Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018

Δήμος Κατερίνης: Διευρυμένη συνάντηση εργασίας στο πλαίσιο του έργου «REACT» του προγράμματος «Ευρώπη για τους πολίτες»

 Διευρυμένη συνάντηση εργασίας στο πλαίσιο του έργου REACT (Reactivating European Citizenship: a network of inclusive towns – Ενεργοποιώντας την Ευρωπαϊκή
Ταυτότητα: ένα δίκτυο πόλεων χωρίς αποκλεισμούς) του Ευρωπαϊκού προγράμματος «ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ», στο οποίο ο Δήμος Κατερίνης συμμετέχει ως εταίρος, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 08 Ιανουαρίου.

Στη συνάντηση εργασίας, η οποία φιλοξενήθηκε στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης συμμετείχε η διευρυμένη πλέον Τοπική Ομάδα του REACT, με μέλη την Ιερά Μητρόπολη Κίτρους Κατερίνης & Πλαταμώνος, την Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία, το Δικηγορικό Σύλλογο Κατερίνης, το ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας Τμήμα Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού, τη Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, το μη κερδοσκοπικό σωματείο «ΠΕΡΙΧΩΡΗΣΙΣ», τη ΜΚΟ ADRA DEUTCHLAND, τους Συλλόγους επαναπατρισθέντων και μεταναστών, καθώς και τις Πολιτικές νεολαίες των κομμάτων.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η Τοπική Ομάδα εξέτασε και επεξεργάσθηκε κάθε δυνατότητα,  με στόχο την ενεργή  συμμετοχή των δημοτών της Κατερίνης στην πανευρωπαϊκή έρευνα, η οποία διεξάγεται στο πλαίσιο του έργου REACT.

Παράλληλα, έγινε από την ομάδα έργου ενημέρωση και αποτίμηση μίας σειράς καλών πρακτικών και ενεργειών, οι οποίες αναπτύχθηκαν έως σήμερα στο Δήμο Κατερίνης, ενώ παρουσιάστηκε συνοπτικά το διαδικτυακό πανευρωπαϊκό ερωτηματολόγιο, το οποίο έχει αναρτηθεί στον σύνδεσμο της  ιστοσελίδας http://www.associazionedera.eu/limesurvey/index.php/799463?lang=en, καθώς και στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου (www.katerini.gr).


 Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, η μαζική συμμετοχή των δημοτών 15-25 ετών στην συμπλήρωσή του, θα βοηθήσει στην συλλογή των απαραίτητων στοιχείων, για την εξαγωγή ορθών συμπερασμάτων κατά την ανάλυση των θεμάτων που πραγματεύεται το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Παρόντες στην συνάντηση εργασίας ήταν από πλευράς του Δήμου Κατερίνης: ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Νίκος Παπαζιώγας, ο οποίος μετέφερε το χαιρετισμό και τις ευχαριστίες του Δημάρχου Σάββα Χιονίδη, για την ανταπόκριση των τοπικών φορέων στην πρόσκληση, ενώ τόνισε χαρακτηριστικά ότι «η εξωστρέφεια του Δήμου Κατερίνης, η στόχευση και η συνεργασία φέρνουν απτά αποτελέσματα». Επίσης, ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Κατανάς και τα μέλη της Ομάδας έργου του REACT Κατερίνα Πόδα, Ζωή Σερετίδου, Χαράλαμπος Παναγιωτίδης.

Επιπλέον, παρέστησαν από το Δικηγορικό Σύλλογο Κατερίνης, η πρόεδρος Ασημίνα Στρίμπα,  από την Ευαγγελική Εκκλησία Κατερίνης ο Γεώργιος Βαρυτιμίδης, από το ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας Τμήμα Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού ο Καθηγητής Πρόεδρος του Τμήματος Δημήτριος Τριανταφύλλου, από τη Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Πιερίας ο Γραμματέας Χρήστος Τζιουβάρας, από τη ΔΙΔΕ Πιερίας η Μυράντα Παππά, από την ΜΚΟ ADRA DEUTCHLAND, η Δέσποινα Αβακιάν, από το μη κερδοσκοπικό σωματείο «ΠΕΡΙΧΩΡΗΣΙΣ» ο Κων/νος Δημόπουλος κ.α.

Όπως είναι γνωστό, το πρόγραμμα επικεντρώνεται στην ενθάρρυνση της συμμετοχής των πολιτών στις δημοκρατικές διαδικασίες και στα κοινά (μέσω δικτύωσης Δήμων), σε Ενωσιακό επίπεδο, και ειδικότερα το έργο REACT στην ανάπτυξη κοινών προσεγγίσεων για την κοινωνική ενσωμάτωση των μεταναστών, ενθαρρύνοντας τον διαπολιτισμικό  διάλογο και την αμοιβαία κατανόηση, μέσω της πολιτικής συμμετοχής των πολιτών της ΕΕ και υπηκόων τρίτων χωρών που κατοικούν νόμιμα στην ΕΕ.


Το πρόγραμμα υλοποιείται από ένα ευρωπαϊκό  δίκτυο πόλεων, στο οποίο πέραν του Δήμου Κατερίνης λαμβάνουν μέρος: η ANCI ABRUZZO (Περιφερειακή Ένωση Δήμων Περιφέρειας ABRUZZO) ως συντονιστής, ο Δήμος του Wattrelos (Γαλλία), οι Δήμοι Gornja Rijeka και Breznicki Hum (Κροατία), ο Δήμος Δυρραχίου (Αλβανία) καθώς και φορείς υποστήριξης (Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα, ΜΚΟ) από το Βέλγιο, την Ιταλία, τη Σουηδία, τη Γαλλία και την Αλβανία.  

Αξίζει να σημειωθεί, ότι, ο Δήμος Κατερίνης λαμβάνει μέρος στη νέα συνάντηση (presentation meeting) των εταίρων, η οποία πραγματοποιείται στην Ιταλία (Ρώμη), στις 10-11 Ιανουαρίου 2018, με θέμα εργασίας:

«Ευρώπη για τους Πολίτες - Δημοκρατική δέσμευση και συμμετοχή των πολιτών- Democratic engagement and civic participation».