Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018

Σάββας Χιονίδης στο Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης: «Δεν υφίσταται μακεδονικό έθνος. Οι Μακεδόνες είναι Έλληνες. Η Μακεδονία είναι Ελλάδα»

 -          Αποφασίστηκε η έκδοση ψηφίσματος για το θέμα της ονομασίας του κράτους της FYROM

-          Από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ.Γεώργιο  η κοπή της πίτας του Δημοτικού συμβουλίου

«Χαίρομαι γιατί έγινε ένας γόνιμος διάλογος και ξεκάθαρα, με τον πλέον δυναμικό τρόπο θα επισημαίνεται στο ψήφισμα ότι η Μακεδονία είναι Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης, αμέσως μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στη διάρκεια της χθεσινοβραδινής του συνεδρίασης, να εκδοθεί ψήφισμα, για το θέμα της ονομασίας του κράτους της FYROM.


Όπως σημείωσε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος στην εισήγησή του: «Έλεγε ο ιστορικός “Έστιν ουν Ελλάς και η Μακεδονία”. Ένας Έλληνας, που  μπορεί να είναι Κρητικός, Νησιώτης, Πόντιος, Σαρακατσάνος, Βλάχος είναι και Μακεδόνας. Ένας Μακεδόνας όμως, με βεβαιότητα, είναι - απαραιτήτως - Έλληνας. Επομένως, με μαθηματικό λογισμό, ένας που δεν είναι Έλληνας δεν είναι σίγουρα Μακεδόνας».

Συνεχίζοντας ο κος Χιονίδης διευκρίνισε: «Η ιστορία με αδιάσειστα στοιχεία δείχνει ότι οι Μακεδόνες ήσαν και είναι Έλληνες. Ένα είναι βέβαιο ότι δεν υφίσταται μακεδονικό έθνος. Αυτομάτως λοιπόν δεν υπάρχει εθνικότητα μακεδονική. Άρα δεν υπάρχει μακεδονική γλώσσα, γιατί όπως προανέφερα, οι Μακεδόνες είναι Έλληνες,  όσο Έλληνες είναι οι Κρητικοί, οι Νησιώτες και όλες οι άλλες ελληνικές φυλές. Δεν υπάρχει έξω από την Ελληνική, Μακεδονική ιστορία […] Άλλωστε οι Σλάβοι και Ιλλυριοί ήρθαν στην περιοχή αιώνες μετά την μακεδονική αυτοκρατορία. Στην αρχαία Ελλάδα και αργότερα κάποιες περιοχές είχαν την ηγεμονία του Ελληνικού χώρου και Έθνους, όπως  οι Αθηναίοι ή οι Μακεδόνες στα χρόνια του Φιλίππου και του Μ. Αλεξάνδρου».



ΜΕΙΖΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΜΑ

Και ο Δήμαρχος κατέληξε ως εξής: «Πέρα από κορώνες, κραυγές ας βρούμε σοβαρά βήματα όχι μόνο για το όνομα, αλλά κυρίως να δούμε αν υπάρχει έθνος, γλώσσα, εθνικότητα. Με τη σοβαρότητα που διακρίνει όλους μας καλούμαστε να δηλώσουμε ξεκάθαρα σε αυτό εδώ το δημοτικό συμβούλιο, ότι, η κυβέρνηση της Ελλάδας, που εκπροσωπεί πέρα από  κόμματα όλους τους Έλληνες, θα βρει το σωστό δρόμο, με τις παρούσες συνθήκες, να  διαπραγματευτεί για τα δίκαιά μας, προκειμένου να βρούμε τη λύση που αξίζει στην ιστορία και στην ίδια την επιβίωση του Έθνους. Έχουμε τις δυνάμεις ως χώρα, παρά το οικονομικό αδιέξοδο να προασπίσουμε τα συμφέροντά μας και κυρίως το αύριο των παιδιών μας. Γιατί ότι σε διευκολύνει σήμερα μπορεί αύριο να σου προκαλέσει πολλαπλάσια προβλήματα […] Δεν είναι καιρός για λαϊκισμούς. Απαιτείται σοβαρότητα γιατί πρόκειται για ένα μείζον εθνικό θέμα. Θα χειροκροτήσουμε ή θα κρίνουμε αυστηρά όταν προκύψει οιοδήποτε αποτέλεσμα, το οποίο θα πρέπει να είναι κατοχυρωμένο και να μην επιδέχεται στο μέλλον ουδεμία αμφισβήτηση».



Η ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πριν την έναρξη της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου έγινε η καθιερωμένη κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του δημοτικού συμβουλίου. Την πίτα ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος, ο οποίος τόνισε ότι παρακολουθεί μέσω του τύπου τις εργασίες και αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ ευχήθηκε «το 2018 να είναι έτος με ακόμη περισσότερες πρωτοβουλίες και αποφάσεις προς όφελος των πολιτών».

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χονίδης, ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη για την παρουσία του, ενώ απευθυνόμενος στο σώμα τόνισε: «Θέλω να εκφράσω τις θερμότερες ευχές για ένα νέο έτος που θα φέρει κάθε χαρά, ευλογία στον καθένα ξεχωριστά, στις οικογένειες σε όλους τους συνδημότες, σε όλους τους Έλληνες και ειρήνη σε όλο τον κόσμο».