Τρίτη 2 Μαΐου 2017

"Ένα πουκάμισο αδειανό". Μια εμπνευσμένη παράσταση, αφιέρωμα στα παιδιά του πολέμου, η βραβευμένη της 5ης Θεατρικής Άνοιξης

Στο θεατρικό διαγωνισμό της 5ης Θεατρικής Άνοιξης που οργανώθηκε από το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας και τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των Νομών Ημαθίας, Πιερίας και Πέλλας συμμετείχαν 16 σχολεία. Το βραβείο
καλύτερης παράστασης δόθηκε στην παράσταση «Ένα πουκάμισο αδειανό», που ανέβασαν το 1ο Γυμνάσιο και το 1ο Γενικό Λύκειο Κατερίνης. Το κείμενο που ακολουθεί   αναφέρεται στην εξαιρετική αυτή παράσταση.
Δήμητρα Σμυρνή
Σε μια εποχή, όπου τα παιδιά στάθηκαν τα τραγικότερα θύματα των πολέμων, σε μια εποχή που τα είδαμε να τα ξεβράζουν οι θάλασσες ή να διαλύουν τα μικρά τους σώματα οι οβίδες, στην εποχή μας την πολιτισμένη, έρχεται μια παράσταση από τα παιδιά για τα παιδιά, για να μας θυμίσει πως είμαστε άνθρωποι.
Το βραβείο της καλύτερης παράστασης, που δόθηκε φέτος στο «Ένα πουκάμισο αδειανό», έργο που ετοίμασαν οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου και 1ου ΓΕΛ Κατερίνης με τους καθηγητές τους, δικαίωσε στους στόχους και τους οραματισμούς της Θεατρικής Άνοιξης του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας, που διανύει την πέμπτη συνεχή χρονιά ενός πετυχημένου θεσμού.
Σε μια διακειμενική σύνθεση, όπου ο ποιητικός λόγος του Γιώργου Σεφέρη έγινε η γέφυρα ανάμεσα στο λόγο του Ευριπίδη και σε μας, αγγίζοντας το τώρα, το χθες και το πάντα των πολέμων, οι μαθητές, μέσα από την εμπνευσμένη θεατρική οπτική των δασκάλων τους, κατάθεσαν όλη την ευαισθησία τους, δίνοντας φωνή στα παιδιά του πολέμου και διεκδικώντας το δίκιο τους στα οικονομικά σκλαβοπάζαρα του σήμερα.