Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

Σύλληψη λαθροκυνηγών στο Καλπάκι

Στην επ’ αυτοφώρω σύλληψη δύο ατόμων, που εντοπίστηκαν να ασκούν θήρα τις μεταμεσονύχτιες ώρες της Δευτέρας προς Τρίτη, προχώρησαν ομοσπονδιακοί
θηροφύλακες της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου.
Κλιμάκιο της θηροφυλακής στο πλαίσιο συστηματικών ελέγχων και κατόπιν και σχετικής καταγγελίας, βρέθηκε στον κάμπο του Καλπακίου και στις 01.30 τα μεσάνυχτα μετά από παρακολούθηση και αφού προηγήθηκε ένας πυροβολισμός, έκανε σήμα στάσης σε όχημα, για έλεγχο. Ο οδηγός του οχήματος όμως αρνήθηκε τον έλεγχο και ανέπτυξε ταχύτητα, για να σταματήσει λίγη ώρα αργότερα. Στην πορεία της διαφυγής οι θηροφύλακες αντιλήφθηκαν ότι οι επιβαίνοντες πέταξαν έξω από το όχημα, ένα κυνηγετικό όπλο, το οποίο βρέθηκε κατόπιν αναζήτησης στην περιοχή, να είναι «γεμάτο», με δύο φυσίγγια για κυνήγι αγριόχοιρου (μπάλες). Και τα δύο άτομα οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα, σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία και θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη κατά το νόμο, διαδικασία.
Με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό, το ΔΣ της Ε’ ΚΟΗ οφείλει να υπενθυμίσει πως ήταν η πρώτη, εδώ και αρκετά χρόνια, που έγινε αποδέκτης των καταγγελιών για τις τεράστιες και ανυπολόγιστες ζημιές που προκαλούν οι αγριόχοιροι στις καλλιέργειες, τους θερινούς μήνες και στη συγκεκριμένη περιοχή αλλά και σε πολλές άλλες.
Επίσης όμως, ήταν η πρώτη που ανέδειξε το θέμα και κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του οξύτατου προβλήματος, η επίλυση του οποίου όμως, είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της Πολιτείας, που μέχρι σήμερα δεν έχει ανταποκριθεί.
Το ΔΣ της Ε’ ΚΟΗ επισημαίνει την αδήριτη αναγκαιότητα της λήψης μέτρων για την αποφυγή των καταστροφών στις καλλιέργειες και επίσης την πρόβλεψη για την αποζημίωση του συνόλου της ζημιάς που υφίστανται οι καλλιεργητές από τους αγριόχοιρους. Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρόκειται να ενισχύσει πρακτικές αυτοδικίας που τελικά, προκαλούν πολύ περισσότερα προβλήματα και ενέχουν πολλούς περισσότερους κινδύνους, από αυτά, που επιχειρούν να επιλύσουν.