Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2017

Συμμετοχή του 2ου ΓΕΛ Κατερίνης στην εκδήλωση «Οι γεύσεις ενώνουν τους λαούς»

 Συμμετοχή του 2ου ΓΕΛ Κατερίνης στην εκδήλωση
«Οι γεύσεις ενώνουν τους λαούς»


Δύο καθηγήτριες με 30 μαθήτριες και μαθητές του σχολείου μας, του 2ου ΓΕΛ Κατερίνης, συμμετείχαν την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου στην εκδήλωση με θέμα: «Οι γεύσεις ενώνουν τους λαούς», εκδήλωση που διοργάνωσε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας, μέσω του Γραφείου Καινοτόμων Δράσεών της, σε συνεργασία με το Γραφείο Συντονισμού Εκπαίδευσης Προσφύγων, το ΚΕΣΥΠ και το ΙΕΚ Κατερίνης (Τμήμα Ζαχαροπλαστικής).


Είμαστε ένα σχολείο στο οποίο φοιτούν αρμονικότατα και απόλυτα ενταγμένες στο δυναμικό του μαθήτριες και μαθητές από περισσότερες από 6-7 εθνότητες. Όταν λίγες ημέρες πριν τους ανακοινώθηκε η παραπάνω δράση, εκδήλωσαν άμεσα και με μεγάλη ζέση την επιθυμία να λάβουν μέρος και να γνωστοποιήσουν στους Κατερινιώτες τις γεύσεις της πατρίδας των γονιών τους. Άρχισαν να απαριθμούν φαγητά, γλυκά και συνταγές ανοίγοντάς μας την όρεξη. Σε μία ώρα είχε σχηματιστεί μία μεγάλη ομάδα, κατάλογος με εδέσματα και οι καθηγήτριες που θα συνόδευαν βρέθηκαν μπροστά στο δίλημμα να επιλέξουν. Βέβαια κάτι τέτοιο δεν έγινε και έγινα δεκτές όλες οι μαθήτριες και όλοι οι μαθητές, Να σημειωθεί ότι έλαβαν μέρος και πόντιοι και ντόπιοι και βλάχοι μαθητές μας.


Την Πέμπτη το πρωί, μετά από 2 ώρες μάθημα, ξεκίνησαν από το σχολείο και πήγαν και έστησαν τα τραπέζια που μας αναλογούσαν παραθέτοντας τα ταψιά, τις πιατέλες και τα πιάτα με τις νοστιμιές τους. Στις 10:30΄ ήταν όλα έτοιμα. Είχαν τόσο μεγάλη επιτυχία που, όταν πήγε να τους επισκεφθεί ένας από τους υποδιευθυντές του σχολείου, τα εδέσματα είχαν σχεδόν τελειώσει... και δεν είχε περάσει παρά μόνο μια ώρα! Μόλις που πρόλαβε να δοκιμάσει κάτι από όσα είχαν ετοιμάσει και φέρει και δεν ήταν και λίγα...


 Ιδιαίτερη εντύπωση με την εμφάνιση και τη γεύση του προκάλεσε ένα γλυκό με χώρα προέλευσης την Αλβανία. Πολλοί από αυτούς που το δοκίμασαν έμειναν κατενθουσιασμένοι και ζήτησαν τη συνταγή, γι’ αυτό και την παραθέτουμε παρακάτω:

Η συνταγή είναι της μαθήτριάς μας Ολιάνας

Τριλέτσε – Γλυκό αλβανικό
ΥΛΙΚΑ

400 γρ. φαρίνα
400 γρ. ζάχαρη
6 αυγά
1 βανίλια
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
¾ λίτρου (ή και 1 λίτρο) κρέμα γάλακτος
½ λίτρου φρέσκο γάλα
σιρόπι καραμέλας


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Χτυπάμε τα ασπράδια στο μίξερ μέχρι να γίνουν μαρέγκα.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τους κρόκους των αβγών, τη φαρίνα, τη βανίλια και συνεχίζουμε το χτύπημα στο μίξερ.
Ρίχνουμε το μίγμα σε ελαφρά βουτυρωμένο ταψί (μέτριο προς κάπως μεγάλο) και το ψήνουμε για 40΄ στους 180ο C.


Αφού ψηθεί και είναι ακόμη λίγο ζεστό το βγάζουμε προσεχτικά από το ταψί, το γυρίζουμε από την κάτω πλευρά και το τρυπάμε ελαφρώς με μαχαίρι. Στη συνέχεια το τοποθετούμε και πάλι στο ταψί με την κάτω επιφάνεια στον πάτο.
Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος, το ζαχαρούχο και το φρέσκο γάλα και ρίχνουμε το μίγμα σιγά σιγά στο ταψί. Το αφήνουμε να το απορροφήσει όλο και στη συνέχεια το καλύπτουμε με σιρόπι καραμέλας.