Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

Μ. Ζορπίδης «Εμείς μπορούμε να κάνουμε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο στήριγμα κάθε Επαγγελματία»

 Η διεκδίκηση  αποζημιώσεων για λογαριασμό των  Επαγγελματιών που οι  επιχειρήσεις  τους πλήττονται  από τους αργούς ρυθμούς κατασκευής
του Μετρό, η επικαιροποίηση  του θεσμικού πλαισίου  για τα πνευματικά δικαιώματα με απαλλαγή  των  επιχειρήσεων που οι δραστηριότητες  τους δεν συναρτώνται με την ψυχαγωγία, η  ανάληψη νέας πρωτοβουλίας    για την αλλαγή και αυστηροποίηση  του νομικού πλαισίου  που διέπει το παρεμπόριο και την παράνομη  διακίνηση  λαθραίων τσιγάρων , καθώς και η αξιοποίηση των  δυνατοτήτων  που παρέχει η νέα Επιμελητηριακή Νομοθεσία για την  ίδρυση μόνιμων  εκθέσεων προβολής  της τοπικής επιχειρηματικότητας και τη διαχείριση  επιχειρηματικών πάρκων, είναι μερικές μόνο από τις  προγραμματικές θέσεις   του Συνδυασμού του «Ισχυρό Επιμελητήριο», που παρουσίασε ο επικεφαλής  του, απερχόμενος πρόεδρος του Ε.Ε.Θ. και εκ νέου υποψήφιος  για την προεδρία, Μιχάλης Ζορπίδης,  κατά  τη διάρκεια  συνέντευξης Τύπου.


Ο   κ. Ζορπίδης  απευθυνόμενος στους εκπροσώπους  των Μ.Μ.Ε. υπογράμμισε ότι   ο Συνδυασμός  του διεκδικεί την  ψήφο εμπιστοσύνης  των  Επαγγελματιών  στις  2,3, και 4 Δεκεμβρίου,  με ισχυρότερα όπλα του  το πολύπλευρο  έργο που επιτέλεσε το προηγούμενο διάστημα ανταποκρινόμενος στις ανάγκες  όλων  των επαγγελματικών κλάδων,  τη διαφάνεια, τον απόλυτα  δημοκρατικό και ενωτικό τρόπο με τον οποίο άσκησε  τη Διοίκηση.
«Έχουμε αποδείξει  ότι κάναμε πολλά και θέλουμε να κάνουμε ακόμη περισσότερα. Διαθέτουμε την εμπειρία, τις ικανότητες, βαθιά  γνώση  των προβλημάτων του Επαγγελματικού κόσμου στο σύνολο  του νομού Θεσσαλονίκης,  φρέσκιες  ιδέες, νέους ανθρώπους,   όρεξη για δουλειά  και ένα  υψηλό αποθεματικό  που το δημιουργήσαμε αποκλειστικά   για να καλυφθούν οι  ανάγκες  των μελών. Τα  επόμενα  χρόνια  θα είναι εξίσου  δύσκολα και  το τιμόνι  του Επιμελητηρίου χρειάζεται τους ικανότερους», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στη σύνθεση του ψηφοδελτίου  τόνισε ότι είναι κατά  80 % ανανεωμένο, ότι ο μέσος όρος  ηλικίας  των υποψηφίων είναι τα 42 χρόνια και ότι το απαρτίζει μεγάλος αριθμός  Επιμελητηριακών συμβούλων  από τις  τάξεις  της αντιπολίτευσης  στο απερχόμενο  δ.σ.  που έχει  αναγνωρίσει και εκτιμήσει   τη συνεχή του προσπάθεια  για  συγκλίσεις και συνθέσεις.
Ιδιαίτερη  έμφαση έδωσε στη διαφάνεια  με την οποία  χειρίστηκε τη διοίκηση  του Ε.Ε.Θ.  επισημαίνοντας  ότι   είναι ίσως  το μοναδικό  Επιμελητήριο που  έδινε έως τώρα  αναλυτική κατάσταση κάθε μήνα   σε όλες  τις παρατάξεις του Δ.Σ.  για την Οικονομική Διαχείριση  και που όλοι οι οικονομικοί  του απολογισμοί έχουν εγκριθεί  με απόλυτη ομοφωνία.
Μετά από μια σύντομη παρουσίαση του απολογισμού της Διοίκησης   του και παρουσιάζοντας   τις προτάσεις  του Συνδυασμού « Ισχυρό Επιμελητήριο»  για την επόμενη μέρα, ο κ. Ζορπίδης ανακοίνωσε ότι στις  προτεραιότητες  του  θα είναι μεταξύ άλλων,  η αντιμετώπιση της  άδικης  υπερφορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, έμμεσα και άμεσα,  που τους στερεί κάθε  δυνατότητα να διατηρήσουν βιώσιμη την επιχείρησή τους, ο  εξορθολογισμός   των  προϋποθέσεων  του εξωδικαστικού συμβιβασμού που σήμερα είναι απαγορευτικές για την συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελματιών, καθώς και σειρά  διορθώσεων στο νομικό πλαίσιο  για το ακατάσχετο των  λογαριασμών των επαγγελματιών, που δυστυχώς ακόμη δεν έχει γίνει πράξη, παρόλο  που οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις  στραγγαλίζονται  με κατασχέσεις ακόμη και  χρημάτων που προέρχονται από τα POS.
Ειδικά   για  τις μετρόπληκτες  επιχειρήσεις,  ο κ. Ζορπίδης τόνισε ότι  ο Συνδυασμός  του θα αγωνιστεί με όλες του  τις δυνάμεις  για να λάβουν  αποζημιώσεις. « Αν και πετύχαμε την υπογραφή σχετικού  μνημονίου που τις προβλέπει με  το αρμόδιο υπουργείο, οι κυβερνήσεις κώφευσαν στις πιέσεις μας  για  την ενεργοποίησή του. Αλλά  δεν θα το αφήσουμε να περάσει έτσι. Οι επαγγελματίες  αξίζουν και δικαιούνται να αποζημιωθούν,  για  την παρατεταμένη καθυστέρηση στην κατασκευή   του μετρό».
Όσον  αφορά  στο παρεμπόριο   και  τη διακίνηση λαθραίων τσιγάρων που μαστίζουν   την κεντρική και  τις περιφερειακές αγορές  του νομού, δήλωσε ότι παρά τα δεκάδες  έως τώρα υπομνήματα  και  παραστάσεις χωρίς  αποτέλεσμα  στις αρμόδιες αρχές,  ο Συνδυασμός  του θα επιμείνει και θα αγωνιστεί  για την αλλαγή του νομικού πλαισίου  όπως και  για την επιβολή  ιδιαιτέρως αυστηρών προστίμων έως και  20.000 ευρώ  στους παράνομους  διακινητές.
Απαντώντας  σ την  κριτική που δέχεται από άλλους  συνδυασμούς ότι μετά από πολύχρονη παρουσία  στη θέση του Προέδρου  θα έπρεπε να αποσυρθεί και να δώσει την ευκαιρία  σε «νέο αίμα», ο κ. Ζορπίδης  τόνισε ότι  αυτοί  που τον κατηγορούν είναι πολύ περισσότερα  χρόνια   στη Διοίκηση του Ε.Ε.Θ.  από  τον ίδιο! «Τους  βρήκα όλους αυτούς  εδώ  όταν ανέλαβα καθήκοντα   το 2006.  Ήταν πολύ πριν από εμένα   στο Επιμελητήριο, παρόλα αυτά   είναι υποψήφιοι και  σε αυτές  τις εκλογές! Σε ό, τι με αφορά  έχω τεθεί για μια τελευταία  φορά   επικεφαλής  του Συνδυασμού, γιατί  πιστεύω ότι μπορώ να προσφέρω».
Απαντώντας  επίσης  σε ερωτήσεις  δημοσιογράφων  σύμφωνα με τις οποίες  αντίπαλος συνδυασμός  τον κατηγορεί   πως επί της  Διοικήσεως  του, συγκεκριμένες   προμήθειες   του Ε.Ε.Θ. (ανθοδέσμες)  γίνονταν από  ένα  και μόνο κατάστημα, καθώς   και ότι  ανέθεσε  τη διαχείριση των κονδυλίων  επικοινωνιακής προβολής  του Ε.Ε.Θ.  σε  σύμβουλο της αντιπολίτευσης που σήμερα είναι στο ψηφοδέλτιό του, ο κ. Ζορπίδης, υπενθύμισε ότι  για κάθε  προμήθεια  γινόταν  διαγωνισμοί , όπως και ότι ο επικεφαλής του Συνδυασμού που διακινεί αυτούς  τους ισχυρισμούς είναι το ίδιο πρόσωπο που  ήταν  τα τελευταία χρόνια πρόεδρος της  Επιτροπής Διαγωνισμών και  Προμηθειών που έχει  υπογράψει και  τις  σχετικές  αποφάσεις.
 Ερωτηθείς   για το  σημείο  που  θέτει  τον  πήχη των εκλογών, ο κ. Ζορπίδης, υπογράμμισε ότι δεν έχει κάποια  συγκεκριμένη  φιλοδοξία, πέρα από τη νίκη. «Θέλουμε να είμαστε  οι νικητές, επειδή  ξέρουμε ότι μπορούμε  να προσφέρουμε και  το μόνο που επιθυμούμε είναι να ολοκληρώσουμε  το έργο που ξεκινήσαμε, να παραδώσουμε   το Ε.Ε.Θ.  ουσιαστικό και Ισχυρό Στήριγμα στο πλευρό κάθε Επαγγελματία»



Ακολουθεί όλο το κείμενο της εισήγησης του Μιχάλη Ζορπίδη:

Καλησπέρα σας,

Σας  ευχαριστώ που ήρθατε σήμερα εδώ

Θα μου επιτρέψετε χωρίς εισαγωγές και πολλά λόγια να αναφερθώ κατ΄ ευθείαν στο θέμα της συνέντευξης
.
Εμείς, η παράταξη μας «Ισχυρό Επιμελητήριο», στις δύο θητείες που  διατελέσαμε στη Διοίκηση  του Επιμελητηρίου,  υπηρετήσαμε τρεις στόχους, τη διαφάνεια, την αποτελεσματικότητα και τη συνεννόηση με τις άλλες  παρατάξεις, για τον πολύ απλό λόγο ότι  τα προβλήματα είναι κοινά για όλους τους Επαγγελματίες και δεν έχουν χρώμα.

Πιστεύω ότι τα καταφέραμε καλά και  στα τρία.

Ας ξεκινήσω από τη διαφάνεια.
 
  • Κάθε  μήνα, όλα τα μέλη του  ΔΣ από όλες τις παρατάξεις, έπαιρναν αντίγραφο της Οικονομικής διαχείρισης με όλες τις αναφορές για  τα έσοδα,  τα έξοδα, το  αποθεματικό και  τις καταθέσεις. Ήξεραν ανά πάσα στιγμή, που δινόταν  και  το τελευταίο ευρώ.
 
  • Το αποτέλεσμα  αυτής  της πρακτικής  που ακολουθήσαμε,  ήταν  ότι όλοι οι οικονομικοί απολογισμοί του ΕΕΘ, που καταθέσαμε,  έχουν εγκριθεί με απόλυτη ομοφωνία από όλα τα μέλη του  απερχόμενου ΔΣ.

 
  • Και επίσης πετύχαμε το Επιμελητήριο να βρίσκεται σήμερα  σε εξαιρετική οικονομική θέση. Δημιουργήσαμε   προσεκτικά και μεθοδικά  ένα υψηλό αποθεματικό, παρά  το  μεγάλο υποχρεωτικό κούρεμα που  υπέστησαν  πολλοί φορείς όπως θα θυμάστε και μεταξύ αυτών και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης. Το αποθεματικό αυτό ανήκει στους Επαγγελματίες. 

Ερχόμαστε τώρα στο σκέλος  της αποτελεσματικότητας.
 
  • Καταρχήν πήραμε  ένα Επιμελητήριο που ήταν στην αφάνεια και   του δώσαμε  φωνή με συνεχείς παρεμβάσεις, υπομνήματα και συναντήσεις με τους εκάστοτε αρμόδιους  υπουργούς  για τα προβλήματα  που «καίνε»  τους ανθρώπους  της αγοράς. Αναλάβαμε  μάλιστα πρωτοβουλία συνεργασίας με άλλα  Επιμελητήρια σε αρκετά  θέματα  για να  κάνουμε από πιο  δυνατό το λόγο μας και πιο ισχυρά τα αιτήματα  μας.  Καταστήσαμε  δηλαδή  το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, πραγματικό θεσμικό σύμβουλο της Πολιτείας.
 
  • Λειτουργήσαμε  πρακτικά και  προσφέραμε στον κάθε Επαγγελματία, υπηρεσίες  που τις έχει ανάγκη,  όπως  η έκδοση ΑΦΜ, εγγράφων, βεβαιώσεων και πιστοποιητικών άμεσα, χωρίς καθυστερήσεις, έκδοση ψηφιακής υπογραφής με χαμηλό αντίτιμο,  συγκέντρωση και κατάθεση των δικαιολογητικών για την ίδρυση μιας επιχείρησης.
 
  • Ιδρύσαμε την  Αναπτυξιακή  Εταιρεία  «ο Σύμβουλος  του Επαγγελματία» που αναλαμβάνει σημαντικές δράσεις και  συμβουλευτικές υπηρεσίες χωρίς τις αγκυλώσεις του Δημοσίου, οι οποίες  διέπουν την Επιμελητηριακή λειτουργία.
 
  • Κάναμε  την επικοινωνία  του Επαγγελματία με το Επιμελητήριο εύκολη μέσω   του  Ηλεκτρονικού  Επιμελητηρίου, ενώ με μια απλή  επικοινωνία στον τηλεφωνικό αριθμό 800111515  του παρέχουμε ενημέρωση  του Επαγγελματία ασφαλιστικά και φορολογικά Θέματα,  για τις δυνατότητες επιδοτήσεων και επιχορηγήσεων της επιχείρησης του που προβλέπονται.
 
  • Το Επιμελητήριο του προσφέρει  επιπλέον και κυρίως δωρεάν συμβουλευτική υποστήριξη για  φορολογικά, ασφαλιστικά, χρηματοδοτικά   θέματα που τον απασχολούν  και  για ευρωπαϊκά προγράμματα. - Ιδρύσαμε  Γραφείο του  Επαγγελματικού Επιμελητηρίου στο Λαγκαδά, για να είμαστε παρόντες δίπλα στα  μέλη  του Ε.Ε.Θ. στους περιφερειακούς δήμους.
 
  • Στο πλαίσιο της ανάγκης για συνεχή επιμόρφωση,  στηρίξαμε  τα  μέλη μας  διοργανώνοντας δωρεάν σεμινάρια εκμάθησης  Η/Υ, 20 κατά μέσο όρο, κάθε χρόνο προγράμματα διά βίου μάθησης και επαγγελματικής κατάρτισης εργαζομένων μέσω  του προγράμματος ΛΑΕΚ, ενώ αξιοποιήσαμε πληρως   τις  δυνατότητες που  δίνουν τα προγράμματα  ΤΟΠΣΑ και ΤΟΠΕΚΟ με οφέλη για πάνω από 500 Επαγγελματίες.  Επίσης Διοργανώσαμε σεμινάρια  για την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων σε συνεργασία  και με πιστοποίηση του ΕΦΕΤ , όπως και σεμινάρια τεχνικών ασφαλείας  για επιχειρήσεις  χαμηλής επικινδυνότητας σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης.
 
  • Γίναμε όμως ακόμη πιο πρακτικοί και ουσιαστικοί στο πλευρό  του κάθε μέλους μας.
 
  • Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο επιδοτεί τη  συμμετοχή  κάθε  Επαγγελματία σε τοπικές, εθνικές και διεθνείς εκθέσεις, ενώ  του προσφέρει δωρεάν συμμετοχή σε συνέδρια και ημερίδες. Για να βοηθήσουμε  τους επιχειρηματίες  του νομού μας οργανώσαμε  11 επιχειρηματικές  αποστολές  στα Βαλκάνια κι ανά  τον κόσμο, Χωρίς  να διαθέσουμε ούτε ένα ευρώ από τους πόρους  του Ε.Ε.Θ.! Οι δαπάνες γι΄αυτές  τις αποστολές καλύφθηκαν από κονδύλια ευρωπαϊκών  προγραμμάτων!
 
  • Με κονδύλια Ευρωπαϊκών προσραμμάτων καταφέραμε και ανανεώσαμε όλο τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό του Επιμελητηρίου για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες που προέκυψαν με την εφαρμογή του Γ.Ε.Μ.Η.
 
  • Και  για να στηρίξουμε  τις τοπικές αγορές έχουμε οργανώσει δεκάδες καμπάνιες προβολής,  με στόχο   την αύξηση   της αγοραστικής κίνησης.

’Όταν  πλέον η κρίση άρχισε «να τσακίζει» στην κυριολεξία τους Επαγγελματίες,  το Επαγγελματικό Επιμελητήριο, άρχισε να υλοποιεί  προγράμματα οικονομικής  πλέον ενίσχυσης των μελών  του
 
  • Με το πρόγραμμα «Στηρίζω»  που πρωτοεφαρμόστηκε το Πάσχα  του 2016,  στηρίξαμε τα οικονομικά αδύναμα ή άνεργα  μέλη  του Ε.Ε.Θ., παρέχοντας  τους προπληρωμένες κάρτες  για αγορές τροφίμων και καταναλωτικών αγαθών.
  • Θεσπίσαμε την «Κάρτα Μέλους» και τον «Εκπτωτικό Κατάλογο Μελών» με τα οποία κάθε μέλος μας απολαμβάνει εκπτώσεις και καλύτερες τιμές για τις αγορές  του  από καταστήματα  και επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης.
  • Αντιδράσαμε και διαμαρτυρηθήκαμε για την προώθηση των ασφαλιστικών προϊόντων και υπηρεσιών από τις τράπεζες και Ιδρύσαμε την Επιτροπή Ασφαλιστικών και Τραπεζικών Υποθέσεων και δώσαμε μάχη για να μην εφαρμοστεί ο ασφαλιστικός Τειρεσίας.
  • Δημιουργήσαμε το Portal των Μεσιτών μέσα από το οποίο τα μέλη του συλλόγου έχουν τη δυνατότητα, χωρίς καμία δαπάνη, να προβάλλουν τα ακίνητα τα οποία διαχειρίζονται 
  • Υλοποιήσαμε το πρόγραμμα «Πάμε κατασκήνωση» για τα παιδιά των μελών. Επιδοτήσαμε  επί δύο  χρόνια τη διαμονή παιδιών  σε θερινές  κατασκηνώσεις. Δυστυχώς  αναγκαστήκαμε να διακόψουμε  την υλοποίηση  του προγράμματος μετά από υπόδειξη – απαγόρευση  του Υπουργείου Ανάπτυξης, με το επιχείρημα ότι  πρόκειται για δράση που δεν εμπίπτει  στις αρμοδιότητες  του Ε.Ε.Θ.
  • Υλοποιήσαμε τα προγράμματα "Επισκεφθείτε τη Θεσσαλονίκη" και  προσκαλέσαμε  όλα τα σχολεία της χώρας να επισκεφθούν τη πόλη μας επιδοτώντας την ξενάγηση τους με στόχο την τόνωση της αγοράς.  
  • Ενισχύσαμε απολογιστικά, όλους του περιφερειακούς και κλαδικούς συλλόγους,  για να διοργανώσουν  εκδηλώσεων με στόχο να τους δώσουμε τη δυνατότητα να αντιμετωπίζουν με αποτελεσματικότητα τα προβλήματα των μελών τους.
  • Πέραν αυτών που αφορούν απευθείας  στον Επαγγελματία, τον μικρομεσαίο επιχειρηματία και τα προβλήματα  του,  είμαστε   υπερήφανοι ότι έχουμε δώσει δυναμικά  το παρόν  του Επιμελητηρίου στην πόλη,  με οργανωμένες  δράσεις και παρεμβάσεις για μια σειρά ανοιχτών ζητημάτων, το παρεμπόριο, τη διακίνηση λαθραίων τσιγάρων, την ακτοπλοϊκή απομόνωση  της πόλης, τις λαμαρίνες και τις συνέπειες  των καθυστερήσεων του μετρό στον επιχειρηματικό κόσμο. 
Επί πλέον 11 χρόνια συμμετείχα στο Δ.Σ. της Κ.Ε.Ε. σε θέσεις ευθύνης, με μόνο στόχο και σκοπό την εξυπηρέτηση των επαγγελματιών  μελών του Επιμελητηρίου μας

 Ανανεωμένο , ενωτικό, Ισχυρό ψηφοδέλτιο

Δεν θέλω να σας  κουράσω άλλο αναφερόμενος στο έργο μας.
Κάναμε πολλά και  θέλουμε να κάνουμε ακόμα περισσότερα. Εγώ  το αγάπησα το Επιμελητήριο και θα συνεχίσω να παλεύω για να είναι αληθινό στήριγμα,  του εμπόρου, του ασφαλιστή,  του μικρομεσαίου επιχειρηματία, από όποια  θέση κι αν βρίσκομαι.

Θέλουμε  να ολοκληρώσουμε αυτό που ξεκινήσαμε κι αυτός είναι ο λόγος  που ο Συνδυασμός μας «Ισχυρό Επιμελητήριο» διεκδικεί  ξανά την ψήφο του Επαγγελματία.

Το  ψηφοδέλτιο μας  είναι ανανεωμένο κατά  80% και  ο μέσος όρος ηλικίας των   υποψηφίων  είναι τα 42 χρόνια. Είναι άνθρωποι που έχουν όρεξη για δουλειά κι αυτό είναι πολύ σημαντικό. Μαζί με  τους παλαιότερους και έμπειρους, μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες αυτή  την εποχή  ανάγκες  του Επαγγελματία.

Επιπλέον στο  ψηφοδέλτιο  του «Ισχυρού  Επιμελητηρίου» μετέχουν αυτή τη φορά και  πολλοί   Επιμελητηριακοί Σύμβουλοι, καταξιωμένοι και γνωστοί  Επαγγελματίες  της Θεσσαλονίκης, που μετείχαν σε παρατάξεις  της αντιπολίτευσης.

Είναι άνθρωποι που εκτίμησαν την προσπάθεια  μου στο απερχόμενο Δ.Σ.  για να υπάρξουν συγκλίσεις και  συνεννόηση πάνω στα κοινά   μας προβλήματα  και κατεβαίνουν σήμερα  μαζί  μας. Τους  ευχαριστώ πολύ, τόσο  για την τιμή  που μας κάνουν , όσο και για  το γεγονός ότι  βοήθησαν το προηγούμενο διάστημα να κάνουμε  πράξη  το ακατόρθωτο! Να εγκρίνονται  συνεχώς οι αποφάσεις του Δ.Σ.  με ομοφωνία.

Λάβαμε  περίπου 600 αποφάσεις και πάνω από το 90% ήταν ομόφωνες!
Όλοι μαζί ερχόμαστε  τώρα  να ζητήσουμε από τους Επαγγελματίες  του νομού να  κρίνουν το έργο μας και να μας δώσουν  τη δύναμη για να συνεχίσουμε να κρατάμε  Ισχυρό στήριγμα γι΄αυτούς  το Επιμελητήριο.


Προτεραιότητες – Προγραμματικές θέσεις

Στις προτεραιότητες  μας , στη νέα διοίκηση είναι να δοθούν λύσεις  στην
 
  • άδικη υπερφορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, έμμεσα και άμεσα,  που τους στερεί κάθε  δυνατότητα να διατηρήσουν βιώσιμη την επιχείρησή τους.
 
  • να  εξορθολογιστούν  οι  προϋποθέσεις του εξωδικαστικού συμβιβασμού που σήμερα είναι απαγορευτικές για την συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελματιών.
 
  • να  γίνουν διορθώσεις στο νομικό πλαίσιο  για το ακατάσχετο των  λογαριασμών των επαγγελματιών,  που δυστυχώς ακόμη δεν έχει γίνει πράξη, παρόλο  που οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις  στραγγαλίζονται  με κατασχέσεις ακόμη και  χρημάτων που προέρχονται από τα POS.
 
  • Θα  επικεντρωθούμε  στα θέματα που αφορούν  στην επιβολή προστίμων και στις διαμαρτυρίες για τους αμφισβητούμενους καταλογισμούς που επιβάλλονται αδίκως και αδιακρίτως από τα κλιμάκια ελέγχου των κρατικών υπηρεσιών.
 
  • Θα επιμείνουμε στην  πάταξη του παραεμπορίου,  των παράνομα διακινούμενων  τσιγάρων και όλων των παρανόμων προϊόντων.  Μέχρι σήμερα, τα τελευταία χρόνια που το πρόβλημα έχει ενταθεί, έχουμε κατ΄ επανάληψη αποταθεί στις δικαστικές και αστυνομικές αρχές, αλλά δυστυχώς  δεν είδαμε  αποτελεσματικές ενέργειες.
 
  • Θα διεκδικήσουμε αποζημιώσεις  για τους Μετρόπληκτους επαγγελματίες και ταχύτερη υλοποίηση του έργου.
 
  • Θα διεκδικήσουμε τη σύσταση ενιαίου Οργανισμού Διαχείρισης Πνευματικών και Συγγενικών Δικαιωμάτων, επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου, ορισμό κριτηρίων ανάλογα με την τοποθεσία, την εμπορική κίνηση και το είδος της επιχείρησης. Απαλλαγή των καταστημάτων των οποίων η δραστηριότητα δε συναρτάται με την ψυχαγωγία.

Αξιοποίηση   Επιμελητηριακής Νομοθεσίας

Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε και να βελτιώσουμε όλα τα προγράμματα και τις δράσεις που  υλοποιούμε  έως τώρα   για τα μέλη μας, αλλά και να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις  δυνατότητες που μας δίνει η νέα  Επιμελητηριακή Νομοθεσία  για:
 
  • Να ιδρύσουμε προθερμοκοίτιδες και θερμοκοιτίδες με υπηρεσίες που θα συμβάλλουν σε οικονομία κλίμακας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
 
  • Να  διαχειριστούμε επιχειρηματικά  πάρκα και χώρους υποδοχής επιχειρήσεων
 
  • Να ιδρύσουμε μόνιμες  εκθέσεις  και εκθετήριους  χώρους σε  λιμένες  και μεταφορικούς σταθμούς ,αίθουσες δημοπρασιών και γενικών αποθηκών
 
  • Περαιτέρω ανάπτυξη σχημάτων συνεργασίας με τα  ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ΑΕΙ και ΤΕΙ, της πόλης  και  συνεργειών  με άλλους φορείς και την Αυτοδιοίκηση για την προβολή της κουλτούρας της πόλης με στόχο την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη.
 
  • Να ιδρύσουμε να συντονίζουμε και να λειτουργούμε, σε συνεργασία και με άλλους φορείς της πόλης Κέντρα Υποστήριξης των Επιχειρήσεων  (ΚΥΕΠΙΧ) για τη παροχή πληροφοριών και τη  διοικητική υποστήριξη των επιχειρήσεων και τη διεκπεραίωση διαδικασιών του δημοσίου.
 
  • Να συμμετέχουμε ενεργά μαζί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την Θεσσαλονίκη για τον επανακαθορισμό της θαλάσσιας, της αεροπορικής  και της σιδηροδρομικής  θέσης  της για να γίνει ουσιαστικά συγκοινωνιακός κόμβος.

Τέλος θα πρέπει να υπενθυμίσω ότι με τη νέα επιμελητηριακή νομοθεσία προβλέπεται η ίδρυση του Περιφερειακού Επιμελητηρίου Κεντρικής Μακεδονίας. Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης το μεγαλύτερο στην Κεντρική Μακεδονία θα πρέπει να έχει την καλύτερη δυνατή εκπροσώπηση με ανθρώπους που  διαθέτουν αναγνωρισημότητα, κύρος και πλούσια εμπειρία και θα έχουν την ικανότητα να ανταποκριθούν σε τέτοια πρόκληση.
Το «Ισχυρό Επιμελητήριο» δεν θα είναι μόνο αξιόπιστη διοίκηση για το ΕΕΘ αλλά και ο βασικός πυλώνας του Περιφερειακού Επιμελητηρίου Κεντρικής Μακεδονίας.


Σας  ευχαριστώ