Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Μικροί σε μεγάλα βάσανα...


Σε όλο τον κόσμο βλέπει κανείς παιδιά να διαλαλούν εμπορεύματα και να σφουγγαρίζουν καφενεία.

Υπάρχουν όμως κι άλλα πολλά που δεν φαίνονται, ανεβάζοντας τον αριθμό των εργαζόμενων παιδιών σε 215 εκατ. παγκοσμίως. Σύμφωνα με μια νέα έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ), το 60% αυτών των παιδιών εργάζονται στην αφάνεια στον αγροτικό τομέα για ελάχιστα ή καθόλου χρήματα. Τη μεγαλύτερη όμως εκμετάλλευση υφίστανται τα παιδιά που εργάζονται απομονωμένα σε σπίτια ιδιωτών, σημειώνει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Μεταξύ 2004 και 2008 τα εργαζόμενα παιδιά μειώθηκαν κατά 7 εκατομμύρια· επικεφαλής αυτής της προσπάθειας ήταν χώρες της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής, ιδίως η Βραζιλία, χάρη σε κρατικές πρωτοβουλίες. Ωστόσο, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται ακόμα στη Ν. Ασία. Και στην υποσαχάρια Αφρική ένα στα τέσσερα παιδιά εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται εργαζόμενο.
Κάνοντας ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, η ΔΟΕ προωθεί την υποχρεωτική εκπαίδευση σε όλο τον κόσμο καθώς και συμφωνίες κράτους-συνδικάτων. Εκτιμά ότι μια επένδυση 165 δισ. ευρώ στην υποσαχάρια Αφρική για 20 χρόνια θα απέφερε οφέλη ύψους 865 δισ. ευρώ. «Υπάρχουν τα χρήματα για κάτι τέτοιο» καταλήγει η έκθεση. Ας πούμε ότι πρόκειται για μια μικρή επένδυση με μεγάλο όφελος. -Νόι Τρουπκάου



national geographic