Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Ολοκληρώθηκε το έργο αποκάλυψης της παλαιάς λιθοδομής του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αιγινίου

Ολοκληρώθηκε από τη Νομαρχία σε συνεργασία με τον Δήμο Αιγινίου το έργο της αποκάλυψης της παλαιάς λιθοδομής του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αιγινίου, που είχε ως στόχο το κτίριο να αποκτήσει την παραδοσιακή πέτρινη αισθητική που είχε όταν χτίστηκε.


Με το έργο, προϋπολογισμού 70.000 ευρώ, έγιναν εργασίες ανάδειξης και συντήρησης της εξωτερικής όψης του διώροφου σχολείου, με την αφαίρεση του σοβά και την αποκάλυψη της πέτρας και των διακοσμητικών τούβλων που είχε αρχικά το κτίριο, όταν κατασκευάστηκε τη δεκαετία 1930-40. Συγχρόνως, με το έργο που έγινε σε συνεργασία με τον Δήμο Αιγινίου, ο οποίος εκπόνησε και τη μελέτη, βαφτήκαν τα κάγκελα και τα στέγαστρα, ενώ τοποθετήθηκε εξωτερικός - περιμετρικός ηλεκτροφωτισμός του σχολείου.
Το έργο επισκέφθηκε ο Νομάρχης Γιώργος Παπαστεργίου και ο Δήμαρχος Αιγινίου Βασίλης Κοντός, οι οποίοι σε δηλώσεις τους τόνισαν την πολύχρονη συνεργασία που υπήρξε μεταξύ των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης για τη βελτίωση των σχολικών υποδομών και την ανάδειξη των παραδοσιακών κτιρίων της περιοχής.
Όπως τόνισε ο κ. Παπαστεργίου το έργο εκτός από τη βελτίωση των συνθηκών διδασκαλίας στοχεύσει και στην προστασία και προβολή της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της Πιερίας και στην προστασία των παραδοσιακών κτισμάτων. «Με την εξωτερική ανακαίνιση του σχολείου αναδείξαμε για ακόμη μια φορά ότι στην Πιερία και στο Αιγίνιο υπάρχει μεγάλη αρχιτεκτονική πολιτιστική κληρονομιά και κτίρια με το υπέροχο μακεδονικό χρώμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νομάρχης, ενώ ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Αιγινίου για την πολύχρονη συνεργασία που είχαν κατά τη διάρκεια της θητείας τους.
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος ανέφερε ότι το 1ο Δημοτικό Σχολείο είναι το παλαιότερο σχολείο της περιοχής και πρόσθεσε ότι με τη συμπαράσταση και την οικονομική αρωγή της Νομαρχίας και του Νομάρχη έγιναν πολλές παρεμβάσεις στα σχολεία του Δήμου που αναβάθμισαν τη σχολική στέγη.
Να σημειωθεί ότι με την καθαίρεση των σοβάδων που είχαν αρχίσει με τα χρόνια να σαπίζουν επετεύχθη όπως ανέφερε και ο Νομάρχης να εξαλειφθεί το κόστος του βαψίματος του κτιρίου, εξωτερικά και συγχρόνως το κτίριο να αποτελεί ένα στολίδι για το Αιγίνιο.

Πηγή: http://politispierias.blogspot.com/2010/12/1_14.html#more