Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018

Σύμβαση για την αστική κινητικότητα σε περιοχές σχολικών συγκροτημάτων υπέγραψε ο Δήμος Βέροιας

Σύμβαση με τίτλο «ΜΕΛΕΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΩΝ» υπογράφτηκε την Τετάρτη 27
Ιουνίου 2018, μεταξύ του Δημάρχου Βέροιας, Κωνσταντίνου Βοργιαζίδη, του Αντιδημάρχου Τεχνικών, Αθανάσιου Σιδηρόπουλου και του νόμιμου εκπροσώπου της σύμπραξης μελετητικών γραφείων που αναδείχθηκε ανάδοχος της μελέτης. 
Αντικείμενο της μελέτης είναι η διαμόρφωση κατάλληλων υποδομών (πεζοδρόμια, διαβάσεις, διαπλατύνσεις, κόμβοι κλπ.), που θα υλοποιούν κυκλοφοριακές παρεμβάσεις βελτίωσης της αστικής κινητικότητας σε τρεις (3) περιοχές σχολικών συγκροτημάτων στην πόλη της Βέροιας.
Στόχοι των παρεμβάσεων είναι:
α) Η βελτίωση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας, δηλαδή η προσβασιμότητα και η διευκόλυνση της ασφαλούς κίνησης των πεζών και των ποδηλατών.
β)  Η μείωση του κυκλοφοριακού φόρτου και ο εξορθολογισμός της κίνησης των οχημάτων στις περιοχές αυτές, με μακροπρόθεσμα οφέλη τη μείωση της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων, τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα, τη μείωση της ηχορύπανσης,
γ)  Η εν γένει εύρυθμη διευθέτηση της κυκλοφορίας, με στόχο την οδική ασφάλεια ειδικά των παιδιών που κινούνται στις περιοχές αυτές.
Η μελέτη θα έχει πολλαπλά οφέλη για την πόλη καθώς θα λειτουργήσει ως «πιλότος» για παρόμοιες παρεμβάσεις σε άλλες περιοχές σχολείων ή γενικά αστικών περιοχών. Θα αποτελέσει επίσης δείκτη για το κατά πόσο η βιώσιμη αστική κινητικότητα μπορεί να προαχθεί με κατάλληλες παρεμβάσεις στο φυσικό χώρο, με τη μέριμνα για την κίνηση των πεζών, ιδιαίτερα των παιδιών, και των ποδηλατών.
Τέλος, αναμένεται να ενισχύσει τη χρήση βιώσιμων μέσων μετακίνησης και θα μειώσει την κατανάλωση καυσίμων, προάγοντας ταυτόχρονα τη μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων και της ηχορύπανσης που προκαλούνται από μηχανοκίνητα μέσα.