Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Μουμπάρακ: «Δεν θα πάρω μέρος στις εκλογές»


Για συνταγματικές μεταρρυθμίσεις δεσμεύτηκε ο Χόσνι Μουμπάρακ.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, αντιμέτωπος σήμερα με ένα ποτάμι οργής ενός εκατομμυρίου πολιτών, που ζητούν την παραίτησή του άμεσα, σε διάγγελμά του προς τον αιγυπτιακό λαό δήλωσε ότι δεν θα πάρει μέρος στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Ο ίδιος τόνισε ότι οι διαδηλώσεις καθοδηγήθηκαν από πολιτικές δυνάμεις ενώ δεσμεύτηκε για συνταγματικές μεταρρυθμίσεις. Χαρακτηρίζοντας «δύσκολες» τις στιγμές που περνάει η χώρα του, επισήμανε πως στόχος του είναι να αφιερώσει τους επόμενους μήνες της θητείας του στην ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος πρόσθεσε πως προτεραιότητά του είναι η σταθερότητα της χώρας στην οποία και... θα ήθελε να πεθάνει.

Παρέμβαση Ομπάμα

Όπως επισημαίνουν οι New York Times, ο αμερικανός πρόεδρος, μέσω απεσταλμένου, είπε στον Μουμπάρακ ότι δεν πρέπει να πάρει μέρος στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, αποσύροντας ουσιαστικά την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών από τον -μέχρι χτες- πιο στενό σύμμαχό τους στον αραβικό κόσμο.

Η αμερικανική εφημερίδα, επικαλούμενη αμερικανούς διπλωμάτες στο Κάιρο και στην Ουάσιγκτον, προσθέτει ακόμη ότι το αμερικανικό μήνυμα προς τον Μουμπάρακ μεταφέρθηκε μέσω του Φρανκ Γουίσνερ, πρώην διπλωμάτη με στενούς δεσμούς με την Αίγυπτο και φίλο του Χόσνι Μουμπάρακ.

Όπως μάλιστα επισημαίνεται, η αμερικανική κυβέρνηση δεν ζήτησε απόλυτα την άμεση παραίτηση του Μουμπάρακ αλλά να συμβάλει ο ίδιος σε μια διαδικασία μεταρρύθμισης που θα οδηγήσει σε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές τον Σεπτέμβριο, για να επιλεγεί νέος ηγέτης.

Πάντως, το βασικό μήνυμα προς τον Μουμπάρακ από την αμερικανική πλευρά πρέπει να ήταν πως η Ουάσιγκτον «βλέπει την προεδρία του να φτάνει στο τέλος».

Συγγνώμη ζήτησε ο πρωθυπουργός

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου, Αχμεντ Σαφίκ, ζήτησε «συγγνώμη από τη νεολαία της Αιγύπτου», επειδή τα αιτήματά της δεν εισακούστηκαν από την εξουσία νωρίτερα.

«Λυπούμαστε και ζητάμε συγγνώμη για το ότι υπήρξαμε βραδείς, όμως τώρα θα ξεκινήσουμε», δήλωσε ο αιγύπτιος πρωθυπουργός, ο οποίος διορίστηκε τις τελευταίες μέρες.

«Οποτεδήποτε, είμαι έτοιμος να συζητήσω με τους εκπρόσωπους της νεολαίας», τόνισε ο Σαφίκ, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Χαγιάτ.

Αναζητούν ανώτατο στέλεχος της Google

Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε η Google, ο επικεφαλής μάρκετινγκ της εταιρίας στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, αγνοείται στην Αίγυπτο. Σύμφωνα με τη No 1 μηχανή αναζήτησης του Ίντερνετ, τα ίχνη του Γ. Γκόνιμ χάθηκαν την περασμένη Πέμπτη στο Κάιρο.


http://www.tanea.gr