Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

Στις Πρέσπες μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις πεταλούδων στην Ευρώπη

Με χρώματα «πιτσιλούν», αυτή την εποχή, χιλιάδες μικροσκοπικές πεταλούδες την περιοχή των Πρεσπών Φλώρινας, όπου καταγράφεται μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη,
συγκεντρώσεις ειδών σε σχέση με το μέγεθος της έκτασης!
«Στην ελληνική Πρέσπα έχουν καταγραφεί πάνω από 172 είδη ημερόβιων πεταλούδων από το σύνολο των 238 όλης της Ελλάδας. Σε έναν πολύ μικρό τόπο δηλαδή, όπως οι Πρέσπες, συναντούμε περίπου τα 2/3 των ειδών, γεγονός που αποδίδεται στην ποικιλομορφία των φυτών και στις ανοιχτές εκτάσεις που είναι εύκολα προσεγγίσιμες στις πεταλούδες» εξηγεί στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η δασολόγος από την Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, Σέβη Λιούζα.
Οπως αναφέρεται, μάλιστα, στον οικοτουριστικό οδηγό του πάρκου Πρεσπών, «μόνο κάποια ορεινά μέρη της Ροδόπης έχουν μεγαλύτερους αριθμούς». Οι πλαγιές του Όρους Βαρνούντα έχουν τους μεγαλύτερους αριθμούς ειδών (170 είδη), ενώ ακολουθεί το Όρος Τρικλάριο/Σφήκα (136 είδη). Τα όρη Ντέβας και Βροντερό μαζί έχουν 126 είδη και ακόμα και στο μικρό νησί του Αγίου Αχιλλείου, στη λίμνη Μικρή Πρέσπα, έχουν καταγραφεί 46 είδη.
«Όλους τους μήνες του χρόνου μπορείς να ανακαλύψεις κάτι, και ακόμα και το χειμώνα να βρεις αυγά, προνύμφες και ενήλικες πεταλούδες που «κοιμούνται», ανάμεσα σε πέτρες και σε τοίχους κτιρίων. Αλλά η άνοιξη, το καλοκαίρι και οι αρχές του φθινοπώρου είναι οι καλύτερες εποχές για την παρατήρηση ενήλικων πεταλούδων εν πτήσει» καταγράφεται χαρακτηριστικά από τον μελετητή Λάζαρο Παμπέρη, στον οικοτουριστικό οδηγό.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

https://dasarxeio.com/