Τρίτη 17 Ιουλίου 2018

Το Σωματείο Γραφικών Τεχνών Τύπου – Χάρτου Κεντρικής Μακεδονίας για το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στην Κατερίνη

Σωματείο Γραφικών Τεχνών
Τύπου – Χάρτου Κεντρικής Μακεδονίας

Εργατικό κέντρο Θεσσαλονίκης                                  Αν. Σωμ. Υπ’ αριθμ. 2689 /12
Αριστοτέλους 32  τηλ.2310 278993, 6978706683, 6978144732         Αποφ. Πρωτ. Θεσ/νίκης

Το σωματείο Γραφικών Τεχνών Τύπου και Χάρτου Κεντρικής Μακεδονίας εκφράζει την οργή και την θλίψη του για το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα που σημειώθηκε την Δευτέρα 16 Ιούλη, στη χαρτοβιομηχανία «SOFIDEL GREECE SA» (πρώην «ΠΑΠΥΡΟΣ ΑΒΕΕ») στην Κατερίνη, με θύμα έναν 37 χρόνο εργαζόμενο, πατέρα τριών ανηλίκων παιδιών.
Είναι ένα ατύχημα, που με τον πιο τραγικό τρόπο, έρχεται να επιβεβαιώσει την επικινδυνότητα του ίδιου του επαγγέλματος, μιας και είναι δεκάδες οι συνάδελφοι που στην καλύτερη περίπτωση την γλιτώνουν  με κομμένα δάχτυλα ή άλλους τραυματισμούς. 
Δείχνει ότι η δουλειά με εντατικούς ρυθμούς εργασίας προκειμένου να βγει η παραγωγή πιο γρήγορα και πιο φθηνά, έχει σαν αποτέλεσμα να παραβιάζονται κανόνες ασφαλείας.
Αναδεικνύει την επικίνδυνη για τη ζωή και την ασφάλεια των εργαζομένων, κατάργηση της κλαδικής σύμβασης μιας και βασικό κομμάτι της σύμβασης είναι ο καθορισμός, ελάχιστης σύνθεσης ειδικευμένων εργατών σε κάθε μηχανή.
Το σωματείο  Γραφικών Τεχνών Τύπου και Χάρτου κεντρικής Μακεδονίας απευθύνει τα πιο θερμά του συλλυπητήρια σε όλους τους οικείους του αδικοχαμένου συναδέλφου, και καλεί όλους τους εργαζόμενους να παλέψουμε και να βάλουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες, για έναν κόσμο που το πιο σημαντικό θα είναι η ανθρώπινη ζωή και όχι οι άθλιες συνθήκες εργασίας και το κυνήγι του κέρδους
Τα εργατικά ατυχήματα δεν αποφεύγονται με ευχολόγια του στυλ «να ’ναι το τελευταίο».
Διεκδικούμε άμεσα:
-Να ενταχθεί και πάλι ο κλάδος στα βαρέα- ανθυγιεινά και επικίνδυνα επαγγέλματα, όπως ήταν στο παρελθόν.
-Να παρθούν επιπλέον μέτρα ασφάλειας που θα ελαχιστοποιούνε τον κίνδυνο ατυχήματος.
-Να φτιαχτούν σε κάθε χώρο δουλειάς επιτροπές υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας, εκλεγμένες από τους εργάτες, χωρίς την παρέμβαση της εργοδοσίας.



Αγωνιστικά

Η Διοίκηση