Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018

"Ευτυχώς που γλυτώσαμε το mail Χαρδούβελη !!!" - Του Φώντα Μπαραλιάκου

Ευτυχώς που γλυτώσαμε
το mail Χαρδούβελη !!! …

Του Φώντα Μπαραλιάκου
Οικονομολόγου – Συμβούλου επιχειρήσεων



Τα της «Καθαρής εξόδου» τα είχαμε επισημάνει νωρίς  «Καθαρή» έξοδος…  9/1/2018 )

Τα του σόου στο Ζάππειο δεν σηκώνει σχολιασμού (γελάει όλη η Ευρώπη με το 15μελές … ).

Ας πάμε στην ουσία της απόφασης του Eurogroup και τι πραγματικά σημαίνει στην καθημερινότητα μας και στην οικονομία των νοικοκυριών μας .

Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι μπορεί να τελειώνει το 3ο μνημόνιο και (αναγκάστηκα) τον Αύγουστο να βγαίνουμε από το πρόγραμμα αλλά de facto μπαίνουμε στο 4ο μνημόνιο.

Ας δούμε σύντομα τι περιλαμβάνουν τα νέα μέτρα που ανεβάζουν το λογαριασμό των μέτρων λιτότητας της κυβέρνησης Τσίπρα στα 14,5 δις ευρώ:

- Μείωση συντάξεων και αφορολογήτου ορίου, σε 6 μήνες από τώρα. Με απλά λόγια οι συνταξιούχοι χάνουν από μια μέχρι τρεις συντάξεις. Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου (περίπου 500.000 συνάνθρωποι μας)  χάνουν 3 συντάξεις τον χρόνο !
Οι χαμηλόμισθοι που παίρνουν 600 - 650€ το μήνα, θα χάσουν ένα μηνιάτικο με τη μείωση του αφορολογήτου!   

- Υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και 2,2% κατά μέσο όρο μέχρι το ... 2060. Σε ολόκληρο τον κόσμο και σε ολόκληρη την Ιστορία δεν υπάρχει οικονομία που πέτυχε τέτοια πρωτογενή πλεονάσματα για 42 χρόνια…

-Τριμηνιαία εποπτεία (θυμάστε που δεν θα τους άφηναν να πατήσουν το πόδι τους αλλά τελικά του φιλοξενούσαν σε σουίτα στο
Hilton) μέχρι το 2022. Πολύ πιο ενισχυμένη μάλιστα από άλλες χώρες που βγήκαν από τα Μνημόνια, όπως η Κύπρος και η Πορτογαλία.

- Επειδή κατά την διάρκεια του 3ου Μνημόνιου δεν κατάφεραν να πετύχουν την πρόσβαση στις αγορές θα συνεχιστούν τα δάνεια από τους εταίρους μας ως ταμειακό απόθεμα (cash buffer) για άλλα δύο χρόνια περίπου (22 μήνες). Η όποια έξοδος στις αγορές θα είναι "προστατευμένη", για μικρές εκδόσεις και συμβολική, όχι όπως κάνουν οι άλλες χώρες της ευρωζώνης.

-  Επέκταση της περιόδου χάριτος και αποπληρωμής των δανείων για 10 χρόνια (2023-2032) σύμφωνα με τις αποφάσεις του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012. Έφερε δηλαδή η κυβέρνηση Τσίπρα, ότι είχαν πάρει οι κυβερνήσεις Παπαδήμου και Σαμαρά, χωρίς όμως το "κούρεμα" 132 δις ευρώ χρέους που πέτυχαν εκείνες οι κυβερνήσεις (PSI τον Μάρτιο και επαναγορά ομολόγων τον Δεκέμβριο 2012).

Οι δανειστές σήμερα προβλέπουν πως το χρέος μας δεν είναι πλέον βιώσιμο μακροχρόνια! Και για να γίνει προσωρινά βιώσιμο παίρνουν τα νέα μέτρα που ανήγγειλαν στο Eurogoup. Αλλά μόνο ως το 2032! Το 2014 θεωρούσαν ομόφωνα πως το χρέος μας ήταν πλέον πλήρως βιώσιμο. Και προέβλεπαν πως ως το 2022 θα είχε πέσει στο 105% του ΑΕΠ! (At or under 105% of GCP, όπως ανέφερε τότε η Έκθεση βιωσιμότητας χρέους του IMF…). Τώρα αυτό δεν είναι ούτε καν μακρινό όνειρο!

Το βασικό ζητούμενο παραμένει η επίτευξη υψηλής, διατηρήσιμης ανάπτυξης. Αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί. Χρειάζεται άλλη κυβέρνηση να εμφυσήσει εμπιστοσύνη, να αλλάξει το μείγμα πολιτικής και να "τρέξει" τις μεταρρυθμίσεις.

Και όλα αυτά γιατί δεν θέλαμε το mail Χαρδούβελη …

Να θυμίσω μόνο ότι η Ελλάδα έβγαινε καθαρά από τα μνημόνια το 2014!
Τώρα μπήκε σε… μόνιμη μνημονιακή επιτήρηση! Αφού χρεώθηκε από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με 100 δισεκατομμύρια τουλάχιστον, όπως το λένε όλοι!


Πολιτική αλλαγή χρειάζεται, όχι δήθεν πανηγυρισμοί απαξιωμένων στη συνείδηση του λαού προσώπων.