Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

5,4 εκατ.ευρώ Ενισχύσεων σε μελισσοκομικές δράσεις

     Στο πλαίσιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας και ειδικότερα σε ότι αφορά τη μελισσοκομία  που τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται ραγδαία,
το Υπουργείο Αγροτικής  Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέδωσε ΚΥΑ μαζί με το Υπουργείο Οικονομικών που αφορά την ενίσχυση του κλάδου.  Η ΚΥΑ είναι το αποτέλεσμα διαβούλευσης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με εκπροσώπους και φορείς των μελισσοκόμων από όλη τη χώρα, που ξεκίνησε από τις αρχές του 2017. Οι ενισχύσεις  αγγίζουν τα 5,4 εκατ. Ευρώ και συγκεκριμένα  4,64 εκατ. ευρώ για την εφαρμογή των δράσεων 3.1 Εξοπλισμός για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων και 3.2 Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας για το έτος 2017 και ενισχύσεις 767.486 ευρώ για τη δράση 1.1 «Λειτουργία Κέντρων Μελισσοκομίας» προβλέπουν οι δύο αποφάσεις που δημοσιεύτηκαν στη Διαύγεια, στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος για τη βελτίωση των συνθηκών παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων της μελισσοκομίας για τα έτη 2017-2018, που καθορίζουν τις λεπτομέρειες εφαρμογής. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι ενισχύσεις ακουμπούν και τους «μικρούς» μελισσοκόμους κατόχους τουλάχιστον  20 μελισσοσμηνών.
     Η σχετική ΚΥΑ για το πρόγραμμα μελισσοκομίας 2017-2018,  περιλαμβάνει  και νέες δράσεις όπως είναι η κάλυψη δαπανών καταπολέμησης της βαρρόας και τη σύνταξη φακέλων για αναγνώριση ΠΟΠ/ΠΓΕ μελισσοκομικών προϊόντων, με ύψος χρηματοδότησης για το συνολικό χρονικό διάστημα στο ποσό των 14.530.000 ευρώ.

Ν.Ε.  ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ΠΙΕΡΙΑΣ
ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ