Δευτέρα 23 Απριλίου 2018

Ερώτηση Σ. Καστόρη για κάλυψη εξόδων μετακίνησης ανασφάλιστων ασθενών

Ερώτηση του βουλευτή Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ Στέργιου Καστόρη,
 με τη συνυπογραφή άλλων 69 βουλευτών

Κάλυψη των εξόδων μετακίνησης
των ανασφάλιστων ασθενών


Την ανάγκη κάλυψης των εξόδων που πραγματοποιούν οι ανασφάλιστοι ασθενείς  για τις μετακινήσεις σε  δομές υγείας εκτός του τόπου διαμονής τους, αναδεικνύει με ερώτησή του στη Βουλή ο βουλευτής Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ Στέργιος Καστόρης.

Όπως αναφέρει στην ερώτησή του -που συνυπογράφεται από άλλους 69 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-, με νόμο που ψηφίστηκε το 2016, διασφαλίζεται πλέον η πλήρης, ανεμπόδιστη και δωρεάν πρόσβαση των ανασφάλιστων πολιτών στο δημόσιο Σύστημα Υγείας.  Ωστόσο, δεν έχει προβλεφθεί η κάλυψη των εξόδων  μετακίνησης αυτών των πολιτών, όταν η θεραπεία τους απαιτεί επισκέψεις και μάλιστα τακτικές, ακόμη και δυο φορές τη βδομάδα, σε δομές υγείας που βρίσκονται μακριά από τον τόπο διαμονής τους.
Η ανάγκη κάλυψης των εξόδων μετακίνησης των ανασφάλιστων ασθενών, όπως ακριβώς ισχύει και για τους ασφαλισμένους, είναι επιτακτική, δεδομένης και της δεινής οικονομικής τους κατάστασης, εξαιτίας της οποίας  είναι αδύνατο να καλύψουν με τις δικές τους δυνάμεις τα σχετικά έξοδα μετακίνησης, τονίζει ο βουλευτής και ζητά από τον Υπουργό Υγείας την επίλυση του προβλήματος αυτού που ταλανίζει μεγάλο αριθμό των πλέον ευάλωτων ομάδων πολιτών.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης, έχει ως ακολούθως:
Σύμφωνα με τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ασθενείς ασφαλισμένοι, των οποίων η πάθηση δεν αντιμετωπίζεται στο κρατικό/πανεπιστημιακό/στρατιωτικό νοσοκομείο ή την συμβεβλημένη υγειονομική δομή του τόπου κατοικίας τους, αποζημιώνονται με την αξία του εισιτηρίου μετάβασης και επιστροφής με τα συγκοινωνιακά μέσα μαζικής μεταφοράς στις οικονομικότερες θέσεις (λεωφορείο, τρένο, πλοίο).
Με το άρθρο 33 Ν.4368/2016 και την αριθ. Α3(γ)/ΓΠ/οικ.25132/4.4.16 Κ.Υ.Α. (ΦΕΚ Β’ 908/4.4.16), διασφαλίζεται πλέον η πλήρης, ανεμπόδιστη και δωρεάν πρόσβαση των ανασφάλιστων πολιτών στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, υλοποιώντας στον υπέρτατο βαθμό την Συνταγματική επιταγή για προστασία του ατομικού και κοινωνικού δικαιώματος της υγείας, ενός από τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και μάλιστα μέσα σε συνθήκες βαθιάς οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης.
Υπάρχει ωστόσο, ως φαίνεται, μια παράλειψη, που δημιουργεί πρόβλημα σε μια μερίδα των ασθενών.
Πολλοί από τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας πάσχουν από σοβαρές ασθένειες (π.χ καρκίνο), των οποίων η θεραπεία πρέπει να διενεργείται σε δομές υγείας εκτός του τόπου κατοικίας τους. Οι εν λόγω ασθενείς πρέπει να μετακινούνται πολλές φορές ακόμη και μέσα στην ίδια εβδομάδα εκτός νομού, προκειμένου να υποβληθούν στις θεραπείες τους  και δεδομένης της δεινής οικονομικής τους κατάστασης, είναι αδύνατο να καλύψουν με τις δικές τους δυνάμεις τα σχετικά έξοδα μετακίνησης.
Επειδή η ανάγκη κάλυψης των εξόδων μετακίνησης των ανασφάλιστων ασθενών, όπως ακριβώς ισχύει και για τους ασφαλισμένους, είναι επιτακτική προκειμένου να διασφαλίζεται η ανεμπόδιστη πρόσβασή στις δομές υγείας εκτός του τόπου κατοικίας τους όταν αυτό είναι απαραίτητο,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
-Τι προτίθεται να πράξει για την επίλυση του προβλήματος αυτού που ταλανίζει μεγάλο αριθμό των πλέον ευάλωτων ομάδων συμπολιτών μας;