Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

Να γίνει επιτέλους κάτι και για τους Ρομά της Κατερίνης

Να γίνει επιτέλους κάτι και
για τους Ρομά της Κατερίνης
           
του Αντώνη Δ. Μάντζιου, οικονομολόγου,
πρώην δημοτικού συμβούλου Κατερίνης


Σύμφωνα με προχθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε συνάντηση εργασίας με τις  Περιφέρειες και με σκοπό την παρουσίαση της νεοσυσταθείσας Ειδικής Γραμματείας για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά, μεταξύ άλλων παρουσιάστηκε η χαρτογράφηση που εκπόνησε ήδη η Ειδική Γραμματεία και η τυπολογική κατάταξη των 370 οικισμών/καταυλισμών Ρομά σε τρεις κατηγορίες:
1. «Άκρως υποβαθμισμένες περιοχές» σε περίπου 74 καταυλισμούς.
2. «Μικτοί καταυλισμοί» με προβλήματα πολεοδομικής οργάνωσης και με τη
συνύπαρξη σπιτιών και πρόχειρων καταλυμάτων σε περίπου 180 περιοχές
3. «Γειτονιές» οι οποίες βρίσκονται σε υποβαθμισμένες περιοχές του αστικού
ιστού σε περίπου 117 οικισμούς, με σύνολο  πληθυσμού στις παραπάνω περιοχές ανέρχεται σε περίπου 110.000 άτομα.
Η υπουργός δίνοντας προτεραιότητα στους καταυλισμούς της πρώτης κατηγορίας δεσμεύτηκε για τη χρηματοδότησή τους και με κρατικά κονδύλια για όσες περιφέρειες – δήμους έχουν ώριμα έργα βάση των κριτηρίων που παρουσιάστηκαν.

Κατόπιν αυτού καλούμε τόσο τον Δήμο Κατερίνης στον οποίο ανήκει ο καταυλισμός των Ρομά στον Πέλεκα όσο και την Περιφέρεια να αναζητήσουν άμεσα χρηματοδότηση έχοντας ώριμα έργα ώστε να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής στον καταυλισμό των Ρομά της πόλης μας.
Έργα υποδομής που μπορούν να  αφορούν την ηλεκτροδότηση, την καθαριότητα, την ύδρευση, τις συνθήκες υγιεινής, την εγκατάσταση λυόμενων οικισμών κλπ.
Θυμίζουμε ότι σε όλες τις παρεμβάσεις μας στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο όσον αφορά τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των Ρομά στον καταυλισμό του Πέλεκα συναντήσαμε την άρνηση της δημοτικής αρχής με πρόσχημα την έλλειψη κονδυλίων. Άκαρπη δε κατέληξε και η παρέμβασή μας στον Συνήγορο του Πολίτη με αποτέλεσμα η κατάσταση στον καταυλισμό να παραμένει μέχρι και σήμερα άθλια.
Τώρα όμως με τις τελευταίες ανακοινώσεις του υπουργείου δίνεται η δυνατότητα στο Δήμο μας και στην Περιφέρεια να υποβάλλουν ώριμες προτάσεις για έργα που θα κάνουν την διαμονή στον καταυλισμό ανθρώπινο για τους συνδημότες μας.

Υπενθυμίζουμε ότι 50 οικογένειες με μικρά παιδιά, αρρώστους και γέροντες ζουν δεκαετίες σε ένα καταυλισμό με παράγκες χωρίς τα παραμικρά έργα υποδομής, με εξαίρεση μερικές βρύσες για νερό και δυο κολώνες για το φωτισμό του χώρου, μέσα στις λάσπες, τη σκόνη, παρέα με φίδια και ποντίκια στο έλεος των καιρικών συνθηκών.

Σημειώνουμε ότι οι σωστές παρεμβάσεις του Δήμου, η σωστή συνεργασία  με τους Ρομά, παράλληλα με μια γενικότερη αναβάθμιση της περιοχής, με την φύλαξη και προστασία της ευρύτερης περιοχής από παραβατικές συμπεριφορές στα πλαίσια ενός ευνομούμενου κράτους, θα εξαλείψει  τις αντιδράσεις και τις διαμαρτυρίες των πέριξ του Οικισμού ιδιωτών και θα συμβάλει στην αρμονική συμβίωση όλων.
    Οι Ρομά είναι Έλληνες πολίτες με όλες τις υποχρεώσεις, δημότες της Κατερίνης, τα παιδιά τους γίνεται μεγάλη προσπάθεια για να πηγαίνουν στο σχολείο, και έχουν και αυτοί δικαιώματα ανθρώπινης διαβίωσης, λαμβανομένης υπόψη της πολιτιστικής τους ιδιαιτερότητας. Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να αποτελούν εύκολη ομάδα προς άγραν ψήφων προεκλογικά  και για εγκατάλειψη μετά.
    Καλούμε την Δημοτική Αρχή αλλά και την Περιφέρεια να αναλάβει τις ευθύνες και τους πολίτες της Κατερίνης να βοηθήσουν για αξιοπρεπή διαβίωση των συνδημοτών μας Ρομά ,στα πλαίσια της αλληλεγγύης, της ανθρωπιάς και της αρμονικής συμβίωσης.
Τέλος οφείλει η ίδια η Πολιτεία να παρέμβει και να επιλύσει αυτά τα προβλήματα στον καταυλισμό των Ρομά της Κατερίνης εφ΄  όσον διαπιστωθεί αδιαφορία, ολιγωρία ή και αδυναμία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και  Β΄ βαθμού .