Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017

Ενημέρωση των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας για το προγραμματισμό σχετικά με το φυσικό αέριο στην Κατερίνη

Σε συνέχεια της επίσκεψης των βουλευτών Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ στο Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος και την συνάντηση τους με τον Υπουργό κ.Γιώργο Σταθάκη θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους πολίτες της Κατερίνης σχετικά με τις ακριβείς ημερομηνίες πλέον ανάπτυξης του δικτύου διανομής αερίου στην πόλη μας.

Θα θέλαμε όμως να τονίσουμε ότι ένα έργο που θα συμβάλει αποφασιστικά στην οικονομική ανάπτυξη της Πιερίας ,αλλά και στην ανακούφιση των νοικοκυριών είχε “παγώσει”για πολλά χρόνια (γιατί άραγε) από τις προηγούμενες κυβέρνησης και ξεπάγωσε πάλι εξαιτίας της ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης και την επιμονή της στην ανάπτυξη δικτύων φυσικού αερίου σε όλη την χώρα.
Συνοπτική περιγραφή της ανάπτυξης των δικτύων διανομής αερίου στην πόλη της Κατερίνης
   1.Γενικό Σχέδιο ανάπτυξης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Η Δημόσια Εταιρεία Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδας (ΔΕΔΑ) έχει προγραμματίσει μεταξύ άλλων την ανάπτυξη δικτύων διανομής στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας. Πιο συγκεκριμένα, από το 2018 έως το 2023, θα εγκατασταθούν 336 χλμ δικτύων διανομής στις πόλεις,  Σέρρες, Κιλκίς, Γιαννιτσά, Αλεξάνδρεια, Βέροια και Κατερίνη (στην οποία προβλέπεται να εγκατασταθεί το μεγαλύτερο μήκος δικτύων -115 χλμ. δικτύου Χαμηλής και Μέσης Πίεσης).
Η αξία της επένδυσης ανέρχεται στα 47 εκατ. € .
Τα κεφάλαια  της  επένδυσης προέρχονται από το ΠΕΠ της Κεντρικής Μακεδονίας (21 εκατ. €), την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και την ΔΕΔΑ.

Σε ότι αφορά τα δανειακά κεφάλαια, η ΔΕΔΑ βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ) προκειμένου να εξασφαλίσει δάνεια της τάξης των 20 εκ€ Η έγκριση του αιτήματος δανειοδότησης από την ΕΤΕπ είναι προγραμματισμένη για τα μέσα Νοεμβρίου (υποβλήθηκε το Φεβρουάριο 2017),. Τα ίδια κεφάλαια θα προκύψουν από αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας με καταβολή του ποσού των 6 εκατ. € από τον μέτοχο της, που είναι η ΔΕΠΑ.
    2. Ειδικό σχέδιο ανάπτυξης στην πόλη της Κατερίνης

Στην πόλη έχουν ήδη εγκατασταταθεί περίπου 15 χλμ δικτύων αερίου, στα οποία θα προστεθούν τα 115 χλμ που θα κατασκευαστούν την περίοδο 2018-23.
Οι κατασκευές των νέων δικτύων θα ξεκινήσουν το Μάρτιο του 2018 και οι συνδέσεις όσων καταναλωτών το ζητήσουν θα γίνονται ταυτόχρονα με τη τοποθέτηση των δικτύων.
Σημειώνεται ότι στις περιοχές που δραστηριοποιείται η ΔΕΔΑ οι καταναλωτές δε χρεώνονται για τη σύνδεσή τους με το δίκτυο αερίου.
Όμως στη Κατερίνη, οι συνδέσεις κτηρίων που βρίσκονται επί του υφισταμένου δικτύου των 15 χλμ. θα ξεκινήσουν πριν από το Μάρτιο 2018. 
Το υφιστάμενο δίκτυο θα τεθεί σε λειτουργία το Δεκέμβριο 2017 και ταυτόχρονα θα ξεκινήσει η παραλαβή από τη ΔΕΔΑ των αιτήσεων σύνδεσης των καταναλωτών.
Οι συνδέσεις των κτηρίων θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο 2018. Τούτο διότι μεσολαβεί τουλάχιστον ένας μήνας από την υποβολή  της αίτησης σύνδεσης μέχρι τη σύνδεση του κτηρίου με το δίκτυο που περνά από τον δρόμο, αφού στο ενδιάμεσο διάστημα θα πρέπει να κατασκευαστεί από τον ιδιοκτήτη  του κτηρίου η λεγόμενη εσωτερική εγκατάσταση χρήσης.
Οι συνδέσεις θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος συνδέσεων του οποίου η έγκριση αναμένεται από την Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας εντός του Νοεμβρίου 2017.
Κατά τη περίοδο Ιανουάριος-Μάρτιος 2018 αναμένεται να ικανοποιηθούν τουλάχιστον 225 αιτήσεις σύνδεσης.