Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

Όταν «η Ποίηση συναντά τη φωτογραφία» στην Αστική Σχολή

 Η Μαρία Τσακίρη με την  «Ιφιγένεια» της στο βιβλιοπωλείο Νέστωρ
Γράφει η Μάγδα Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη

Στις 28 Απριλίου  στις 8 το βράδυ,  θα γίνει η παρουσίαση του νέου  βιβλίου της καταγόμενης από Κατερίνη συγγραφέως Μαρίας Τσακίρη «Ιφιγένεια» από τις εκδόσεις Ψυχογιός.  
Όπως έγραψα και στην κριτική μου στο Bookia, το κοινωνικό δίκτυο για βιβλία, «πολλές φορές έκλεισα το βιβλίο   γιατί δεν μπορούσα να προχωρήσω στο επόμενο κεφάλαιο από τις σοκαριστικές σκηνές που διάβασα. Σκληρό βιβλίο και όσο γνωρίζεις ότι είναι αληθινή ιστορία  γίνεται ακόμη πιο συγκλονιστικό. Σκέφτηκα να προσπεράσω αυτές τις  σκηνές μα πάλι πισωγύριζα. Πώς να τις προσπεράσεις όταν γνωρίζεις ότι η Ιφιγένεια της διπλανής πόρτας τα βίωσε όλα αυτά που γράφονται κι έγινε σμπαράλια η ζωή της; Πώς να μη θαυμάσεις αυτό το κορίτσι  με την απίστευτη δύναμη, που η κοινωνία της γύρισε τη πλάτη; Έφερνα στο νου μου την Ιφιγένεια, πολλές Ιφιγένειες του χθες και του σήμερα. Γιατί οι Ιφιγένειες στη παγκόσμια κοινωνία που ζούμε δεν τελειώνουν ποτέ. Η Μαρία Τσακίρη με το πρώτο της βιβλίο έκανε βουτιά στα δύσκολα. Και τα κατάφερε να συγκλονίσει τον αναγνώστη/αναγνώστρια. Το βιβλίο αφορά όλους.
Η ιστορία ξεκινά με τη γνωριμία της Κλειώ και του Γιάννου. Των γονιών της Δανάης και της Ιφιγένειας πριν αυτές έρθουν στη ζωή, οι οποίοι εγκαταλείπουν την Ελλάδα μετά τον Εμφύλιο, την Ελλάδα της φτώχιας, την Ελλάδα που διώχνει τα εργατικά χέρια γιατί δεν μπορεί να τα ταΐσει και να τα προσφέρει δουλειές ώστε να ορθοποδήσει η ίδια. Μας πηγαίνει στην Ευρώπη, που χρειάζεται  τα φτηνά εργατικά χέρια για να ξαναχτίσει την Ευρώπη μετά το τέλος του Β Παγκόσμιου. Στα ορυχεία των στοών του Σαρλερουά, με απάνθρωπες συνθήκες δουλειάς και με ανύπαρκτη ασφάλεια για τη ζωή τους. Για να γυρίσουν με αξιοπρέπεια στην Ελλάδα και να στήσουν την οικογένεια του όπως και πολλοί άλλοι χιλιάδες Έλληνες. Ο Γιάννος γίνεται από τους καλύτερους εργάτες των ορυχείων  αλλά η συμπεριφορά του άλλαξε ξεφτιλίζοντας την Κλειώ και αποκαλώντας την μηδενικό σηκώνοντας πρώτη φορά το χέρι του πάνω της. Από εκείνη τη στιγμή αρχίζει ο Γολγοθάς  με τη πρώτη κόρη την Δανάη να μπαινοβγαίνει σε παιδοψυχιατρικές κλινικές  και να αισθάνεται αποστροφή για τον πατέρα της. Οι επιθέσεις συνεχίζονταν, οι ξυλοδαρμοί, τα ράμματα στο πρόσωπο και οι συμβουλές των γιατρών να καταγγείλει  τον άντρα της. Όμως το έπνιξε, επέτρεψε στον εαυτό της να μη σωθούν από τον εφιάλτη. Η σιωπή ήταν συνενοχή και οι γυναίκες σώπαιναν….  Σ’ αυτό το βιβλίο 459 σελίδων  στριμώχτηκαν χίλιες ζωές, τέσσερις δεκαετίες πόνου αλλά και ελπίδας. Ψυχραιμίας και  θάρρους. Η Ιφιγένεια ήταν ντροπιασμένη, στιγματισμένη μα δεν είχε κανένα δίπλα της να την στηρίξει.  Όπως λέει η ίδια η συγγραφέας χάθηκε για περίπου είκοσι χρόνια με την Ιφιγένεια.

Τα κιτρινισμένα ημερολόγια, οι σκέψεις της αποτυπωμένες σε χαρτί, οι αναμνήσεις που την έπνιγαν. «Για να μπεις στο πνεύμα ενεργοποίησε όλες τις αισθήσεις σου. Δες τη φρίκη που έζησα. Άκου την κραυγή και τα παρακάλια μου για βοήθεια. Γεύσου και μύρισε τη βρομιά στο κορμί μου. Ψηλάφησε με τα δάκτυλά σου τις ματωμένες πληγές μου …».
Ναι, το βιβλίο αυτό είναι ικανό να ταρακουνήσει όποιο ή όποια ξεφυλλίσει τις σελίδες του. Ο αναγνώστης φορτίζεται, οργίζεται μα έχει την ανάγκη και να εκδικηθεί όλους αυτούς που δεν στήριξαν την Ιφιγένεια..  Κι όλο αναρωτιέσαι όσο το διαβάζεις: « Είναι δυνατόν να έχει ζήσει ένας άνθρωπος και μάλιστα σε τόσο μεγάλο βαθμό όλα αυτά μαζεμένα σε μία και μόνη ζωή; Και όμως. Η ιστορία της Ιφιγένειας που μας αποκαλύπτει η Μαρία Τσακίρη, δυστυχώς, είναι αληθινή! Πολλές γροθιές νιώθεις στο στομάχι!. Η συγγραφέας μετέφερε με απόλυτο σεβασμό την ζωή της ηρωίδας της Ιφιγένειας, χωρίς να κρύψει τίποτε απολύτως από τα όσα εκείνη από παιδί βίωσε στα χέρια ενός παΤέρα που διέλυσε το σώμα και την ψυχή της. Υπάρχουν τέτοιοι παΤεράδες δίπλα μας;.  Τελικά πόσο ασήκωτο σταυρό μπορεί να σηκώσει ένας άνθρωπος στη ζωή του; Η Ιφιγένεια τα κατάφερε τελικά να βγει στο φως; Να σταθεί στα πόδια της μετά από τόσα χαστούκια; Ποιο μυστικό έκρυβε βαθιά μέσα της για να βρει τη δύναμη; Αυτό δεν θα το φανερώσω.
Θα τα ακούσετε όλα το βράδυ της Παρασκευής 28 Απριλίου από την ίδια την συγγραφέα και από τους συμπαρουσιαστές: τη δικηγόρο Χαρούλα Παντούλη, τον ψυχίατρο-ψυχοθεραπευτή  Χρήστο Κακουλίδη που η βοήθεια του στο βιβλίο είναι ουσιαστική, και τον Ηλία Τσολακίδη, ιδρυτικό μέλος της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Νομού Πιερίας και τεχνικό διευθυντή του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Αθλητικών Επιστημών.
Κάθε άνθρωπος μπορεί να βρει δύναμη, να ατσαλώσει και να αντέξει. Αρκεί να το θέλει. «Ζω, ο θάνατος μου αναβάλλεται επ’ αόριστον» είπε η Ιφιγένεια.