Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

«Ξυπνάει» ο «Αλέξανδρος Μπαλτατζής»

Περισσότερα από 2 δισ. ευρώ θα διατεθούν μέχρι τέλος του 2011 για εκατοντάδες έργα στην ύπαιθρο, από το επιχειρησιακό πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2007 – 2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής». Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Κ. Σκανδαλίδης μαζί με την πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ, παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου, την Τετάρτη (3/11/2010), στην Ειδική Γραμματεία Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών του υπουργείου, τις δράσεις του προγράμματος τονίζοντας, ότι το σχετικό πρόγραμμα έχει μια μεγάλη απορροφητικότητα που μέχρι το τέλος του 2010 θα ξεπεράσει το 30% και αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη αξιοποίηση πόρων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.
Παράλληλα, εξήγγειλε τη δημιουργία ενός «καλαθιού προϊόντων», το οποίο θα περιέχει τις προτάσεις και τις δράσεις του ΥπΑΑΤ για την παραγωγή ασφαλών και ποιοτικών προϊόντων για την εσωτερική και τη διεθνή αγορά. Το «καλάθι των προϊόντων» θα είναι έτοιμο και θα παρουσιαστεί στην πρώτη συνεδρίαση του νεοεκλεγμένων περιφερειακών συμβουλίων, ώστε να υπάρξει συνεργασία με τις νέες δομές της τοπικής αυτοδιοίκησης.

«Ενδιαφέρομαι να έρθουν όσο γίνεται περισσότεροι άνθρωποι στον αγροτικό χώρο», τόνισε ο υπουργός απαντώντας σε ερώτηση του ΑγροΤύπου και πρόσθεσε: «θέλουμε άτομα που να έχουν τη γνώση την εμπειρία να οργανώσουν τη δική τους εκμετάλλευση για αυτό θα κάνουμε πολλές θεσμικές παρεμβάσεις τους επόμενους μήνες όσον αφορά την οργάνωση των παραγωγών. Προσωπικά με ενδιαφέρει να «μπούνε» περισσότεροι νέοι άνθρωποι στο επάγγελμα για να έρθει μια νέα πνοή στην τάξη. Εκτιμώντας τους συνεταιρισμούς και τους παραγωγούς που έχουν προωθημένες και δημιουργικές ιδέες και ασχολούνται πραγματικά με την παραγωγή, η προσπάθεια μας είναι να βελτιωθούν και να πολλαπλασιαστούν όσο το δυνατόν περισσότερο. Δεν μας ενδιαφέρει να δούμε πόσοι είναι αριθμητικά οι αγρότες αλλά τι παράγουν».

Ο κ. Σκανδαλίδης παρουσίασε τους νέους στόχους του προγράμματος, που είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων μας, η βελτίωση του εισοδήματος των ενεργών γεωργών, η προώθηση των ασφαλών και ποιοτικών προϊόντων μας, με σεβασμό στο περιβάλλον και η αναβάθμιση των υποδομών που σχετίζονται με την ανάπτυξη της γεωργίας.
«Τώρα που είμαστε στο ενδιάμεσο στάδιο μπορούμε να διαβεβαιώσουμε αγρότες ότι δεν θα χαθεί ούτε ένα ευρώ από το πρόγραμμα, γιατί ήδη έχει υπερκαλυφθεί ο στόχος του ν+2, αφού έγιναν πληρωμές 480 εκατ. ευρώ για το 2010 και για το 2011 βρίσκεται ήδη η υλοποίησή του σε ποσοστό 88%. Σήμερα καταφέραμε το 41% του προγράμματος να αφορά νέα έργα».

Αναλυτικά τα 2 δισ. ευρώ που ανέφερε ο υπουργός θα διατεθούν ως εξής:

μέχρι τέλους του 2010 θα δοθούν 800 εκατ. ευρώ
επιπλέον 800 εκατ. ευρώ θα δοθούν στο πρώτο τρίμηνο του 2011
μέχρι το τέλος του εξαμήνου του πρώτου 2011 θα δοθούν άλλα 300 εκατ. ευρώ
και οι πληρωμές θα ολοκληρωθούν στο τέλος του 2011 με τη διάθεση τουλάχιστον άλλων 200 εκατ. ευρώ.
Τα χρήματα αυτά δίνονται ως ενισχύσεις κυρίως για ιδιωτικές επενδύσεις. Συγκεκριμένα μέχρι το τέλος του 2011 θα έχουν προκηρυχθεί:

1,3 δις ευρώ για ιδιωτικές επενδύσεις (κυρίως Σχέδια Βελτίωσης, μέτρα για καπνοπαραγωγούς, μεταποίηση, Leader)
300 εκατ. ευρώ θα δοθούν για δημόσια έργα στην ύπαιθρο και στα δάση
470 εκατ. ευρώ για γεωργοπεριβαλλοντικές δράσεις και εξισωτική αποζημίωση.
Σταύρος Παϊσιάδης
info@agrotypos.gr

Πηγή: http://www.agrotypos.gr/index.asp?mod=articles&id=61053