Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017

Ένας 26χρονος ελληνικής καταγωγής φέρεται να είναι ο δράστης που έσπειρε το θάνατο στο κέντρο της Μελβούρνης

Τέσσερις νεκροί, είκοσι τραυματίες

O 26χρονος Δημήτρης Γκαργκασούλας, φέρεται να είναι ο δράστης της επίθεσης κατά ανύποπτων πολιτών στο κέντρο της Μελβούρνης την Παρασκευή το
μεσημέρι, που έχει κοστίσει μέχρι στιγμής τη ζωή τεσσάρων ανθρώπων μεταξύ αυτών και ενός ανήλικου παιδιού 10 ετών. Η Αστυνομία δεν έχει μέχρι στιγμής επιβεβαιώσει την ταυτότητα του μακελάρη της Μελβούρνης αλλά ανακοίνωσε ότι ο δράστης είναι γνωστός σταις αρχές, έχει καταδικαστεί στο παρελθόν και το ποινικό του μητρώο συμπεριλαμβάνει υποθέσεις που σχετίζονται με την οικογενειακή βία και τα ναρκωτικά. Η Αστυνομία πρόσθεσε ότι ο δράστης έχει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα. 
Μέχρι στιγμής οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι από στο τραγικό συμβάν τραυματίστηκαν 20 άνθρωποι, τέσσεροι εκ των οποίων νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της πόλης σε σοβαρή κατάσταση. είκοσι τραυματίες. Κατά την τρελή και θανατηφόρα κούρσα του δράστη το όχημα του έπεσε με ορμή προς την γωνία των οδών Bourke και Queen, στο κέντρο της Μελβούρνης, παρασύροντας ομάδα περαστικών, μεταξύ αυτών και τέσσερα παιδιά, ένα από τα οποία νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. 
Σύμφωνα με την αστυνομία ο δράστης εμπλέκεται και στο μαχαίρωμα που έλαβε χώρα τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής στο Windsor.  Η αστυνομία αρχικά τον εντόπισε σήμερα το πρωί στην περιοχή Yarraville και προσπάθησε να τον σταματήσει αλλά αυτό στάθηκε αδύνατο λόγω του επικίνδυνου τρόπου με τον οποίο οδηγούσε. Στην συνέχεια τον εντόπισε πάλι το μεσημέρι της ίδιας ημέρας στο κέντρο της πόλης, κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό Flinders, από όπου και ξεκίνησε η καταδίωξη, ύστερα από την ανταλλαγή πυροβολισμών. 
Η αστυνομία θεωρεί ότι η πρόσκρουση με τους περαστικούς δεν ήταν τυχαία, αλλά ο οδηγός, αφού έκανε μερικούς κύκλους, εσκεμμένα κατευθύνθηκε προς το πλήθος.  Ανάμεσά τους βρισκόταν και η πρώην επίτροπος της αστυνομίας της Βικτώριας, Christine Nixon, η οποία είδε το αυτοκίνητο να παρασύρει ένα παιδικό καρότσι, πετώντας το νήπιο στον δρόμο, ενώ η μητέρα του το αναζητούσε απεγνωσμένα μέσα στο πλήθος. 
Όπως φαίνεται από το οπτικό υλικό που έχει διαρρεύσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο οδηγός βρισκόταν εμφανώς σε αλλόφρονα κατάσταση εκείνη την ώρα, και σχεδόν κρεμόταν έξω από το παράθυρο του αυτοκινήτου του, φωνάζοντας προς το πλήθος και την αστυνομία. 
Στην περιοχή συνέρευσε ακαριαία μεγάλη δύναμη της αστυνομίας που κατάφερε να συλλάβει τον άνδρα στην γωνία των οδών William και Bourke. Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι ο δράστης φορούσε μόνο το εσώρουχό του. 
Οι αρχικές πληροφορίες ήθελαν τον δράστη να έχει διαφύγει, ύστερα από την δολοφονική απόπειρα, επιβαίνοντας σε κλεμμένο αυτοκίνητο κι έχοντας μαζί του μία γυναίκα ως όμηρο, αλλά η αστυνομία δεν έχει αναφέρει κάτι τέτοιο. "Ο δράστης βρίσκεται υπό κράτηση και δεν υπάρχει κάποια απειλή για το κοινό αυτήν την στιγμή", δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας. Η περιοχή πάντως παραμένει αποκλεισμένη καθώς συνεχίζονται οι έρευνες της αστυνομίας. 
Από το κέντρο άμεσης βοήθειας Ambulance Victoria επιβεβαιώθηκε ότι οι τραυματιοφορείς μετέφεραν 20 άτομα από την περιοχή, πολλά εκ των οποίοων με σοβαρούς τραυματισμούς.