Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

Τις Τράπεζες τις έκλεισε ο Ντράγκι !

Επειδή γίνεται μεγάλη συζήτηση για το κλείσιμο των τραπεζών και για το ότι ευθύνεται ο Βαρουφάκης για τα κάπιταλ κοντρόλς (περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων) θα πρέπει να
σημειωθεί και να επαναλαμβάνεται συχνά για να το εμπεδώσουμε όλοι .:
Στο κλείσιμο των τραπεζών και στην ακόλουθη επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων οδήγησαν οι δύο αποφάσεις του Ντράγκι και του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας(ΕΚΤ) :
1) Η πρώτη απόφαση ελήφθη στις 4 Φεβρουαρίου του 2015. Αφορούσε τον αποκλεισμό των ελληνικών τραπεζών από τη ρευστότητα της ΕΚΤ, παραπέμποντάς τις στην ακριβότερη ρευστότητα που προσφερόταν από τον μηχανισμό παροχής έκτακτης ρευστότητας (ή ELA) της Τράπεζας της Ελλάδας.
2) Η δεύτερη απόφαση ελήφθη την 28η Ιουνίου του 2015. Αφορούσε το πάγωμα στην παροχή επιπλέον ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες από την Τράπεζα της Ελλάδας (ELA), εξαναγκάζοντας με αυτόν τον τρόπο στο κλείσιμό τους την επόμενη μέρα. (Σημειωτέον ότι η απόφαση αυτή ελήφθη ως «αντίδραση» στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να θέσει το τελεσίγραφο των πιστωτών σε δημοψήφισμα ώστε να αποφασίσει την αποδοχή ή απόρριψή του ο ελληνικός λαός.)
Όποιος θίγεται οικονομικά από τα κάπιταλ κοντρολς πιστεύω ότι πρέπει να υπογράψει την απαίτηση να δημοσιοποιήσει η ΕΚΤ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) την γνωμοδότηση που έλαβε για την νομιμότητα του κλεισίματος των ελληνικών τραπεζών το 2015. Γιατί αμφιβάλλουν πολλοί αν ήταν νόμιμες οι αποφάσεις του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας που οδήγησαν στο κλείσιμο των τραπεζών και στα κάπιταλ κοντρόλς!

Γιάννης Φάκας