Τετάρτη, 24 Μαΐου 2017

Περισσότερα από 3.500 άτομα συμμετείχαν στις εκδηλώσεις της Εβδομάδας Τεχνολογίας, Πληροφορικής, Καινοτομίας, Εξωστρέφειας και Εκπαίδευσης ThessWeek

 Οι εκδηλώσεις της Thessweek- η οποία φιλοδοξεί να καταστήσει τη Θεσσαλονίκη πόλο έλξης για όλη την Νοτιοανατολική Ευρώπη στο χώρο των Τεχνολογιών και της Πληροφορικής, ολοκληρώθηκαν.


Η Τhessweek αποτέλεσε την νέα πρωτοβουλία που υλοποιήθηκε για πρώτη φορά φέτος από τους 15 συνδιοργανωτές του 4ου Technology Forum. Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας από τις 13 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν συνολικά 11 εκδηλώσεις σε διαφορετικά σημεία της πόλης συμπεριλαμβανομένων του Τechnology Forum και του θεσμού επιβράβευσης «Συνεργάζομαι» οι εργασίες των οποίων έγιναν στο κτήριο του ΤΕΕ/τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας την περασμένη Τετάρτη.


Όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές-εκπρόσωποι των 15 φορέων όλες οι εκδηλώσεις της Τhessweek πέτυχαν το στόχο τους τόσο από πλευράς προσέλευσης κόσμου (και παρά τα προβλήματα μετακινήσεων που υπήρξαν λόγω της επίσχεσης εργασίας των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες της πόλης) όσο και της παρουσίασης καινοτομιών, των τελευταίων τεχνολογικών εξελίξεων, b2b συναντήσεων και της δρομολόγησης νέων συνεργασιών.

Ειδικά στο Technology Forum που αποτελεί την κορωνίδα των εκδηλώσεων για την Πληροφορική στη Β. Ελλάδα, πραγματοποιήθηκαν 24 ομιλίες από διακεκριμένους ομιλητές, 2 συζητήσεις με μορφή στρογγυλού τραπεζιού, 40 άτομα που έκαναν 75 Β2Β συναντήσεις και η συνολική διάρκεια των εκδηλώσεων ξεπέρασε τις 11 ώρες. Στο συνέδριο καταγράφηκε το ενδιαφέρον εταιριών από την Βουλγαρία και εκπροσώπων ελληνικών εταιριών με έδρα τη Γερμανία.

Πέρα από το πολύ πετυχημένο συνέδριο, τα μέλη της Οργανωτικής και Επιστημονικής Επιτροπής θεωρούν ότι η τομή που έγινε φέτος είναι το ThessWeek. Έγινε κοινή προώθηση 12 δράσεων της πόλης, κάτι που συμπορεύεται απόλυτα με το πνεύμα που διαπνέει το Technology Forum, δηλαδή στην προστιθέμενη αξία που προκύπτει μέσα από τις συνέργειες. Όλες οι εκδηλώσεις μπήκαν κάτω από μια κοινή ομπρέλα με πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα και πρωτοβουλίες που συμπληρώνουν η μία την άλλη. Οι διοργανωτές εκτιμούν ότι η εβδομάδα Τεχνολογίας και Καινοτομίας(Τhessweek) ενδυναμώνει το προφίλ της Θεσσαλονίκης και θα συνεισφέρει σημαντικά στον κυρίαρχο στόχο να καταστεί η Θεσσαλονίκη κορυφαίος προορισμός της Τεχνολογίας στην ΝΑ Ευρώπη. Η προώθηση των δράσεων της Thessweek έγινε μόνο μέσω του site (www.thessweek.gr), αφισών και μέσω φυλλαδίων. Η ωφελιμότητα της και σε άλλους τομείς καταδεικνύεται από το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε ήδη από τον Οργανισμό Τουρισμού Θεσσαλονίκης να συμμετέχει σε μελλοντικές εκδηλώσεις.

Η μαζικότερη συμμετοχή παρατηρήθηκε στις «Ημέρες Καριέρας» του ΑΠΘ στην οποία συμμετείχαν 70 κορυφαίες εταιρίες της Ελλάδας και του εξωτερικού, από διάφορους κλάδους (τηλεπικοινωνίες, πληροφορική, κατασκευαστικό κα) και πραγματοποίησαν συνεντεύξεις με περισσότερους από 1500 τελειοφοίτους και αποφοίτους του ΑΠΘ.

Η έλλειψη εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού και κυρίως σε δεξιότητες στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών είναι ένα από τα σημαντικότερα θέματα που επισημάνθηκαν στις στρογγυλές τράπεζες και στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν από κοινού οι διοργανωτές φορείς του Technology Forum, του θεσμού επιβράβευσης «Συνεργάζομαι» και από φέτος της Thessweek.
Οι εκδηλώσεις της Τhessweek αποτέλεσαν εκτός των άλλων -όπως κατέγραψαν οι εκπρόσωποι των φορέων στη συνέντευξη τύπου- πηγές κατάθεσης ιδεών και προτάσεων ενώ αποτύπωσαν την υφιστάμενη κατάσταση στον κλάδο των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών και του τι μέλλει γενέσθαι:

πρόεδρος του ΣΕΠΒΕ κ Κωστής Καγγελίδης αναφερόμενος στο ανθρώπινο κεφάλαιο στον κλάδο των ΤΠΕ, επισήμανε ότι «ρευστότητα μπορείς να βρεις. Πόροι μοχλεύονται. Το ανθρώπινο δυναμικό, όμως, είναι πρόβλημα για εμάς. Αυτό που πρέπει να δούμε είναι αυτό που πολλοί άνθρωποι που αναρωτιούνται. Γιατί να ξεκινήσω από μια εταιρεία εδώ και να μην πάω στο εξωτερικό ή γιατί να μη δουλεύω εκ του μακρόθεν για μία εταιρεία στο εξωτερικό? Άλλες χώρες έχουν πάρει το μήνυμα για το τι πρέπει να κάνουν. Η Σόφια έχει το Web Summit. Η Τουρκία, παρά τα προβλήματά της, δημιουργεί νέα ζώνη καινοτομίας. Το μήνυμά μας είναι ότι εμείς είμαστε εδώ και εδώ θα δώσουμε τη μάχη. Θα παραμείνουμε εδώ» ανέφερε και πρόσθεσε ότι η Βόρεια Ελλάδα και διοργανώσεις όπως το Technology Forum και ο διαγωνισμός "Συνεργάζομαι" που το συνοδεύει, αναδεικνύουν τις δικές τους εταιρείες-«μονόκερους».


Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας όπως γνωστοποίησε ο αντιπεριφερειάρχης ανάπτυξης κ Κώστας Γιουτίκας σχεδιάζει τη δημιουργία ενός Περιφερειακού Ταμείου Επιχειρηματικότητας, το οποίο θα αξιοποιεί κονδύλια του ΕΣΠΑ και κεφάλαια από ιδιωτικά funds για να χρηματοδοτεί νεοφυείς επιχειρήσεις και ώριμα επιχειρηματικά σχέδια. Στόχος είναι, όπως είπε, το Ταμείο να σχηματοποιηθεί εντός του 2017 και από το 2018 να αρχίσει να «τρέχει» η χρηματοδότηση. Η Περιφέρεια έχει ήδη καταθέσει πρόταση για την καθιέρωση ενιαίου φορολογικού συντελεστή (flat tax rate) της τάξης του 10-15% για τις startup και ευρύτερα τις καινοτόμες επιχειρήσεις με έδρα τη Βόρεια Ελλάδα.
πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας ο κ Παντελής Αγγελίδης ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει χαμηλές επιδόσεις σε πολλούς δείκτες συγκριτικά και με γειτονικές χώρες αλλά στην ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού βρίσκεται ψηλά. « Σ αυτό πρέπει να χτίσουμε . Είναι πολύ σημαντικό να βγούμε προς τα έξω και να πούμε χωρίς φόβο, αλλά με θράσος, ότι είμαστε πάρα πολύ καλοί σε αυτό. Ο κλάδος της τεχνολογίας έχει αποδείξει ότι είναι ανθεκτικός στην κρίση. Δεν βλέπουμε απλά εταιρείες να επιβιώνουν, αλλά και να δημιουργούνται νέες. Έχουμε "αρνητική ανεργία"’ και οι ανάγκες δεν καλύπτονται ,επειδή δημιουργούνται πολλές νέες θέσεις εργασίας και επειδή πολλοί (εξειδικευμένοι εργαζόμενοι) έφυγαν εκτός. Υπάρχουν πάρα πολλές καινούργιες εταιρείες που προσλαμβάνουν».
-Ο εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), κ.Βασίλης Γογγολίδης, τόνισε ότι η Γραμματεία στηρίζει εξαρχής την προσπάθεια των φορέων, προσθέτοντας ότι η Κεντρική Μακεδονία διαθέτει, πλέον, αρκετά ώριμο οικοσύστημα καινοτομίας και ανάπτυξης νέων τεχνολογιών.
-Ο κ Αθανάσιος Κωνσταντόπουλος ,πρόεδρος ΔΣ του ΕΚΕΤΑ τόνισε ότι το Κέντρο -συμμετέχει στην διοργάνωση από το 1ο TF- παραμένει στην πρωτοπορία της έρευνας κι είναι το μοναδικό ελληνικό ερευνητικό κέντρο ανάμεσα στα 10 κορυφαία της ΕΕ σε διεκδίκηση πόρων και κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο «εισροών» στην Κεντρική Μακεδονία σε ανταγωνιστικά ερευνητικά έργα και συμβόλαια με την διεθνή βιομηχανία.
-Η κα Αναστασία Ναζίδου, διευθύντρια δικτύου Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης της Εθνικής Τράπεζας,( χρυσού χορηγού του 4ου Technology Forum) υπογράμμισε ότι τα τελευταία επτά χρόνια η Τράπεζα στηρίζει τις καινοτόμες ιδέες με τον διαγωνισμό Καινοτομίας και Τεχνολογίας «NBG Business Seeds», βραβεύοντας τις καλύτερες προτάσεις (κατατίθενται κάθε χρόνο εκατοντάδες υποψηφιότητες, επιλέγονται 20 , βραβεύονται τρεις, ενώ δίδεται σημαντική επιχειρηματική καθοδήγηση).
-Ο επιστημονικός συνεργάτης της υφυπουργού Εσωτερικών (πρώην ΥΜΑΘ) κας Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά, ο κ Κωνσταντίνος Καρπουχτσής ανέφερε πως «οι εκδηλώσεις Thessweek αναδεικνύoυν το σημαντικό υπόβαθρο των υψηλά καταρτισμένων ανθρώπων της περιοχής και τις δυνατότητες της σε θέματα καινοτομίας και τεχνολογικής ανάπτυξης»

Για τον απολογισμό των δράσεων της Εβδομάδας Τεχνολογιών και Καινοτομίας τα μέλη της Οργανωτικής και Επιστημονικής Επιτροπής υπογραμμίζουν ότι:

-Η συμμετοχή εκπροσώπων και εταιριών από χώρες εκτός Ελλάδας πιστοποιεί την ανάγκη να μετεξελιχθεί το επόμενο έτος, η Thessweek, συμπεριλαμβανομένου και του 5ου Technology Forum σε εκδήλωση με διεθνή χαρακτηριστικά.


-Το ενωτικό πνεύμα των 15 φορέων που συνεργάζονται τα τελευταία χρόνια στην Θεσσαλονίκη κι έχουν ομονοήσει απέναντι σ έναν κοινό σκοπό που αφορά την συνεργασία και την ανάπτυξη είναι αυτό που εγγυάται την επιτυχία και τις υψηλού επιπέδου εκδηλώσεις.

Την εβδομάδα Τεχνολογίας και Καινοτομίας(Thessweek) συμπεριλαμβανομένου του 4ο Technology Forum, διοργάνωσαν οι εξής 15 φορείς

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ), το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας (ΑΖΚ), το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ), η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ), το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ (ΔΠ), το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ), το Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης (ΑΤΕΙΘ), η EnterpriseGreece (EG), ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), ο Δήμος Θεσσαλονίκης (ΔΘ),ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) και το Υπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) (Υ.ΜΑ.Θ)


*Σημείωση
Οι φωτογραφίες είναι από την συνέντευξη τύπου του 4ου Technology Forum και τις «Ημέρες Καριέρας 2017» του ΑΠΘ.