Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Ποια είναι στην πραγματικότητα η Μόνα Λίζα;



Στα μάτια της Μόνα Λίζα, του διασημότερου πίνακα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, βρίσκεται σύμφωνα με ιταλούς ερευνητές ένας μυστικός κώδικας αποτελούμενος από αριθμούς και γράμματα, ο οποίος μπορεί να αποκαλύψει ποια ήταν στην πραγματικότητα.

Μέχρι σήμερα έχουν αναπτυχθεί δεκάδες θεωρίες σχετικά με την ταυτότητα της γυναίκας με το αινιγματικό χαμόγελο. Οι πιο ακραίες θέλουν τον καλλιτέχνη να έχει φιλοτεχνήσει µια αυτοπροσωπογραφία του, σε ένα «καλλιτεχνικό παιχνίδι» µε τη θηλυκή πλευρά του.

Χρησιμοποιώντας εικόνες υψηλής ανάλυσης οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Silvano Vinceti, πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής για την Πολιτισµική Κληρονοµιά της Ιταλίας, διέκριναν στην ίριδα του αριστερού της ματιού (όπως βλέπουμε τον πίνακα) ζωγραφισμένα μικροσκοπικά γράμματα. «Με γυμνό μάτι είναι πολύ δύσκολο να διακρίνει κανείς τα μικροσκοπικά σύμβολα. Όμως με τη χρήση μεγεθυντικού φακού μπορεί κανείς να διακρίνει τα γράμματα LV, τα οποία θα μπορούσαν να είναι τα αρχικά του καλλιτέχνη» υποστήριξε ο ίδιος.

Στο δεξί μάτι (όπως βλέπουμε τον πίνακα) διακρίνονται τα γράμματα CE ή το γράμμα B. Υπάρχουν κι άλλα σύμβολα κρυμμένα στο φόντο «μπορεί να είναι το νούμερο 72 ή θα μπορούσε να είναι το γράμμα L με το νούμερο 2», συμπλήρωσε.

Στην πίσω πλευρά του πίνακα είναι ζωγραφισμένοι οι αριθµοί 149, µε έναν τέταρτο αριθµό να έχει σβηστεί, πράγµα που σηµαίνει ότι ο Λεονάρντο ζωγράφισε τον πίνακα κατά πάσα πιθανότητα το 1490, όταν βρισκόταν στο Μιλάνο.


Πηγή:http://www.newsbeast.gr/culture/arthro/90857/to-mustiko-sta-matia-tis/