Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

Επισκέψεις Μελέτης … μια πετυχημένη λύση

 Με νοικιασμένο mini-bus επισκέφθηκε, το νεοεκλεγέν Διοικητικό Συμβούλιο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος» την 11η
Πανελλήνια Έκθεση για την Γεωργία & την Κτηνοτροφία-AgroThessaly στις 12/3/2017 (Λάρισας), συμμετέχοντας και στην συζήτηση για ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ. Η AgroThessaly, ανανεωμένη από την τεχνογνωσία και τον ενθουσιασμό της έμπειρης HELEXPO, συγκέντρωσε σε 20.000 τ.μ, 167 εκθέτες, που εκπροσωπούσαν περισσότερες από 500 επιχειρήσεις από 26 χώρες.
Η καθιέρωση study visit, οργανωμένων επισκέψεων μελέτης από τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Αττικής συνεχίστηκε μετά την εξ ίσου επιτυχημένη ενημερωτική επίσκεψη στην Zootechnia (Θεσσαλονίκη) στις 5/2/2017, ενώ η επίσκεψη στην FOODexpo, η οποία δεν έγινε ομαδικά, είχε διαφορετικά, όχι τόσο σημαντικά αποτελέσματα, παρά τα σημαντικά αντικείμενα της Έκθεσης, όπως αναφέρθηκε στην αξιολόγηση των Επισκέψεων Μελέτης του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής. Η FOODexpo συγκέντρωσε σε 45.000 τμ, και είχε περίπου 65.000 επισκέπτες και 650 φιλοξενούμενους αγοραστές.
H 10η Διεθνής Έκθεση Zootechnia, ήταν από τις μεγαλύτερες καθώς οι εκθέτες ανέρχονται φέτος σε 939 και οι ξένοι άμεσοι εκθέτες προέρχονταν από Αυστρία, Βουλγαρία, Δανία, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρο, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβενία και Τουρκία, ενώ συνολικά οι ξένοι εκθέτες (άμεσοι και έμμεσοι) εκπροσωπούσαν 37 χώρες. Στην Zootechnia τα μέλη του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής επισκέφθηκαν μεταξύ άλλων τα stand της InoxST (για τυροκομεία και όχι μόνο) και της VenderGroup (αρμεκτήρια) που είναι χορηγοί στην εκπαίδευση των κτηνοτρόφων Αττικής.
Στο ανοικτό Διοικητικό Συμβούλιο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής, που έγινε στις 21/3/2017 επιβεβαιώθηκε η κατ αρχήν δέσμευση του Διοικητικού Συμβουλίου του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής στις επισκέψεις μελέτης, ως καταλληλότερου εργαλείου επαγγελματικής κατάρτισης ενηλίκων επαγγελματιών.


Δεύτερον, φαίνεται ότι ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής, και τώρα διερευνητικά κινείται και ο Αγροτικός Ανθοπαραγωγικός Συνεταιρισμός Αττικής, είναι από τις λίγες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που σχεδίασε ένα πρόγραμμα επισκέψεων μελέτης, και ως εκπαιδευτικό εργαλείο για τα μέλη του.
Τρίτον: υλοποιεί το πρόγραμμά του, αδαπάνως για τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Αττικής, δίνοντας την ευκαιρία και σε άλλους συμπολίτες και έγκριτα μέλη της κοινωνίας μας να το στηρίξουν. Στις τελευταίες δύο Επισκέψεις Μελέτης αρωγός ήλθε η κα Γεωργία Μαρτίνου (βουλευτής Υπαίθρου Αττικής) στηρίζοντας τις επιλογές του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής. Ακόμα και τοπικοί Δήμοι θα μπορούσαν να βοηθήσουν.
Τέταρτον. Προαναγγέλλει τις προσεχείς του δραστηριότητες και τις δημοσιοποιεί ευρέως και εγκαίρως, για να είναι εύκολη η ενημέρωση όλων.
Πέμπτον, και κυριότερο: τις υλοποιεί. Πέρυσι ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής υλοποίησε 114 εκδηλώσεις με πολλές να μπορούν να χαρακτηρισθούν Επισκέψεις Μελέτης.
Έκτον: δημοσιοποιεί τα αποτελέσματα και τους συμμετέχοντες, με πλήρη διαφάνεια.
Μάλιστα επιστέγασμα όλων των καλών πρακτικών που εφαρμόζει ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής είναι ότι περιστασιακά, μετά την πραγματοποίηση μιας Επίσκεψης Μελέτης κάνει ανοικτή εκδήλωση διάχυσης των συμπερασμάτων από την Επίσκεψη Μελέτης.
Έτσι, στην καθιερωμένη, για φέτος, ημέρα συναντήσεων της οργάνωσης της κοινωνίας των πολιτών, που είναι η Τρίτη (όποια Τρίτη) στις 20.30, δίνει την ευκαιρία σε όλα τα μέλη του, που πιθανόν θα ήθελαν αλλά δεν μπόρεσαν να συμμετέχουν, καθώς και άλλους συμπολίτες να ενημερωθούν για όσα είδαν και εντόπισαν οι συμμετέχοντες στην Επίσκεψη Μελέτης-study visit.
Αμέσως μετά στόχος είναι να επισκεφθεί ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής το κτηνοτροφικό χωριό Ανάβρα (Μαγνησία), στις 25 Απρ 2017. Η Ανάβρα έχει γίνει «σημαία» πετυχημένης Τοπικής Ανάπτυξης με πρόεδρο, τότε, τον κ Δημήτριο Τσουκαλά. Σήμερα στην κοινότητα των ανθρώπων που κατοικούν δραστηριοποιείται η εθελοντική οργάνωση Ανάβρας Μαγνησίας για την αειφορία, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, ΑΝΑΒΡΑ-ΖΩ.
Και μια «μαζική αλληλοενημέρωση» θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί η επιθυμία του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής να οργανώσει μια «γιορτή του κτηνοτρόφου» με την ευκαιρία της «κουράς» των προβάτων, μέσα στον σημερινό αστικό ιστό του παλαιού κτηνοτροφικού Μενιδιού, έναντι του Δημαρχείου Αχαρνών, στις 28 Μαϊου 2017.
Μια Επίσκεψη Μελέτης (study visit) δεν είναι μεμονωμένη ευκαιριακή διαδικασία, αλλά μια οργανωμένη συνεχής δραστηριότητα, και προαπαιτεί δέσμευση από την ηγεσία μιας συλλογικής δομής. Ο καλός σχεδιασμός με την προετοιμασία των συμμετεχόντων και ο προκαθορισμός των σημείων προσοχής είναι στα απαραίτητα στοιχεία δημιουργίας συνθηκών επιτυχίας.
Σημαντικότατη παράμετρος είναι και το ομαδικό ταξίδι και η «ζύμωση» που επιτυγχάνεται με το «car meeting», που ίσως είναι μια μοναδική ευκαιρία.


Ταυτόχρονα οι συμμετέχοντες, ως δωρεάν λαμβάνοντες, πρέπει να αισθάνονται την εσωτερική ανάγκη για να δώσουν δωρεάν τις δικές τους εμπειρίες σε όσους το ζητήσουν. Μια οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών πρέπει να είναι έτοιμη να υποδεχθεί οργανωμένες ομάδες για ανταλλαγή εμπειριών. Έτσι ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής, όπως μάθαμε, ήδη από πέρυσι επέλεξε ομάδα κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων που είναι κατάλληλες για να επιδειχθούν και μπορούν να δεχθούν επισκέπτες για να τους ενημερώσουν γύρω από τα θέματα που απασχολούν μια κτηνοτροφική εκμετάλλευση.
Μάλιστα φέτος έχοντας ήδη την στοιχειώδη αυτή οργάνωση και πρόθεση ανταλλαγής εμπειριών, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής, σε συνεργασία με την Οργάνωση Παραγωγών Κηπευτικών Μεγάρων και τον Αγροτικό Ανθοπαραγωγικό Συνεταιρισμό Αττικής, προτίθεται να υποστηρίξει την προσφορά του Skywalker και να υποστηρίξει την υλοποίηση ενός ΜΟΝΟΠΑΤΙΟΥ, ειδικότερα σε θέματα αγροτικής επιχειρηματικότητας, μετά την Ανάσταση.
Οι Επισκέψεις Μελέτης είναι μια υλοποίηση της διαδικασίας peer to peer, διότι τις πληροφορίες τις προσφέρουν όλοι, τις αποκτούν όλοι, και είναι διαθέσιμες σε όλους, χωρίς εκχρηματισμένες ανταλλαγές. Μια σύγχρονη έκφραση της Κοινωνικής & Αλληλέγγυας Οικονομίας.
Οι Επισκέψεις Μελέτης κατάντησαν να είναι σήμερα μια μοναδική διέξοδος για πρόσβαση στις διαθέσιμες γνώσεις. Με το τεράστιο σημερινό κενό στην αγροτική εκπαίδευση, οι επαγγελματίες αγρότες έχουν την μοναδική δυνατότητα  να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους υπεύθυνα, από άλλους επαγγελματίες αγρότες μέσω των οργανωμένων από συλλογικότητες Επισκέψεων Μελέτης.

Για την καταγραφή, Δημήτριος Μιχαηλίδης, 6998282382