίζοντα, σε μεγάλο μέρος της κινεζικής επικράτειας. Μία πλήρης αλυσίδα μόλυνσης διατροφικών ειδών απαντάται εδώ και χρόνια», επισημαίνουν οι συντάκτες του δημοσιεύματος.
Από όλα τα δημητριακά, το ρύζι έχει τη μεγαλύτερη ικανότητα να απορροφά κάδμιο, το οποίο απαντάται σε νερά με τα οποία αρδεύονται ορυζώνες και τα οποία έχουν κυλήσει από ορυχεία, κυρίως μολύβδου, κασσίτερου και χαλκού. «Οι μελέτες δείχνουν ότι σχεδόν το 10% του κινεζικού ρυζιού περιέχει ποσότητες καδμίου πάνω από το επιτρεπτό όριο», αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Ο Παν Τζενσίνγκ, ένας από τους επιστήμονες, που συμμετείχαν στις αναλύσεις, δήλωσε στο γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι οι ποσότητες του κάδμιου, που περιέχονταν στο ρύζι, ήταν μερικές φορές πολύ μεγαλύτερες.
«Στις περιοχές με όξινα εδάφη που είναι γνωστό ότι είναι βαρύτατα μολυσμένες, διαπιστώσαμε ότι το 60% των ποσοτήτων ρυζιού περιείχαν κάδμιο σε ποσοστό πολύ πάνω του φυσιολογικού», υπογράμμισε ο Παν Τζενσίνγκ και τόνισε ότι «αυτό συνιστά εν δυνάμει κίνδυνο για την υγεία».
Το κάδμιο συσσωρεύεται στο σώμα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου, με επιπτώσεις στα νεφρά, τα κόκαλα και το συκώτι.
newsbeast