Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Κεφάλαια 5 εκατ. ευρώ για επενδύσεις στις ακτές του Θερμαϊκού

Ο Κώστας είναι μυδοκαλλιεργητής στη Χαλάστρα, όπως και πολλοί συμπολίτες του στην περιοχή της δυτικής ακτής του Θερμαϊκού Κόλπου, όπου παράγεται περίπου το 80% των ελληνικών οστράκων. Δεν τυποποιεί μόνος του την παραγωγή του, αλλά αναγκάζεται να αναθέτει τη διαδικασία σε τρίτους. Αν έβρισκε χρηματοδότηση για να αποκτήσει μηχανήματα τυποποίησης και συσκευασίας, το κέρδος του θα αυξανόταν σημαντικά.
Η Λία έχει ψαροταβέρνα σε παραλιακή περιοχή της Πιερίας. Δίνοντας, με κάποιο τρόπο, αναγνωρίσιμη ταυτότητα στα προϊόντα που σερβίρει, σίγουρα θα είχε περισσότερους πελάτες, όπως και αν διέθετε κεφάλαια για να δημιουργήσει έναν παραδοσιακό ξενώνα, κοντά στο εστιατόριό της.

Ο Κώστας και η Λία είναι φανταστικά πρόσωπα, αλλά οι προβληματισμοί τους αποτελούν καθημερινότητα για πολλούς ανθρώπους στην περιοχή των Δέλτα των ποταμών Αξιός-Λουδίας-Αλιάκμονας, οι οποίοι όμως έχουν τώρα, εν μέσω κρίσης, τη δυνατότητα να αυξήσουν ή να συμπληρώσουν το εισόδημά τους, με κονδύλια από το πρόγραμμα "LEADER Aλιείας", προϋπολογισμού περίπου 5 εκατ. ευρώ, για την περίοδο 2007-2013.

Εκτός από ιδιωτικές επενδύσεις, το πρόγραμμα χρηματοδοτεί και δημόσιες, όπως η βελτίωση των δύο αλιευτικών καταφυγίων, της Χαλάστρας και της Παραλίας Κυμίνων, αλλά και η δημιουργία Μουσείων Αλιευτικής Ιστορίας, εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συντονιστής του, Γιώργος Πετρίδης, από την Ομάδα Τοπικής Δράσης Αλιείας ΑΝΕΘ.

«Είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα, που η προσέγγιση του προγράμματος Leader εφαρμόζεται σε παράκτιες αλιευτικές περιοχές», σημειώνει ο κ.Πετρίδης και προσθέτει ότι το πρόγραμμα αφορά μια μεγάλη ζώνη, που εκτείνεται ουσιαστικά σε τρεις νομούς (Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Ημαθίας) και περιλαμβάνει 35.000 κατοίκους.

Οι βασικοί στόχοι του προγράμματος, συνεχίζει, είναι τρεις: η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, η ανάδειξη της ταυτότητας της περιοχής, η οποία είναι ως επί το πλείστον προστατευόμενη περιβαλλοντικά και η βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων εκεί αλιευτικών προϊόντων.

Ενίσχυση μέχρι 60% για τους ψαράδες, έως 55% για τους μη αλιείς

«Τα ποσοστά ενίσχυσης είναι έως 60% της επένδυσης για τους αλιείς, έως 55% για τους μη αλιείς και 100% για τις δημόσιες επενδύσεις. Προγραμματικά είχε υπολογιστεί ότι από το πρόγραμμα μπορούν να χρηματοδοτηθούν περίπου 45 ιδιωτικές και 15 δημόσιες επενδύσεις», επισημαίνει ο κ.Πετρίδης.

Η σύμβαση για την υλοποίηση του τοπικού προγράμματος «Αειφόρος Ανάπτυξη Δυτικής Ακτής Θερμαϊκού Κόλπου», υπεγράφη πρόσφατα μεταξύ του υπουργού Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, Γιάννη Διαμαντίδη και του προέδρου της Ομάδας Τοπικής Δράσης Αλιείας «ΑΝΕΘ», Αριστείδη Αραμπατζή. Το πρόγραμμα εντάσσεται στον 'Αξονα 4 («Αειφόρος Ανάπτυξη Αλιευτικών Περιοχών») του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας 2007-2013.

Στη συγκεκριμένη περιοχή διατέθηκαν οι περισσότεροι πόροι μεταξύ των οκτώ Τοπικών Προγραμμάτων που εγκρίθηκαν σε πρώτη φάση σε όλη τη χώρα. Συγκεκριμένα, η δημόσια δαπάνη του τοπικού προγράμματος για τη δυτική ακτή του Θερμαϊκού ανέρχεται στο ποσό των 4.990.000 ευρώ.

Η περιοχή παρέμβασης περιλαμβάνει τις δημοτικές κοινότητες Σίνδου, Καλοχωρίου, Χαλάστρας, Κυμίνων και Ν.Μαλγάρων του Δήμου Δέλτα στο Ν.Θεσσαλονίκης, τη δημοτική κοινότητα Κλειδίου στο Νομό Ημαθίας και τις δημοτικές κοινότητες Κορινού του Δήμου Κατερίνης και Μακρυγιάλου, Μεθώνης, Νέας Αγαθούπολης, και Πύδνας του Δήμου Πύδνας-Κολινδρού στο Νομό Πιερίας.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα, η ΑΝΕΘ, σε συνεργασία με την Πιερική Αναπτυξιακή, την Αναπτυξιακή Ημαθίας και τους Δήμους της περιοχής, θα ξεκινήσει διαδικασίες ευρείας δημοσιοποίησης των δράσεων προγράμματος στον τοπικό πληθυσμό της περιοχής παρέμβασης, πριν τη διενέργεια της 1ης προκήρυξης, για την υποβολή επενδυτικών σχεδίων. Σύμφωνα με τον κ.Πετρίδη, η προκήρυξη αναμένεται εντός του πρώτου διμήνου του 2011.




http://www.express.gr/