Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Παράταση της συνταξιοδότησης μαθητών

Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη: Γιάννης Σακέλλης
Ειδικοί Επιστήμονες: Σοφία Αμοριανού

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2010

Μαθήτρια της Γ’ τάξης του Γενικού Λυκείου, της οποίας η συνταξιοδότηση λόγω θανάτου του πατέρα της από το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) διακόπηκε με τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας της, ζήτησε τη διαμεσολάβηση του Συνηγόρου του Πολίτη, προκειμένου να παραταθεί η συνταξιοδότηση μέχρι την αποφοίτησή της από τη Μέση Εκπαίδευση. Η ενδιαφερόμενη προσκόμισε στη διοίκηση βεβαιώσεις για την ευδόκιμη φοίτηση της τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ισχυρίστηκε ότι η ενηλικίωσή της πριν την ολοκλήρωση των σπουδών της οφείλεται στο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει το εκπαιδευτικό μας σύστημα και δεν οφείλεται στην παραμέληση των υποχρεώσεών της ως μαθήτριας. Επίσης, τόνισε ότι το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από τη διακοπή της συνταξιοδότησης της λόγω ενηλικίωσης μέχρι την είσοδό της στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι εξαιρετικά κρίσιμο για τη διαβίωσή της, αφού κατά το διάστημά αυτό αφενός μεν αδυνατεί να εργαστεί αφετέρου τα έξοδά της λόγω συμμετοχής στις πανελλήνιες εξετάσεις είναι αυξημένα.
Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ απέρριψε το αίτημα της ενδιαφερομένης επικαλούμενο τη διάταξη του νόμου (άρθ. 5 παρ. 5 Ν.825/1978), σύμφωνα με την οποία το δικαίωμα του παιδιού στη σύνταξη του γονέα λήγει με τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας του και παρατείνεται, κατ΄ εξαίρεση, μέχρι το 24ο έτος, εφόσον το τέκνο φοιτά σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές. Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ διαβεβαίωσε τη μαθήτρια ότι η σύνταξη θα της επαναχορηγηθεί, εφόσον εισαχθεί σε ανώτερο ή ανώτατο εκπαιδευτικό Ίδρυμα.
Ο Συνήγορος του Πολίτη επισήμανε ότι η διοίκηση προβαίνει σε μια ανεπιεική και δογματική ερμηνευτική εκδοχή της σχετικής διάταξης νόμου, με αποτέλεσμα να αποστερεί μια ευάλωτη κοινωνικά ομάδα από το δικαίωμα στη συνταξιοδοτική παροχή. Αντίθετα, κατά την άποψη της Αρχής, ο νομοθέτης με την παράταση της παροχής μέχρι το 24ο έτος της ηλικίας των δικαιούχων, απέβλεψε στην κοινωνική προστασία των μαθητών και φοιτητών που φοιτούν κανονικά στις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης και αδυνατούν να εργαστούν κατά τρόπο ικανό να εξασφαλίζει το βιοπορισμό τους, τον οποίο, κατά κανόνα, θα εξασφάλιζε ο αποβιώσας γονέας.
Ο Συνήγορος του Πολίτη υποστήριξε ότι δεν είναι νοητό ο νομοθέτης να επιδιώκει τη συνέχιση της παροχής μέχρι το 24ο έτος εφόσον τα τέκνα σπουδάζουν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ και ταυτοχρόνως να επιθυμεί τη διακοπή αυτής της παροχής, όταν τα τέκνα φοιτούν κανονικά στο σχολείο. Επιπροσθέτως, η στενή γραμματική ερμηνεία της διάταξης οδηγεί σε διαφορετική μεταχείριση των δικαιούχων της παροχής. Όσοι ενηλικιώνονται ενώ φοιτούν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση χάνουν την παροχή για το διαρρεύσαν χρονικό διάστημα μέχρι την εισαγωγή τους στην ανώτατη σχολή, ενώ όσοι ενηλικιώνονται μετά την αποφοίτησή τους από το σχολείο και πριν την εισαγωγή τους στην ανώτατη σχολή λαμβάνουν την παροχή αναδρομικά από της διακοπής.
Μετά τη διαμεσολάβηση της Αρχής, η αρμόδια Τοπική Διοικητική Επιτροπή του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ έκανε δεκτή την αίτηση θεραπείας της ενδιαφερομένης, αλλά ο Διευθυντής του Υποκαταστήματος προσέφυγε στα διοικητικά δικαστήρια.

Πηγή:http://www.synigoros.gr/pdf_01/8830_2_synopsi.pdf