Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018

Λουκέτο σε 200 εκτροφεία αλεπούς και μινκ που παράγουν 1.000.000 γούνες ετησίως

Το σχέδιο της νορβηγικής κυβέρνησης για τη σταδιακή κατάργηση των εκτροφείων αλεπούς και μινκ έως το 2025 καταθορύβησε τους
παραγωγούς και κατενθουσίασε τους ακτιβιστές των δικαιωμάτων των ζώων, μια ένδειξη ότι η γούνα είναι πλέον εκτός μόδας, ακόμη και σε μια χώρα που κάποτε ήταν η πρώτη παραγωγός γούνας αλεπούς παγκοσμίως.
Η κυβέρνηση της συντηρητικής πρωθυπουργού Έρνα Σόλμπεργκ, στην οποία μετέχει και το λαϊκιστικό και αντιμεταναστευτικό Κόμμα της Προόδου, δέχτηκε να κλείσουν οι φάρμες εκτροφής αλεπούς και μινκ που παράγουν περίπου ένα εκατομμύριο γούνες ετησίως, στο πλαίσιο της συμφωνίας την Κυριακή με τον νέο εταίρο της, το μικρό κεντροδεξιό κόμμα Liberal, που τάσσεται κατά του εμπορίου της γούνας. Με την ένταξη του τρίτου εταίρου στους κόλπους της, η κυβέρνηση θα υιοθετήσει ένα πιο «πράσινο» πρόγραμμα με την προστασία των φυσικών περιοχών τις οποίες ορέγεται η πετρελαϊκή βιομηχανία.
«Έχουμε συγκλονιστεί βαθιά. δήλωσε η Γκούρι Βόρμνταλ, της Νορβηγικής Ένωσης εκτροφέων γουνοφόρων ζώων, προσθέτοντας ότι υπάρχουν περίπου 200 εκτροφεία στη χώρα που τηρούν αυστηρούς κανόνες για την καλή διαβίωση των ζώων και απασχολούν 400 εργαζόμενους, με ετήσιο κύκλο εργασιών μεταξύ 350 εκατομμυρίων και 500 εκατομμυρίων κορωνών Νορβηγίας (44 – 63 εκατομμύρια δολάρια).
Η οργάνωση υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων Noah χαιρέτισε την απόφαση ως μια αλλαγή στην ξεπερασμένη και απάνθρωπη επιχείρηση της γούνας μετά και τη συρρικνούμενη ζήτηση από ευαισθητοποιημένους καταναλωτές μόδας. «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι», δήλωσε η επικεφαλής της οργάνωσης, κτηνίατρος Σίρι Μάρτινσεν, προσθέτοντας ότι το σχέδιο εξασφαλίζει την υποστήριξη της πλειοψηφίας του κοινοβουλίου.
Η εκτροφή της αλεπούς για τη γούνα της κορυφώθηκε στη Νορβηγία το 1939, μόλις πριν από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν η σκανδιναβική χώρα ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός παγκοσμίως με σχεδόν 20.000 φάρμες, σύμφωνα με κυβερνητική έκθεση. Το 2013, αντίθετα, η Νορβηγία παρήγαγε περίπου το 3% των 7,3 εκατομμυρίων γουνών αλεπούς παγκοσμίως σε μια αγορά όπου κυριαρχεί η Κίνα με ποσοστό 69% και ακολουθεί η Φινλανδία. Την ίδια χρονιά η Νορβηγία παρήγαγε το 1% της παγκόσμιας παραγωγής μινκ που ήταν 72,6 εκατομμύρια γούνες, σε μια αγορά όπου επικρατεί πάλι η Κίνα.
«Η εκτροφή γουνοφόρων ζώων δεν είναι ιδιαίτερα προσοδοφόρα επιχείρηση στη Νορβηγία. «Δεν θα πλήξει σοβαρά τη νορβηγική οικονομία το σταδιακό κλείσιμο των επιχειρήσεων αυτών», δήλωσε ο Σβέινουνγκ Φιόσε, ειδικός αναλυτής της Menon Business Economics.
Η Humane Society International, οργάνωση που μάχεται κατά του εμπορίου γούνας, δήλωσε ότι η Νορβηγία είναι η 14η ευρωπαϊκή χώρα που καταργεί σταδιακά το εμπόριο αυτό, «ελευθερώνοντας ζώα τα οποία διαφορετικά θα περνούσαν τη ζωή τους στοιβαγμένα μέσα σε κλουβιά».
Πέρυσι, ο ιταλικός οίκος μόδας Gucci ανακοίνωσε ότι σταματά να χρησιμοποιεί γούνα στα ρούχα του, ακολουθώντας το παράδειγμα ολοένα και περισσότερων οίκων μόδας που αναζητούν εναλλακτικά υλικά μετά την πίεση των οργανώσεων για τα δικαιώματα των ζώων και την αλλαγή των προτιμήσεων των καταναλωτών.
ΑΠΕ ΜΠΕ

https://dasarxeio.com/